Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΙΑ' - Ζήτω η μαμά-εταιρεία)

Η οθόνη του υπολογιστή μου γεμίζει απ' το λιγνό και μακρουλό κορμάκι της Ιαπωνίας. Που το 'χουν κατακομματιάσει οι σεισμοί και τα κύματα.
Τόκιο. Άλλη μια τερατούπολη. Που την κάνει κάπως πιο ανθρώπινη η στάση ζωής των κατοίκων της. Οι Ιάπωνες είναι εμμονικοί με την καθαριότητα, την ευγένεια, την πειθαρχία. Είναι απίστευτο. Τόσος συνωστισμός και δε νιώθεις ούτε ένα σπρώξιμο, ούτε καν ένα άγγιγμα. Όλοι εδώ σέβονται τον διπλανό τους.
Όμως οι Ιάπωνες είναι εμμονικοί και με την εργασία. Τώρα, θα μου πείτε, πως μια χώρα που βγήκε ρημαγμένη απ' τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν θα μπορούσε να γνωρίσει τόση ανάπτυξη χωρίς την εργασιομανία των πολιτών της. Όμως, βρε αδελφέ, αυτοί το έχουν τερματίσει.
Η ζωή τους δεν ταυτίζεται μόνο με την εργασία. Αλλά και με την εταιρεία που εργάζονται. Συνδέονται μαζί της όχι μόνο συναισθηματικά. Ουσιαστικά γίνεται η μεγάλη τους οικογένεια. Γι' αυτό δεν "πιάνουν δουλειά" αλλά "μπαίνουν στην εταιρεία". Από τη στιγμή εκείνη οφείλουν απόλυτη υποταγή και συμμόρφωση με τις αρχές της. 
Αλλά και η εταιρεία θα φροντίσει για όλα τ' άλλα. Θα μεριμνήσει να παντρευτούν με κάποια ή κάποιον συνάδελφο, θα τους πουλήσει φτηνά οικόπεδα και θα τους δώσει άτοκα δάνεια να χτίσουν σπίτι. Κι όταν με το καλό συνταξιοδοτηθούν, κάποιο απ' τα παιδιά τους θα προσληφθεί ατην ίδια εταιρεία.
Στην τηλεόραση παίζει ένα ντοκιμαντέρ για μια γιαπωνέζικη βιομηχανία, δεν συγκρατώ τ' όνομά της. Το πρωί οι εργάτες μαζεύονται σε στίχους σα μαθητούδια και τραγουδάνε με πάθος τον ύμνο της εταιρείας. Πάνω-κάτω τα λόγια είναι αυτά:
Για να χτίσουμε μια καινούργια Ιαπωνία
ας ενώσουμε τη δύναμη και το μυαλό μας
για να μεγαλώσουμε την παραγωγή
για να μπορέσουμε να στείλουμε τ' αγαθά μας σ' όλο τον κόσμο
σαν το νερό που τρέχει απ' την πηγή.
Περισσότερη βιομηχανία
περισσότερη, περισσότερη, περισσότερη!

7 σχόλια:

  1. σου αρέσει αυτό το μοντέλο?
    δεν το βρίσκεις λίγο ολοκληρωτικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνω ότι προσπαθείς να βρίσκεις πάντα τα θετικά σε μια κατάσταση στην οποία ζεις, ωστόσο όταν είσαι άνεργος χρόνια, με προοπτική εργασιακής εξέλιξης στο φλου• καταλαβαίνεις! Ναι μεν, αλλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλοι καταλαβαίνουν!
    άλλωστε οι περισσότεροι δεν θυσιάζουμε ευχαρίστως
    την ελευθερία μας χάριν της ασφάλειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η φιλοσοφία τους η αλήθεια είναι οτι μου αρέσει σε σημεία, σε άλλα δεν μου αρέσει..δεν ξερω και πάρα πολλά βέβαια, αλλά αυτά που μας περιγράφεις απο το ταξίδι σου είναι πάρα πολύ σημαντικά!!! Αυτό με το οτι μπαίνουν στην εταιρία -που γράφεις- και όλο ατό που γίνεται, το βλέπουμε και σε άλλα κράτη και υπάρχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό..πολύ μεγάλο θέμα όλο αυτό θα μπορούσαμε να το συζητάμε μέρες..εμένα με βρίσκει σύμφωνη σε σημεία και σε άλλα όχι? δεν ξέρω..το σκέφτομαι. θυσιάζουμε την ελευθερία μας..και τι είναι ελευθερία τελικά? αν την θυσιάζουμε όμως, το κάνουμε αλλά ίσως όχι μόνιμα..κάποιες στιγμές έχουμε πραγματικά ανάγκη να νιώσουμε ασφαλείς..άλλες πάλι όχι...κι εδω σε αυτο το σημείο θα ξαναπώ οτι πραγματικά δεν ξέρω..το σκέφτομαι..πάντα μας κάνεις με αυτά που γράφεις να σκεφτόμαστε πολύ..καλό είναι αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Έλληνες είμαστε ποιο υποψιασμένος λαός...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην επιστήμη της διαφήμισης και της προπαγάνδας
    οι εντολές είναι σαφείς... επενδύστε στην ασφάλεια
    κι όχι στην ελευθερλια!
    γι αυτό έλεγε κι ο ποιητής... θέλει θάρρος και τόλμη
    η ελευθερία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή