Απ’ το Δημοτικό μάς έχουν κάνει μεγάλη πλύση εγκεφάλου για το πόσο "σπουδαίος" κι "αγνός" ήταν ο Σωκράτης.
Στην πραγματικότητα όμως ήταν μεγάλο κουμάσι!
Ν’ αγιάσουν τα χεράκια της γυναικούλας του της Ξανθίππης που τον παντόφλιαζε καθημερινά...
Κατ’ αρχήν, ο Σωκράτης όντως "διέφθειρε" τους νέους.
Όχι βέβαια εξοθώντας τους στην ακολασία, αν κι ο ίδιος ήταν περιβόητος παιδεραστής, αλλά κλονίζοντας την πίστη τους στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και καλλιεργώντας τους ολιγαρχικές τάσεις.
Τους διέφθειρε ακόμη διδάσκοντάς τους ν’ ακούν διάφορες "εσωτερικές φωνές" και "δαιμόνια" αντί να γίνουν ορθολογιστές και ρεαλιστές, δηλαδή άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία.
Ο Σωκράτης ήταν ο ιδεολογικός καθοδηγητής των Τριάκοντα Τυράννων, αυτών των φασιστών-δοσιλόγων που με τα σπαρτιατικά όπλα πήραν την εξουσία στην Αθήνα αμέσως μετά την ήττα της πόλης στο Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Αρχηγοί των Τυράννων ήταν δυο επίλεκτοι μαθητές του Σωκράτη, ο Κριτίας κι ο Χαρμίδης.
Μαθητής του ήταν κι ένας υποψήφιος δικτάτορας, ο Πλάτωνας, που ευτυχώς δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να εφαρμόσει την ιδανική του "Πολιτεία"!
Στον κύκλο των μαθητών του ανήκε κι ένα ακόμα γνωστό "μπουμπούκι" του αρχαίου κόσμου, ο "πολύς" Ξενοφών, ένα πουλημένο τσιράκι των Σπαρτιατών. Γι’ αυτό, αν και Αθηναίος, ακολούθησε τους Σπαρτιάτες μισθοφόρους στην Ανάβαση του Κύρου.
Μαθητής του Σωκράτη ήταν κι Αλκιβιάδης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της Σικελικής Εκστρατείας πούλησε την πατρίδα του και προσχώρησε στη Σπάρτη!
Πράγματι, σπουδαία αγωγή πρόσφερε ο "μεγάλος φιλόσοφος" στην αθηναϊκή νεολαία...
Αλλά ο Σωκράτης ήταν και "άθεος", σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής του.
Γιατί δεν αναγνώριζε ούτε θυσίαζε στους Θεούς-Προστάτες της Αθήνας, την Αθηνά, τον Ποσειδώνα και τον Ερμή.
Όλως τυχαίως προτιμούσε την Ήρα και τον Απόλλωνα, δηλαδή τους προστάτες της Σπάρτης!
Επίσης περιφρονούσε την Εκκλησία του Δήμου, στην οποία δεν συμμετείχε, κι ούτε θυσίαζε στο Θεό των Δημοκρατικών Θεσμών, στον "Δία Αγοραίο" (ή "Εκκλησιόδημο"). Ο βωμός του σώζεται ακόμα στην Πνύκα, ακριβώς πίσω απ’ το βήμα των αγορητών...
Εντάξει, ο Σωκράτης δεν στήριξε ανοιχτά τους Τριάκοντα Τυράννους, που μέσα σε οχτώ μήνες σκότωσαν πάνω από 1.500 δημοκράτες Αθηναίους.
Κι όταν οι Τύραννοι του ζήτησαν να παγιδεύσει τον Λέοντα απ’ τη Σαλαμίνα για να τον συλλάβουν, δεν το έκανε αλλά κι ούτε ειδοποίησε τον άνθρωπο να κρυφτεί για να γλιτώσει...
Δυστυχώς όσα ξέρουμε για τον Σωκράτη τα οφείλουμε στους μαθητές του Πλάτωνα και Ξενοφώντα.
Που είχαν κάθε λόγο να "αγιοποιήσουν" το δάσκαλό τους.
Κι ήρθαν στο καπάκι οι σύγχρονοι αντι-δημοκράτες, σε συμμαχία με τους Χριστιανούς, να ειδωλοποιήσουν το εμετικό δίδυμο Σωκράτη-Πλάτωνα!
Προσωπικά δεν πιστεύω πως δόθηκε στο Σωκράτη η ευκαιρία να το σκάσει απ’ τη φυλακή και να σώσει τη ζωή του.
Αυτό είναι ψέμα του Πλάτωνα.
Αν ο Σωκράτης σεβόταν τόσο πολύ τους νόμους της πατρίδας του, θα τιμούσε τον υπέρτατο νόμο της Δημοκρατίας και δεν θα ειρωνευόταν το μεγαλύτερο δικαστήριο της πόλης του, την Ηλιαία!
Ένα ακόμα ψέμα των μαθητών του ήταν πως δεν έπαιρνε δίδακτρα.
Και τότε πώς βιοποριζόταν τόσα χρόνια ρε σεις παλικάρια;
Πάντως, επειδή ξέρω πως σας αρέσουν τα κουτσομπολιά, σας κράτησα για το τέλος το καλύτερο:
Την εποχή της Δίκης του είχε βουίξει η Αθήνα πως ο Άνυτος του έκανε μήνυση από ερωτική αντιζηλία!
Λέγαν πως λιμπιζόταν κι εκείνος τα κάλλη του Αλκιβιάδη...
Δεν μας είπες ποια πόλη υποστήριζε η Θεά Αφροδίτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕεε...εχμ..καλησπέρα καλέ μου..και ε,τι να πώ..έμεινα κάπως μαλάκας με αυτά που διάβασα,εδώ...για τον ξακουστό φιλόσοφο Σωκράτη,βέβαια είχα ακούσει ξανά ότι πιθανόν να ήταν ο μο φυλλό φιλος οκ?(καθότι έχει ακουστεί-κατά καιρούς ότι πιθανόν να διατηρούσε (ερωτική) σχέση με τον Πλάτωνα?ή και με άλλους μαθητές του?...ότι πήγαινε με μαθητές του...(-αλλά τότε η ομο φυλλο φιλία ήταν κάτι,που θεωρούνταν νόμιμο?ή τέσπα μη επιλήψιμο?δεν ήταν όπως σήμερα τέσπα οι αρχαίοι έλληνες δ εν το'βλεπαν όπως οι σημερινοί νομίζω)....ε,όσο για τα άλλα..μου'καναν τεράστια εντύπωση έχω να πώ....ε,τι να πω..ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη,για το Θεό,για τη πατρίδα του,ή τέσπα γι'α υτό που α υτός θεωρεί πατρίδα...κλπ,κλπ...ο Σωκράτης ως φαίνεται είχε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για ό-λα αυ τά τώρα το γι α τί δικάστηκε στο τέλος και για τί τον ανάγκασαν να πιεί το κώνιο...δ εν το θυμάμαι αλλά μάλλον,έχω την εντύπωση ότι θα το έκαναν ε πειδή μάλλον θα'κανε κάτι που θεώρησαν ότι τους πρόσβαλε γενικώς μιλάω...αλλά ντάξει μου'καναν πο-λύ εντύπωση όσα διαβασα ε δώ γι'αυτόν δ εν τα'ξερα..καλησπέρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιτούλα, η σύγχρονη εκδοχή της Αροδίτης είναι η Αθούλα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφρούλα, είδες πόσα "σκοτεινά" σημεία κρύβονται πίσω απ’ τους "σχολικούς μύθους";
Καλό μου και φίλοι καλημέρα!!ε,εμ..ναί..αλλά τόοοσο 'σκοτεινοί'πιάααα?εδώ μιλάμε για πίσσα σκοτάδι,θεό-σκόταδο λέμε..'μάυρη μαυρίλα πλάκωσε,μάυρη σαν καλιακούδα'που λέει και το γνωστό δημοτικό...ε,εμ..τόοοσο μάυρη πια?...ε,ε γώ είμαι η σύγχρονη εκδοχή της Θεάς Αφροδίτης καλό μου?...μήπως σε πείραξε λίιιγο (λίιιγο>?)η κρίση,η αλλαγή του καιρού το υπέρ-βολικό κρύο τελευταία,η αφραγκίες,οι αγαμίες κι όλα τα -ίες τέσπα?...για κοιτάξου λίγο...γιατί μάλλον κάτι έχει γιανά λες ότι ε γώ είμαι η σύγχρονη εκδοχή της Θεάς Αφροδίτης!!!!χοαοχοχαοχαοοοχοοοοοοοχοοοχοοοοοοοχοοοχοοοχοοοοχοοοχοοοο!!αν ζούσες στην εποχή του Σωκράτη θα'τρωγες κάναν κεραυνό από τη Θεά και με τα δίκια της θα στον έριχνε...!!!χοοοοοοοχοοοοχοοοοοχοοοχοοοο!καλημέρες,φιλάκια.....
ΑπάντησηΔιαγραφήέχεις δίκιο Αφρούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον έχω καιρό να πηδήξω...
Και προχωρημένος και δημοκράτης....βέβαια τα λεγόμενά σου τα είχα ξανακούσει μαθητής ον τότε που σπάγαμε την πλάκα λέγοντας "κι ο σωκράτης ο σοφός Κ@λο γ@μ@γε κι αυτός" απλά τώρα κατάλαβα ότι ...ήταν του αλκιβιάδη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά ρε Κίμωνα όλη η σοφία κρύβεται στην πίσω πόρτα;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δυστυχώς όσα ξέρουμε για τον Σωκράτη τα οφείλουμε στους μαθητές του Πλάτωνα και Ξενοφώντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου είχαν κάθε λόγο να "αγιοποιήσουν" το δάσκαλό τους".
Άρα και εσύ που απλώς υποθέτεις που γράφεις κάποιον σκοπό εξυπηρετείς.Εξ΄άλλου πτωχός το πνεύματι σίγουρα είσαι αλλά στην τσέπη δεν νωμίζω.
Εγώ σαν τι σκοπούς "ύποπτους" να υπηρετώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά, κάνω το μικρό παιδί που φβνάζει πως "ο βασιλιάς είναι γυμνός"!
Ώστε με θεωρείς "βολεμένο"!
Δηλαδή, αν σου έλεγα πως στην τσέπη είμαι πιο φτωχός απ’ το πνεύμα, δεν θα με πίστευες;