81) Η αντιστασιακή δράση των κομμουνιστών στην Αθήνα δεν ξεκίνησε με την επίθεση των Γερμανών στην ΕΣΣΔ (22 Ιουνίου 1941), όπως υποστηρίζει η Δεξιά προπαγάνδα. Ήδη από τον Μάιο 1941 κομμουνιστές που απέδρασαν από τόπους εξορίας άρχισαν να δημιουργούν τους πρώτους αντιστασιακούς πυρήνες. Στις 15 Μαΐου ο Θανάσης Κλάρας (μετέπειτα "Άρης Βελουχιώτης") ενεργοποίησε στην Καισαριανή την πρώτη αντιστασιακή ομάδα. Στην πρωτοπορία βρέθηκαν οι συνοικίες Βύρωνας και Καισαριανή. Στην οδό Σειρήνων του Βύρωνα (με την οποία συνδέομαι ιδιαιτέρως) λειτούργησε ο πρώτος παράνομος πολύγραφος της Κατοχής.
82) Τα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Αθήνα προέκυψαν από την ανάγκη περιφρούρησης των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ένοπλες ομάδες τριών ή πέντε μελών κάλυπταν τον κινούμενο κόσμο, προστάτευαν τους ομιλητές, εξουδετέρωναν προβοκάτορες, απελευθέρωναν συλληφθέντες κ.λπ. Οι ένοπλες αυτές ομάδες επενέβησαν και στην πορεία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου το 1942, όταν κάποιοι συμμετέχοντες καθύβριζαν περαστικούς που παρακολουθούσαν αδιάφορα και κάποιοι άλλοι έσπαγαν βιτρίνες και έκλεβαν εμπορεύματα. Βλέπετε το πλιάτσικο στις διαδηλώσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
83) Ιδιαίτερο ρόλο στην Αντίσταση έπαιξε το περιβόητο Γυμνάσιο Παγκρατίου, απέναντι απ’ το Άλσος, που ικανοποιούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ανατολικών συνοικιών. Ήταν το φυτώριο του μαθητικού αντιστασιακού κινήματος, ακόμα κι όταν επιτάχθηκε απ’ τους Ιταλούς. Οι μαθητές του κατόρθωσαν να οργανώσουν μαθητικό συσσίτιο στην πλατεία Βαρνάβα και κατάφεραν να τους παραχωρήσουν δύο αίθουσες για λειτουργία Μαθητικής Λέσχης. Εκεί, κυριολεκτικά κάτω απ’ τη μύτη των Ιταλών, το ΕΑΜ Νέων και η ΕΠΟΝ κατόρθωσαν να στρατολογήσουν μερικά απ’ τα πιο αξιόλογα μέλη τους.
84) Οι ΕΑΜικές οργανώσεις τηρούσαν αυστηρούς συνωμοτικούς κανόνες. Όλοι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και οι διάφορες δράσεις "στεγανοποιούνταν". Π.χ. ο Γραμματέας ενός Τομέα δεν γνώριζε τις γιάφκες της ΕΠΟΝ). Στον προσπάθεια αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η εμπειρία του ΚΚΕ στην παρανομία. Ταυτόχρονα, τα μέλη της Οργάνωσης διαπαιδαγωγούνταν στην υπακοή και στην πειθαρχία στις αποφάσεις της ηγεσίας. Οδήγησε όμως και σε πλήρη χειραγώγηση της ζωής τους, αφού για λόγους αυτοπροστασίας η ηγεσία δικαιούνταν και όφειλε να γνωρίζει λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής κάθε μέλους. Τα μέλη του ΕΑΜ έπρεπε να έχουν "άμεμπτο" βίο, να μην διατηρούν ύποπτες σχέσεις και επαφές, να μην εξαφανίζονται αδικαιολόγητα για πολλές ώρες, να μπορούν να δικαιολογήσουν τα έσοδά τους κ.λπ. Αν, παρά την αυστηρή τήρηση των συνωμοτικών κανόνων, κάποια μέλη του "καίγονταν", η ηγεσία φρόντιζε να τα μεταθέσει σε άλλη συνοικία ή να τα στείλει στα βουνά με τον ΕΛΑΣ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου