Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Όσο είμαι εγώ "Έλληνας" άλλο τόσο είστε κι εσείς!

Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στην ιστορική γνώση.

Ως λαός έχουμε αυτοπαγιδευτεί σε έναν λαβύρινθο εθνικών μύθων που μας έχουν μετατρέψει σε κοινωνία "ψυχασθενική", πάσχουσα από "ψευδαισθήσεις μεγαλείου" που μας καθιστούν γελοίους (ίσως και αντιπαθείς) στους άλλους λαούς.

Ας αναφέρω δύο παραδείγματα:

Η περιοχή που σήμερα ονομάζουμε "παλιά Ελλάδα", δηλαδή απ' τις Θερμοπύλες και κάτω, είχε ουσιαστικά ερημωθεί απ' τα τέλη του 6ου ως τις αρχές του 8ου αιώνα. Για πολλούς και διάφορους λόγους: επιδρομές, πολέμους, λοιμούς, πολιτικές διώξεις, πειρατεία, οικονομική δυσπραγία. Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου τα τελευταία 2.000 χρόνια ερημώθηκαν και εποικίστηκαν από άλλους πληθυσμούς τουλάχιστον τρεις φορές.

Στο χώρο αυτό εγκαταστάθηκαν κυρίως Σλάβοι, Αλβανοί και Βλάχοι, αλλά και πληθυσμοί από Καύκασο, Μικρασία, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική! Επίσης ήρθαν Βενετοί, Κατελάνοι, Γενουάτες, Φράγκοι, Οθωμανοί, Γότθοι, Βούλγαροι κλπ...

Και ερωτώ: αν αυτό το γνώριζε καλά και ο τελευταίος "νεο-Έλληνας", πόσο πιο φυσιολογικά θα συμπεριφερόταν στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο του? Υπήρχε ποτέ περίπτωση να γίνουμε ρατσιστές, να προσβάλουμε τους ξένους λαούς, να θεωρούμε πως όλοι μας χρωστούν, να φωνάζουμε "δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ"?

Το 578 μ.Χ. η Κύπρος είχε ουσιαστικά ερημωθεί και μεταφέρθηκαν στο νησί πάνω από 10.000 Αρμένιοι για να το εποικίσουν. Φυσικά ακολούθησαν πολλές ακόμα αλλαγές της εθνολογικής σύνθεσης του πληθυσμού της. Οπότε, ξαναρωτώ: με αυτό το δεδομένο, πόσο γελοίο είναι να διαιωνίζουμε σήμερα μια αντιπαράθεση δήθεν "Ελληνοκύπριων" και "Τουρκοκύπριων"?

 Υ.Γ.: Τα πιο πάνω ιστορικά στοιχεία τα πήρα απ' την "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", Εκδοτική Αθηνών, τομ. Η, σελ. 182-184.

18 σχόλια:

  1. Ενα ωραίο αντιρατσιστικό σύνθημα πού διάβασα σ' ένα τοίχο στήν ιχθυόσκαλα τής Πάτρας : "Αν ό Χριστός σας είναι Εβραίος , τό αυτοκίνητό σας Ιαπωνικό,ή πίτσα πού τρώτε Ιταλική,ή δημοκρατία σας Ελληνική,οί άριθμοί σας αραβικοί,ή μοσική σας τσιγκάνικη, τά φαγητά σας τούρκικα, οί φουστανέλες Αλβανικές τότε γιατί ό γείτονά σας είναι ξένος ? "
    γιωργος-λευκαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο!
    Αλλά χρειάζεται μια διορθωσούλα: η "δημοκρατία" μας δεν είναι ελληνική (δηλαδή "άμεση") αλλά βρετανική (δηλ. κοινοβουλευτική-αντιπροσωπευτική)!

    Τι "ελληνικό" έχομε οέοοοο;;;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθες το απόγευμα απολαύανα τον καφέ μου με τον Ηλία τον Αλβανό.... εξαιρετικό φίλο και έντιμο άνθρωπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Λονδίνο συνέβη αυτό; Εξαιρετική συνάντηση... Ο Αρβανιτόβλαχος με το αρχαιοελληνικό όνομα με τον Αλβανό με το εβραϊκό όνομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.greeks-albanians.com/top-greeks-albanians/gr-m-ga-tur


     http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2008/09/blog-post_6160.html#.Uy3KLPvQBoM



    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2008/09/blog-post_6160.html#.UuopSfvQBoM


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε, δυο παρατηρήσεις:
    α) Μην κάνεις κι εσύ το λάθος να ταυτίζεις τους Ρωμιούς με τους Έλληνες.
    Οι "Ρωμιοί" της Μικράς Ασίας δεν ήταν Έλληνες.
    β) Οι Σελτζούκοι όταν έφτιαξαν το κράτος τους στη Μιρασία με πρωτεύουσα τη Νίκαια, το ονόμασαν "Σουλτανάτο των Ρουμ", δλαδή των Ρωμιών. Οι δε Οσμανήδες (Οθωμανοί) ήταν πράγματι ολιγάριθμοι. Αλλά προσετερίστηκαν τους Ρωμιούς της Μικρασίας παρέχοντάς τους ασφάλεια και φοροαπαλλαγές. Γι’ αυτό και οι λαοί της περιοχής τούς προτίμησαν απ’ τους Ρωμαίους (δηλαδή τους "Βυζαντινούς")!
    Έτσι προέκυψαν οι "Τουρκορωμιοί", δηλαδή οι σημερινοί Τούρκοι.

    Αλλά, το επαναλαμβάνω: "Ρωμιοί" είναι όλοι οι λαοί αρχικά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου) και μετά της Οθωμανικής, που έχασαν την εθνική τους συνείδηση και ήταν μόνο Χριστιανοί Ορθόδοξοι υπήκοοι της Αυτοκρατορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ψόνθο είμαι οίκαδε-στο Βατοπέδι Χαλκιδικής, κλαδεύω ελιές με βοηθό τον Ηλία τον Αλβανό ....μουσουλμάνος στο θρήσκευμα με εβραϊκό όνομα...πολίτες του κόσμου γαρ και της αλβανικής θρησκευτικής ανεκτικότητας,τα παιδιά του ονομάζονται Οδυσέας και Αχιλέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν είχα κι εγώ γιο, θα τον βάφτιζα στην εβραϊκή συναγωγή ... Σκεντέρ-μπεη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μερικές απόψεις έβαλα έτσι για να πάρετε μια ιδέα που πιθανόν να μην γνωρίζατε.

    Όσο για την Ελλάδα πάντοτε ήταν πολύ-φυλετικός τόπος όπως λίγο πολύ όλη η Μεσόγειος.

    Οι Ρωμιοί δεν ξεχώριζαν τους ανθρώπους φυλετικά και επειδή είχαν υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα μάζεψαν στον χριστιανισμό πολλούς που μιλούσαν ελληνικά και άλλους που έμαθαν ελληνικά λόγω χριστιανισμου.
    Ελληνες απο την άλλη που εξισλαμίστηκαν ειναι Τουρκοι τωρα.
    (Τι λέω τώρα ε? με μια ματιά που έριξα στο σάϊτ εσυ είσαι πολυ πιο ψαγμένος απο εμενα που αμα το ειχα δει πιο νωρίς δεν θα έβαζα σχόλιο)


    Μακάρι να θέλουν ολοι να γίνουν Έλληνες ή αν δεν θέλουν δεν πειράζει ας πάρουν ενα στοιχείο μόνο του ελληνισμού την δημοκρατία και ας απλωθεί παντού σε όλους τους λαούς.
    (την αθηναϊκή δημοκρατία εννοείται οχι την αγγλική)

    Μ.Πάνος
    (Ειμαι ο 22 Μαρτίου 2014 - 11:04 π.μ)

    ΥΓ. http://kimonbel.blogspot.gr/

    Kimon το 4 για εμένα, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Μ.Π. η γλώσσα που ονομάζεις "ελληνική" είναι η εξέλιξη της παλιάς αττικής-ιωνικής!
    Για να ακριβολογούμε, "ελληνική γλώσσα", "αρχαία Ελλάδα" και "αρχαίοι Έλληνες" δεν υπήρξαν ποτέ.
    Αλλά ας μην τα πούμε όλα απόψε.
    Ας αφήσουμε κάτι και γι’ αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Π.Τ.Π.
    Το ότι εχει ονομαστεί ο τόπος Ελλάδα μετά από χρόνια δεν σημαίνει ότι αυτός ο τόπος δεν έχει αρχαία ιστορία.
    Πόλεις κράτη με διαφορετικούς πολιτισμούς (έθνη) και φυλές (ελληνικές τις ονομάζουμε σήμερα) υπήρχαν.
    Τι να πουν δηλαδή και οι Ινδιάνοι που τους πέρασαν για Ινδούς. Αν ακριβολογίσουμε και εκεί τοτε ουτε Ινδιάνοι υπήρξαν ποτέ στην Αμερική.
    Εγώ ο Παναγιώτης ημουν και πριν μου δώσουν αυτο το όνομα.

    Μ.Π.

    Υ.Γ. με τράβηξε στο ιστολόγιο σου ενα πολύ καλο σου άρθρο για τον Σωκράτη. Εχει πολύ υλικό να διαβάσω το σάϊτ - ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προσωπθκή μου γνώμη πως δεν υπάρχουν έθνη και φυλές (εκτός της λευκής, μαύρης και κίτρινης).
    Υπήρχε ΜΟΝΟ ο αγελαίος προϊστορικός άνθρωπος που σιγά-σιγά συγκροτούσε όλο και ευρύτερες κοινωνές που κάποια στιγμή τις ονόμασε "φυλές" και "έθνη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με πρόλαβες και απάντησες στην αποψη σου στην δεύτερη πρόταση.

    Οι φυλές άλλαζαν ανα περιοχή. Που αν ξεκινούσες απο τον βορρά και κατεβαινες άλλαζαν χρώμα στο πιο σκούρο με την Μεσόγειο και στην βόρεια Αφρική να έχει την περισσότερη ποικιλία.
    Η φυλή είχε τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και της καταγωγής (το μεγάλο σόι).

    Τα έθνη (οπως ονομάζουμε σήμερα) είχαν τα δικά τους πολιτισμικά, κοινωνικά στοιχεία.

    Αποψη μου ειναι πως βασικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού ειναι η Δημοκρατία. Όποιος θεωρεί την Τυραννία (Ολιγαρχία) καλύτερη της Δημοκρατίας δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα.
    Ε και στο τέλος θα καταλήξω και εγω οτι δεν υπάρχουν Έλληνες.

    Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντως, η Δκημοκρατία, που λες, ήταν ένα πολίτευμα που εφαρμόστηκε σε ελάχιστες πόλεις και για πολύ μικρή χρονική περίοδο στη λεγόμενη "αρχαία Ελλάδα". Ο κανόνας ήταν η αριστοκρατία, η τυραννία, η βασιλεία και η μοναρχία!
    Αρα ούτε εσύ είσαι "Έλληνας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η φυσική "φωτεινή" κατάληξη ηταν η Δημοκρατία. Βασικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ειναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία. Αν το αφαιρέσεις απο την ιστορία μαζι με οτι δημιούργησε και οσους δυτικούς λαους επηρέασε για επανάσταση τοτε δεν θα μείνει τίποτα.

    Η γαλλική επανάσταση επηρέασε με την σειρά της ολη την Ευρώπη. Αν και ηταν μικρή η περίοδος της επανάστασης σημάδεψε την ιστορία της Γαλλίας κατα το μεγαλύτερο βαθμό.

    Μήπως είμαι ελληνολάτρης και πάσχω απο δημοκρατικό παροξυσμό? Η κρίση μου και οι απόψεις μου τοτε θα επηρεάζονται λογω της πάθησης μου.

    Π.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε, ας την "ακούσουν" κι άλλοι και ας κόψουν την κλάψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Ευρωπαϊκές φυλές https://fyletika.blogspot.com/2013/10/blog-post_18.html

    Οι Ευρωπαϊκές φυλές - γυναικεία παραδείγματα https://fyletika.blogspot.com/2015/03/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή