Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (Ζ' - Κυβερνούσαν ευνούχοι, αδελφές και κηδεμόνες!)

Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου η αυτοκρατορία ξαναμοιράστηκε στα δύο, όσοι και οι γιοί του μακαρίτη. Το ανατολικό τμήμα, δηλαδή την περιοχή των Βαλκανίων και πέρα, ανέλαβε ο Αρκάδιος. Αλλά, επειδή ήταν ανήλικος, ο πατέρας του όρισε ως επίτροπο-κηδεμόνα τον Ρουφίνο.
Περιττό να αναφέρουμε ποιος κυβερνούσε επί της ουσίας. Ο ραδιούργος Ρουφίνος έλυνε κι έδενε. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πείσει τον Αρκάδιο να παντρευτεί την κόρη του, προφανώς για να τον ελέγχει καλύτερα.
Αλλά ο Ρουφίνος είχε έναν μεγάλο εσωτερικό αντίπαλο στο ίδιο το Παλάτι. Τον ευνούχο του Αρκάδιου, τον Ευτρόπιο. Ο οποίος πλάσαρε τεχνηέντως στον αυτοκράτορα μια γυναίκα της δικής του επιλογής και εμπιστοσύνης, κόρη ενός Φράγκου στρατηγού, την Ευδοξία, την οποία τελικά και παντρεύτηκε!
Ο Ρουφίνος αντέδρασε προδοτικά. Παρακίνησε τις φυλές των Ούννων και Σκυθών να εισβάλλουν στην αυτοκρατορία, ενώ ταυτόχρονα πέρασαν τον Δούναβη και οι Γότθοι. Να μην σας τα πολυλογώ, ο Ρουφίνος δεν είχε καλή τύχη, τον έφαγε η μαύρη νύχτα, και τη θέση του πήρε ο ευνούχος Ευτρόπιος.
Αλλά κι αυτός είχε κακό τέλος. 
Έκτοτε ο Αρκάδιος άφησε την εξουσία ατύπως στα χέρια της δυναμικής και φιλόδοξης συζύγου του, της φράγκας Ευδοξίας. Είναι η βασίλισσα που συγκρούστηκε άγρια με τον αρχιεπίσκοπο Νέας Ρώμης Ιωάννη, που η Εκκλησία αποκαλεί "Χρυσόστομο". Τα υπόλοιπα τα ξέρετε λίγο-πολύ...
Τον Αρκάδιο διαδέχθηκε το 408 μ.Χ. ο γιος του Θεοδόσιος Β’, ο επονομαζόμενος "Μικρός"!  Αλλά κι αυτός δεν κυβέρνησε ουσιαστικά το κράτος. 
Στο Παλάτι κυβερνούσε η αδελφή του Πουλχερία, που είχε ως στήριγμα τους πιο φανατικούς και σκληρούς ορθοδόξους χριστιανούς. Γι’ αυτό και συγκρούστηκε με τη γυναίκα του Αδελφού της, την Βασίλισσα Ευδοκία. 
Πρόκειται για την αθηναϊκής καταγωγής κόρη του φιλοσόφου Λεοντίου, την Αθηναΐδα, που μάλλον προσχηματικά ασπάστηκε τον χριστιανισμό και άλλαξε όνομα, για να γίνει βασιλοπούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου