Στα 1900, στην όαση Ντουν Χουάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, έγινε μια σπουδαία ανακάλυψη.
Σε μια σφραγισμένη σπηλιά βρέθηκε μια παράξενη βιβλιοθήκη.
Ένας μεγάλος αριθμός παπύρων του 7ου αιώνα, γραμμένοι στα κινέζικα, μιλούσαν για κάποιον "μεγάλο Επισκέπτη", "μοναδικό πνεύμα", "αυτόν με πρόσωπο σαν νεφρίτη".
Οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν πως τα κείμενα αυτά αναφέρονται στον Ιησού!
Είχε βρεθεί μια απ’ τις βιβλιοθήκες των πρώτων Χριστιανών που ίδρυσαν με την άδεια του Αυτοκράτορα την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Κίνας το 630 μ.Χ.
Την ύπαρξη της Εκκλησίας αυτής την ξέραμε απ’ τον 17ο αιώνα, όταν είχε ανακαλυφθεί μια τεράστια πέτρινη στήλη δύο τόνων με σκαλισμένο το περιεχόμενο της πίστης της.
Τη στήλη αυτή μπορεί σήμερα να τη δει κάποιος στο Μουσείο του Δάσους των Πέτρινων Στηλών της Ξιάν.
Το 1998 έγινε μια ακόμα σπουδαία ανακάλυψη: νότια της Ξιάν, σ’ ένα απ’ τα λίγα περάσματα ανάμεσα απ’ τα Ιερά Βουνά του Ταοϊσμού, βρέθηκε μια χριστιανική παγόδα!
Ήταν το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι που ιδρύθηκε στην Κίνα τον 7ο αιώνα, σε πολύ μικρή απόσταση απ’ το σημαντικότερο ταοϊστικό προσκύνημα του Λου Γκουάν Τα!
Η χριστιανική παγόδα είχε σφραγιστεί το 1556 όταν ένας μεγάλος σεισμός την έκανε να γέρνει σαν τον πύργο της Πίζας.
Στο εσωτερικό της βρέθηκαν δύο αγάλματα: ένα της γέννησης του Ιησού και το άλλο με τον προφήτη Ιωνά...
Το χριστιανικό αυτό μοναστήρι, που μετά τον 11ο αιώνα πέρασε στα χέρια τον βουδιστών που τη μετέτρεψαν σε παγόδα, ονομαζόταν "του Ντα Κουίν", δηλαδή "των Δυτικών".
Για την χριστιανική ιεραποστολική δράση στην Κίνα τον 7ο αιώνα τα βυζαντινά αρχεία σιωπούν.
Προφανώς την πρώτη χριστιανική Εκκλησία της Κίνας δεν ίδρυσε κάποια βυζαντινή αποστολή, αλλά μια χριστιανική αδελφότητα απ’ το σημερινό Τουρκμενιστάν...
Ακολούθησαν κάποιες διωγμένες ομάδες Νεστοριανών και, πολύ αργότερα, εμφανίστηκαν οι Ρώσοι ιεραπόστολοι.
Τον 7ο αιώνα ο Ταοϊσμός της Κίνας διέθετε μεγάλη ευελιξία.
Ουσιαστικά είχε συγχωνευτεί με το Βουδισμό.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με το Χριστιανισμό.
Σύμφωνα με τους παπύρους των Κινέζων χριστιανών, ο Ιησούς δεν είναι Θεός αλλά "η οδός", δηλαδή "το Ταό", μέσω του οποίου φτάνουμε στον Μοναδικό...
Προσωπικά με αφήνει αδιάφορη τι πίστευαν κάποιοι άνθρωποι στην Κίνα πριν από 14 αιώνες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕεεε,εμ...μάλλον όπως δείχνει και από αυτό το καινούριο,κειμενάκι σου καλό μου...η..ιστοριούλα με τον μετέπειτα Χριστό..δεν είναι καινούρια ούτε φτιάχτηκε,στην εποχή του χριστιανισμού...(εννοώ την εποχή που εμφανίστηκε ο χριστιανισμός)...είναι πο-λύ παλιότερη...από όσο πιστέυαμε...μάλλον το...έδαφος για την..έλευση του μετέπειτα Μεσσία προετοιμαζόταν από πολύυυυ πιο νωρίς από όσο ξέρουμε,και πιστέυαμε ε μείς ότι ετοιμαζόταν....ίσως και από χιλιάδες χρόνια πρίν, την έλευσή του στον κόσμο μας..(κατά τα λεγόμενα των αγίων χριστιανικών και εβραϊκών γραφών πάντα οκ?)...μια αρκετά παλιά και αρχαία ιστορία ίσως...που συνεχίζεται,και μέχρι τις μέρες μας..(αλλά με άλλη μορφή πλέον)...και που θα συνεχιστεί ίσως..ένας Θεός ξέρει για πόσο ακόμη...φιλάκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: "Μεσσία" περίμεναν όλοι οι λαοί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλοι τον βρήκαν κι άλλοι ακόμα τον περιμένουν...