Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (87) - Μπιρ Αλλάχ!

Είμαι από τους λίγους Έλληνες που έχουν διαβάσει ολόκληρη την Εβραϊκή Βίβλο, τη Χριστιανική και το Κοράνι.
Ένας φίλος μου, μουσουλμάνος απ’ τη Θράκη, με αποκαλεί "ταφσίρ", δηλαδή κάτι σαν "μεγάλο ερμηνευτή των Γραφών"...
Το Κοράνι ήταν γραμμένο στα αραβικά και απαγορευόταν αυστηρά η μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες. Αν δεν κάνω λάθος, ο Κεμάλ ήταν ο πρώτος που έσπασε την απαγόρευση και διέταξε τη μετάφρασή του στα τούρκικα.
"Κοράνι" σημαίνει "Βιβλίο", "Ανάγνωσμα". Περιέχει, υποτίθεται, τη θεία αποκάλυψη στον Μωάμεθ μέσω του αγγέλου Γαβριήλ.
Είναι ένα βιβλίο αρκετά βαρετό, με πολλές επαναλήψεις και αντιφάσεις. Όπως και στην Εβραϊκή Βίβλο (την "Παλαιά Διαθήκη" των χριστιανών) ο Θεός έχει φάει γλιστρίδα και δεν βάζει μέσα γλώσσα. Μιλάει συνέχεια μέχρι τελικής πτώσεως!
Μόνο οι άσχετοι θεωρούν τον Ισλαμισμό (που σημαίνει "υποταγή στο θέλημα του Θεού") διαφορετική θρησκεία απ’ τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Άλλωστε, μέχρι και τον 9ο αιώνα, πολλοί θεολόγοι του Βυζαντίου κατέτασσαν το Ισλάμ στις "χριστιανικές αιρέσεις".
Το Κοράνι αυτοαποκαλείται "Τρίτη Διαθήκη". 
Υποτίθεται πως ο Θεός έστειλε πρώτα στους Ιουδαίους την Πρώτη Διαθήκη, το Νόμο του Μωυσή, και μετά τη Δεύτερη Διαθήκη του Ιησού. Αλλά επειδή Εβραίοι και Χριστιανοί αποστάτησαν και αλλοίωσαν τις θείες εντολές, τότε ο Θεός έστειλε και την Τρίτη Διαθήκη, που υποτίθεται πως είναι τελειότερη.
Κατά την προσωπική μου άποψη το Κοράνι είναι σαφώς κατώτερο ποιοτικά της Χριστιανικής Βίβλου. Λογικό, θα μου πείτε, γιατί εκείνο μεν είναι δημιούργημα των αραβικών νομαδικών φυλών, ενώ τα χριστιανικά κείμενα διαμορφώθηκαν σε ελληνορωμαϊκά πλαίσια.
Διαβάζω στο Κοράνι πολλές ιστορίες της χριστιανικής και εβραϊκής παράδοσης, αν και κάπως παραλλαγμένες.
Τονίζεται η αξία όλων των Προφητών, και κυρίως του Ιησού. Το Ισλάμ αναγνωρίζει πως ο ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας γεννήθηκε από την παρθένα Μαριάμ και πως αναστήθηκε. Αποδέχεται την ύπαρξη Κόλασης και Παράδεισου, την ανάσταση των νεκρών, πως όλα προέρχονται απ’ τον Θεό, επιβάλλει ασκητικό πνεύμα, δίνει μεγάλη σημασία στην ελεημοσύνη, στο ρόλο των αγγέλων, στην προσευχή...
Γενικά, είναι ένα φιλειρηνικό κείμενο, αν και κάποια εδάφιά του μπορεί να ερμηνευτούν και ως πολεμοχαρή και μοβόρικα. Αλλά κάτι τέτοιο ισχύει και με τα ιερά βιβλία των Εβραίων και των Χριστιανών. Μήπως και τα δικά της εγκλήματα η Ιερά Εξέταση δεν τα θεμελίωνε στα Ευαγγέλια;
Αν είσαι εγκληματική φυσιογνωμία θα βρεις χίλιες δυο δικαιολογίες για να "εξαγιάσεις" τις βρωμοδουλιές σου.
Υπάρχουν και μερικά σημεία που το Κοράνι είναι ανώτερο της Χριστιανικής Βίβλου. Πιο ρεαλιστικό και λογικό. Να μερικά παραδείγματα:
α) Θεωρεί βλασφημία να λένε οι Χριστιανοί πως ο Θεός έχει γιους και κόρες. Εντάξει, για έναν μοναχογιό λένε οι Χριστιανοί, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι μεγάλη κοτσάνα!
β) Το Κοράνι περιγράφει τον Παράδεισο σαν τόπο χλοερό και δροσερό, όπως κι οι Χριστιανοί. Αλλά αντιλαμβάνεται πως ένας τέτοιος τόπος είναι θανάσιμα βαρετός, οπότε προσθέτει και την παρουσία παρθένων κοριτσιών. Είναι προφανές πως οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα.
γ) Ο Χριστιανισμός καταδικάζει τη δημόσια εκδήλωση της φιλανθρωπίας. Το Κοράνι είναι μετριοπαθέστερο και λογικότερο. Σου λέει: "αξιέπαινος όποιος κάνει καλές πράξεις δημοσίως, αλλά ακόμα πιο αξιέπαινος όποιος της κάνει κρυφά"!
δ) Ο Ιησούς το έτσουζε πού και πού. Άσε που το πρώτο θαύμα του ήταν η μετατροπή του νερού σε κρασί. Το Κοράνι εδώ είναι πιο απόλυτο: μας απαγορεύει ακόμα και μια γουλιά αλκοόλης! Γιατί ξέρει τι κουμάσια είμαστε και πως δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουμε το μέτρο!
ε) Οι χριστιανοί θεωρούν το σεξ αναγκαίο κακό, που επιτρέπεται μόνο για την τεκνοποίηση κι όχι για την απόλαυση. Το Κοράνι έχει άλλη άποψη: "Οι γυναίκες είναι το χωράφι των αντρών τους. Το οργώνεις με όποιον τρόπο θέλεις"! Πολύ σωστό αυτό...
στ) Για να μη μακρυγορούμε, ας επισημάνουμε και μια διαφορά του Κορανίου με την Εβραϊκή Βίβλο, η οποία επιβάλλει στις μοιχευόμενες γυναίκες ποινή θανάτου δια λιθοβολισμού. 
Ο Προφήτης, αντίθετα, λέει με αυστηρότητα: "Απαγορεύεται να σκοτώσεις τη γυναίκα σου που σε κεράτωσε. Απλά, την κλειδώνεις σπίτι και δεν της δίνεις νερό και φαΐ. Αν θέλει ο Θεός να τη σώσει, τη σώζει κι εσύ τότε υποχρεούσαι να τη συγχωρέσεις"! 
Μιλάμε για τεράστια σοφία. Σου λέει, αν ο κερατάς δεν τη σκοτώσει απ’ την πρώτη στιγμή που το αίμα έχει ανέβει στο κεφάλι του, τότε μάλλον δεν θα τη σκοτώσει ποτέ. Θα την αφήσει μερικές μέρες νηστική, θα πέσουν πάνω κι οι υπόλοιποι συγγενείς, θα του περάσουν τα νεύρα, θα της δώσει την επόμενη βδομάδα κανένα πιάτο φαγητό, θα διαδώσει πως την έσωσε ο θεός, άρα κι η δικιά του αξιοπρέπεια διασώζεται, και η γυναίκα γλυτώνει το θάνατο κι ο γάμος τους δεν διαλύεται!
Μπιρ Αλλάχ!

3 σχόλια:

  1. Απόσπασμα από την ταινία Postal (2007):
    https://www.youtube.com/watch?v=Vt_tv7t79WY
    http://www.imdb.com/title/tt0486640/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις μια εμμονούλα με τις ταινίες τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://alialyunani.wordpress.com/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B9/

    ΑπάντησηΔιαγραφή