Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (134) - Πάλι στην οδό Δεινοκράτους κάνω τις βόλτες μου!

Για τον Ευρωπαίο που αποφασίζει να σεργιανίσει τις αραβικές χώρες, καλό είναι να ξεκινήσει απ’ την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Βοηθάει στη σταδιακή και ομαλή προσαρμογή σ’ έναν άλλον κόσμο...
Δίπλα στην Πύλη του Ήλιου δεσπόζει ο έφιππος ανδριάντας του Μεγαλέξανδρου. Φυσικό να υπάρχουν τέτοια αγάλματα στην πόλη που ίδρυσε και δόξασε ο Μακεδόνας Βασιλειάς. 
Εννοείται πως στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρξει ποτέ τέτοιο άγαλμα. Γιατί η μακεδονική κατοχή ήταν ο θάνατος της αθηναϊκής δημοκρατίας και η έναρξη των σκοτεινών χρόνων της πόλης...
Ο Αλέξανδρος διάλεξε το δυτικό άκρο του Δέλτα του Νείλου για την πόλη που προόριζε ως πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ως τότε το Δέλτα αποτελούνταν από λιμνοθάλασσες και έλη που σιγά-σιγά συρρικνώνονταν απ’ τις προσχώσεις του ποταμού.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τις πόλεις τους στην ενδοχώρα, κατά μήκος του Νείλου ή σε οάσεις. Απεύφευγαν σαν ο διάολος το λιβάνι τα παραθαλάσσια μέρη και τις θάλασσες. Γιατί θεωρούσαν πως η επικοινωνία με τους άλλους λαούς είναι σκέτος υποβιβασμός και διαφθορά. 
Γι’ αυτό είχαν αναθέσει στους Φοίνικες τα σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, τους πολεμικούς στόλους κ.λπ.
Οι Φοίνικες, με τη σειρά τους, γέμισαν με αποικίες όλη την ανατολική Μεσόγειο. Σχεδόν όλες αυτές που σήμερα ονομάζουμε "αρχαίες ελληνικές πόλεις" ήταν αποικίες και εμπορικοί σταθμοί των Φοινίκων. Ακόμα και την Αθήνα τη συγκρότησε σε πόλη ο Φοίνικας Κέκρωψ με τους συνοδούς του, που δίδαξαν τους ντόπιους Πελασγούς τους πολιτικούς θεσμούς και την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς...
Στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα είχαν εγκατασταθεί κατά καιρούς απ’ τον 8ο π.Χ. αιώνα διάφορα ιωνικά και μικρασιατικά φύλα. Κυρίως Κάρες και Μιλήσιοι. 
Τον 6ο αιώνα Ελληνο-Φοίνικες ίδρυσαν στην περιοχή και την αποικία Ναύκρατις, μεγάλο χωνευτήρι πολιτισμών και σπουδαίο εμπορικό κέντρο.
Η Αλεξάνδρεια χτίστηκε στη θέση ενός παλιού ψαροχωριού, τη Ραχώτιδα. Τα σχέδια της πόλης ο Αλέξανδρος ανέθεσε στον Ρόδιο αρχιτέκτονα Δεινοκράτη. 
Στη συνοικία Μαζαρίτα υπάρχει "οδός Δεινοκράτους", ακριβώς όπως στο Κολωνάκι που τη διασχίζω κάθε μέρα!
Μετά το 30 π.Χ. η Αλεξάνδρεια γίνεται ρωμαϊκή επαρχία. Μπορεί σταδιακά να παρακμάζει, αλλά οι περισσότεροι αυτοκράτορες τη σεβάστηκαν και την τίμησαν. 
Μόνο ο Καρακάλας και ο Διοκλητιανός την πυρπόλυσαν και τη λεηλάτησαν, αλλά αυτά είναι ιστορικές λεπτομέρειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου