Η σύγχρονη ευρωπαϊκή ακροδεξιά βρίσκεται ακόμα στην αρχή της ανοδικής της πορείας. Το τέρας δεν γιγαντώνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη.
Ο Μουσολίνι ανέβηκε στην εξουσία το 1922 αλλά έφτασε στο απώγειο της δόξας του το 1936.
Τότε τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία) κι η Ιταλία αναδείχθηκε σε "Αυτοκρατορία" με αποικίες και διεθνές κύρος.
Τότε ήταν που ο Ντούτσε επέβαλε νέο χρονολόγιο, με πρώτο έτος την έναρξη της κυβερνητικής του θητείας (1922), κι αντικατέστησε την Πρωτοχρονιά με την 28η Οκτωβρίου που του δόθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...
Ο Μουσολίνι ήταν που πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο "Άξων" μεταξύ Ρώμης-Βερολίνου, γύρω απ’ τον οποίο έπρεπε να περιστρέφονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη...
Στα τέλη του 1937 επισκέφτηκε τη Γερμανία όπου ο Χίτλερ έκανε τα πάντα να τον εντυπωσιάσει.
Παρακολούθησαν μαζί εντυπωσιακά στρατιωτικά γυμνάσια και ξεναγήθηκε σε κολοσιαία πολεμικά εργοστάσια. Όταν γύρισε στη Ρώμη ήταν σίγουρος για το αήττητο του γερμανικού στρατού!
Στις 23 Μαϊου η συνεργασία τους επισημοποιείται με την υπογραφή του "χαλύβδινου συμφώνου"!
Ήταν μια συμμαχία όχι μεταξύ δυο κρατών αλλά δυο καθεστώτων: του Εθνικοσοσιαλιστικού της Γερμανίας και του Φασιστικού της Ιταλίας.
"Σύμφωνο αίματος", το αποκάλεσε ο Χίτλερ...
Όμως οι σχέσεις των δυο ηγετών ήταν ανέκαθεν προβληματικές.
Ο Χίτλερ βιαζόταν ν’ αρχίσει τον πόλεμο. Ενώ ο Ντούτσε δήλωνε ανέτοιμος και ζητούσε αναβολή για μια τριετία.
Τελικά ο Φίρερ έκανε του κεφαλιού του, και την 1η Σεπτέμβρη 1939 ξεκινάει την επίθεση.
Ο Μουσολίνι δείχνει αναποφάσιστος.
Οι Άγγλοι ελπίζουν πως έστω και την ύστατη στιγμή η Ιταλία θα μείνει ουδέτερη. Και πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να μην ανακοινώσει την ταυτότητα του υποβρυχίου που βύθισε την "Έλλη" στο λιμάνι της Τήνου τον Δεκαπενταύγουστο του ’40.
Θέλαν να κατευνάσουν την ιταλική επιθετικότητα...
καλημέρα φίλε , σού στέλνω ένα άρθρο πού εχει σχέση μέ τό θεμα τής άνάρτησής .
ΑπάντησηΔιαγραφήγιώργος-λ
Tελικά είναι αποδεδειγμένο ότι τό ύποβρύχιο πού βύθισε τό "Ελλη" ήταν ίταλικό ? ή πρόκειται γιά άλλο ένα παραμυθάκι... ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα, και στην αυτοβιογραφία του Τσιάνο αναφέρεται πως το υποβρύχιο ήταν ιταλικό. Απλά, ο Τσιάνο λέει πως δεν υπήρξε εντολή απ’ τη Ρώμη αλλά ήταν αυτόβουλη πρωτοβουλία του φιλοπόλεμου Ιταλού Διοικητή της Δωδεκανήσου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το άρθρο
Τό επίσημο Ιταλικό κράτος ποτέ δέν παραδέχθηκε μέχρι καί σήμερα ότι τό ύποβρύχιο ήταν Ιταλικό . Επίσης φίλε θά πρέπει νά λάβουμε υπ' όψιν ότι ο Μεταξάς έκτός τού ότι ήταν θαυμαστής καί όμοιδεάτης τού Μουσολίνι , δέν είχε πεί ακόμα τό... ΟΧΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήγιώργος-λ.
Στο ημερολόγιό του ο Τσιάνο αναφέρει πως και την 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Μεταξάς δεν είπε αμέσως ΟΧΙ αλλά μόνο αφού πρώτα επικοινώνησε με τους Άγγλους και το Παλάτι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε γιατί νά μήν πιστέψω τήν la stampa πού κατηγορεί ευθέως τούς Αγγλους γιά τήν βύθιση τής "Ελλης" καί νά πιστέψω τούς έλληνες ευαγγελάτους τής εποχής πού ήταν αποδεδειγμένα τσιράκια τών Εγγλέζων?
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο που τα ξεσηκωνεις ηθελα να ξερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, η "δική μου" εκδοχή συμπίπτει με αυτή του Τσιάνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εντολή να βυθιστεί η Έλλη δεν δόθηκε από τη Ρώμη αλλά ήταν πρωτοβουλία του ακραίου φασίστσα Διοικητή των Δωδεκανήσων που ήθελε να επιταχύνει την ιταλο-αγγλική σύγκρουση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καντούλα, μπορεί να τα βλέπω και στον ύπνο μου. Να τα "ξεσηκώνω" απ’ το υποσυνείδητό μου...
εντάξει , αλλά τό ερώτημα είναι γιατί ένας φασίστας νά θέλει νά προκαλέσει ζημιά σ' ένα φασιστικό καθεστώς πού μάλιστα ήταν καί φιλικό πρός τήν Ιταλία τού φασίστα Μουσολίνι .
ΑπάντησηΔιαγραφήγιώργος -λ.
Εννοείς τον Μεταξά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω τη γνώμη πως ο Μεταξάς δεν ήταν δικτάτορας-παντοκράτορας στην Ελλάδα.
Το Παλάτι και οι Άγγλοι όποια ώρα ήθελαν τον καθαιρούσαν.
Είχαν τον τρόπο τους...
Tέλος πάντων , εμένα μου είναι δύσκολο νά πιστέψω ότι ενας ιταλός διοικητής προκειμένου νά επιταχύνη τόν πόλεμο θά μετέτρεπαι έναν πιθανό σύμμαχο ή εστω εναν ούδέτερο σέ εχθρό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοιες μαλακίες δέν κάνουν ούτε οί έλληνες διοικητές .
Ούτε έπίσης μπορώ νά πιστέψω όλους αυτούς τούς αιφνίδιους καί αδιευκρίνιστους θανάτους ...ό Μεταξάς από αμυγδαλές , ό αλλος από δάγκωμα μαιμούς! άπό αυτοκτονίες κλπ κλπ .
γιώργος -λευκάδα
Ε ναι... τον Μεταξά τον έφαγαν οι Άγγλοι επειδή προσπαθούσε να έρθει σε μυστική επαφή με τον Χίτλερ ώστε να μεσολαβήσει για τη λήξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου
ΑπάντησηΔιαγραφή