Λέγαμε γι' αυτούς που διαμαρτύρονται πως τα μέτρα του λοκ-ντάουν τους στερούν την επικοινωνία και τους φιμώνουν. Ενώ αυτοί όλη τη μέρα είναι με τη μύτη χωμένη στην οθόνη του σμαρτ-φων και στ' αυτιά έχουν μονίμως ακουστικά.
Δεν ακούν, δεν βλέπουν, δεν μιλάνε σε κανέναν. Αλλά τους κυνηγάει το κατεστημένο! Τι να πεις... Ψεκασμένοι.
Πάντως το κρίσιμο θέμα παραμένει ανοιχτό. Πώς βλέπουμε τους άλλους; Ως ενόχληση... ως εξυπηρέτηση... ως ευκαιρία επικοινωνίας? Ο καθένας ας το συζητήσει με τον εαυτό του...
Προσωπικά, εκείνο που με εντυπωσίασε απ' την πανδημία του κορωνοϊού ήταν που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν το έριξαν στη μεταφυσική και στις θρησκείες. Σε άλλες εποχές θα ζούσαμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Λιτανείες εικόνων, αγρυπνίες, νηστείες, ρασοφόρους να μιλούν για την οργή του Θεού.
Τώρα ευτυχώς τίποτα. Αν εξαιρέσεις τους ψεκασμένους, οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή και περιμένουν να μιλήσει η επιστήμη....
Σήμερα είχα χρόνο και επισκέφτηκα κάτι φίλους μου Άραβες. Γραμματιζούμενους δεν τους λες. Στη χώρα τους έβγαλαν μόνο το Δημοτικό. Αλλά θαυμάζουν τον Αριστοτέλη. Για όλον τον αραβικό κόσμο υπάρχει ένας φιλόσοφος: Ο Αρίστος! Και μετά το χάος.
Ο Αριστοτέλης είναι ο Πρώτος Δάσκαλος. Και μετά έρχονται κάποιοι δικοί τους. Πλωτίνους, Επίκουρους κ.λπ. ούτε που τους ξέρουν.
Οι φίλοι αυτοί, αν και αμόρφωτοι όπως σας είπα, όταν με βλέπουν ανοίγουν πάντοτε φιλοσοφικές συζητήσεις. Στα αραβικά η φιλοσοφία λέγεται "φαλσάφα"!
Σήμερα συζητήσαμε για δυο μεγάλους Άραβες φιλοσόφους. Τον Αλ Φαράμπι απ' το Τουρκεστάν, και τον Ιμπν Σίνα (εμείς τον λέμε Αβικκένα) απ' το Ουζμπεκιστάν.
Εδώ κάνω μια μικρή παρένθεση. Μικρός δυσκολευόμουν πολύ με τις ξένες γλώσσες. Γερμανικά και γαλλικά με τίποτα, ιταλικά πολύ ζόρι, ακόμα και στα αγγλικά πάτωνα. Μέχρι που αυτο-διαγνώστηκα ως δυσλεξικός.
Έλα όμως που κάποια στιγμή διαπίστωσα πως είχα μεγάλο ταλέντο στις ξένες γλώσσες, εκτός απ' τις δυτικές. Την ανακάλυψη την έκανα στον στρατό. Υπηρέτησα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και απέκτησα πολλούς φίλους Αρβανίτες απ' τον Ασπρόπυργο και τη γύρω περιοχή. Μέσα σε δυο μηνάκια μίλαγα άπταιστα τα αρβανίτικα. Το θεώρησα συμπτωματικό και το απέδωσα στο σχετικά φτωχό λεξιλόγιο της συγκεκριμένης γλώσσας.
Αλλά το ταλέντο είχε ξυπνήσει και το άγριο άλογο χλιμίντριζε! Για καθαρά γκομενικούς λόγους έμαθα στους επόμενους 18 μήνες ρούσικα, ουκρανέζικα και γεωργιανά. Και φέτος, απ' τον περασμένο Μάρτη ως σήμερα, έμαθα κι αραβικά σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έφτασα να διαβάσω και βιβλία του Αλ Φαράμπι απ' το πρωτότυπο. Προσωπικά δεν μου φάνηκε γνήσιος αριστοτελιστής. Είχε και πολλά νεοπλατωνικά στοιχεία.
Πάμε τώρα στον άλλον Άραβα φιλόσοφο, τον Αβικκένα. Ο συγκεκριμένος Δάσκαλος ήταν υπερδραστήριος σεξουαλικά. Μάλιστα λένε πως πέθανε από πριαπισμό. Είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια, που σου σηκώνεται και δεν πέφτει με τίποτα.
Και κλείνω με μια προσωπική ιστορία. Πριν δυόμισι χρόνια είχα πάθει κι εγώ πριαπισμό. Ένα συγγενικό μου πρόσωπο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και απ' το άγχος μου, όπως είπαν οι ειδικοί, προκλήθηκε αυτή η νευρολογική-στητική ανωμαλία. Είναι πραγματικά ανυπόφορο. Είδα κι απόειδα, έβαλα στην άκρη τις ντροπές και πήγα στο γραφείο των γιατρών να με θεραπεύουν. Ήταν αργά το απόγευμα, οι επικεφαλής γιατροί είχαν αποχωρήσει και τη θέση τους πήραν κάτι νεαρές γιατρουδίνες και εκπαιδευόμενες.
Οι μαλακισμένες άρχισαν να χασκογελάνε και να με πειράζουν. Εγώ είχα πρόβλημα κι αυτές το είδαν παιχνίδι. Η μία μάλιστα ζήτησε την άδειά μου να μου το φωτογραφήσει για να το συμπεριλάβει στη διδακτορική της διατριβή! Έλεος! Τελικά μου έδωσαν κάτι μυοχαλαρωτικά-αγχωλυτικά και το ξεπέρασα.
Αλλά από τότε έπαθα πριαποφοβία! Φοβάμαι πως κάθε φορά που μου σηκώνεται δεν θα ξαναπέσει και θα ξαναχρειαστεί να ξεβρακωθώ μπροστά σε γιατρίνες που χασκογελάνε!
Δεν μου έφτανε η ενεσοφοβία και η γαμοφοβία, έπαθα και πριαποφοβία!
οταν φοβόμαστε κάτι, πρέπει να το κάνουμε λένε οι ψυχολόγοι...για να αντιμετωπίζουμε τις φοβίες μας..δηλαδή φοβάσαι τα ασανσέρ? μπες σε ασανσέρ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασες τέτοιο πράγμα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ.. δε μας τα είχες πει αυτά!
αλλά αν φοβάσαι κάτι δύσκολα το αντιμετωπίζεις, έτσι λέω εγώ..αν το φοβάσαι πολύ, δύσκολα το αντιμετωπίζεις, δεν πάει να λένε οι ψυχολόγοι...έχω κι εγώ αρκετές φοβίες μη αντιμετωπίσιμες
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σε βάλω εγώ να ακούσεις κανένα θρησκευτικό κήρυγμα ή κάναν παλαβό πνευματικό ή ακόμα χειρότερα να κάνεις σχέση με την πρώην μου, να δεις για πότε.... θα γιατρευόσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκακώς γελούσαν πάντως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη αχαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη είναι γιατρικό η πρώην, για τέτοιες περιπτώσεις? αχαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος το παρόν έχω φοβία οτι δεν θα προλάβω τον λογιστή και το ταχυδρομείο ανοιχτά..έφυγα, θα σας διαβάσω μετά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον για μένα λειτούργησε ως εξής: πώς λειτουργούν τα placebo;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ακριβώς αντίστροφο!
Mi, με προβληματίζει πώς θα ξεπεράσω την ενεσοφοβία
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να κάνω στο εμβόλιο του κόβιντ.
Και υποχρεωτικό να μην είναι, πρέπει να το κάνουμε
γαιτί δεν είναι ζωή να σκέφτεσαι να πλησιάσεις άνθρωπο...
Γιάννη, δεν το είχα σκεφτεί πως τα ντε-καβλέ χριστιανικά
κηρύγματα μπορεί να με σώσουν!
Να προτείνεις στον ΠΟΥ να χρησιμοποιήσουν την πρώην σου
για την παραγωγή αντι-πριαπικού εμβολίου!
ενα τσιμπιματάκι θα είναι, τι θα πάθεις? κουνούπι δεν σε έχει τσιμπήσει? σε έχει τσιμπήσει..ε σκέψου το ποιο γιγαντιαίο...βοηθάει πάντως να ξέρεις αν κρατάς το χέρι της νοσοκόμας εκείνη την ώρα ή του γιατρού..ή οτι μπορείς να κρατήσεις εκείνη την ώρα για να ξεαγχωθείς κράτα το :)) εγώ έτσι κάνω..θα εχεις δει και βίντεο που αρπάζουν και κρατιούνται απο οτι μπορούν εκείνη την ώρα αχαχ είναι αγχολυτικό...εγώ λέω οτι όλες οι φοβίες ξεπερνιούνται εκτός της φοβίας για τα σκυλάκια και της φοβίας του αίματος..ή της φοβίας των οδοντιατρικών και χειρουργικών εργαλείων..σοβαρών τραυμάτων κτλ
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πάρω μαζί μου τον τεράστιο αρκοδο-κολυκλο μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά μήπως είναι ντροπή να κυκλοφορώ με αυτόν αγκαλιά
στα κέντρα εμβολιασμού;
δεν είναι ντροπή, το πολύ πολύ να θέλουν όλοι να τον πάρουν αγκαλιά τον αρκουδοκούκλο...το καταλαβαίνω αυτό με την ντροπή σε νοσοκομείο επειδή κάποιοι γελούν, γιατί μου έχει συμβεί με δυο γιατρούς όταν πήγα με κράμπα κάποτε..συμβένουν κι αυτά
ΑπάντησηΔιαγραφήη μισή ντροπή δική μου κι η μισή δική τους!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Προσωπικά, εκείνο που με εντυπωσίασε απ' την πανδημία του κορωνοϊού ήταν που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν το έριξαν στη μεταφυσική και στις θρησκείες. Σε άλλες εποχές θα ζούσαμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Λιτανείες εικόνων, αγρυπνίες, νηστείες, ρασοφόρους να μιλούν για την οργή του Θεού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ευτυχώς τίποτα. Αν εξαιρέσεις τους ψεκασμένους, οι υπόλοιποι κάνουν υπομονή και περιμένουν να μιλήσει η επιστήμη...."
Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα ύποπτα. Για παράδειγμα τό ότι δεν ξεσηκώνονται κσι δεν διαμαρτύρονται με ταινίες που δεν αποδίδουν το θείο με τον παραδοσιακό τρόπο ή που είναι τελείως άθεες ή με τα λήμματα τις wikipedia σε ένα σωρό σημαντικά θέματα, θεολογικά, χριστολογικά, θαύματα κ.λπ.
Ένας παράγοντας που υπεισέρχεται είναι ότι και οι ίδιοι είναι μορφωμένοι και σπουδασμένοι. Συνήθως είναι θεωρητικές σπουδές, θεολογία, φιλοσοφία, φιλολογία, ψυχολογία, ξένες γλώσσες, αλλά όχι πάντα και ακόμα και στις θεωρητικές σπουδές έχει σήμερα εισχωρήσει ο ορθολογισμός και η ανάλυση. Τηρούν ήπια, μετριοπαθή, low profile στάση, προφανώς για να μην χάσουν και αυτά που τους έχουν απομείνει. Δες τον πάπα Φραγκίσκο, πόσες πολλές μικρές παραχωρήσεις έχει κάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τελευταία ενέκρινε και το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών. Ένας άλλος λόγος ίσως είναι ότι οι βρωμιές τους έχουν βγει στη φόρα και είναι δύσκολο να τις υπερασπίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον.
https://www.dw.com/el/ιστορικό-μήνυμα-ανοχής-του-πάπα-για-τα-ομόφυλα-ζευγάρια/a-55358134
Δείτε αυτό: Deliver Us from Evil (2006).
https://www.imdb.com/title/tt0814075/
Τώρα όσον αφορά τους άραβες φιλοσόφους ξέρουν κβαντική φυσική; Προφανώς όχι, άρα δύσκολα θα μπορεί να είναι ενδιαφέροντες πλέον. Η κβαντική φυσική ξεπερνάει κάθε μαγεία, φαντασία, θαύματα και τα συναφή.
Μια γεύση πάνω στην κβαντομηχανική:
https://www.youtube.com/watch?v=CBrsWPCp_rs
Συμφωνώ πως η κλασική και μεσαιωνική φιλοσοφία
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχει πολλά ουσιαστικά πράγματα να πει
στον σύγχρονο άνθρωπο
"Αντιπριαπικό" εμβόλιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό είναι..
Ας μιλήσουν οι καρδιές!!!
Γιάννη τέτοιο εμβόλιο εννοεί? :)) εγώ νόμιζα λέει εμβόλιο για τον ιό ...
ΑπάντησηΔιαγραφήγι' αυτό λέει θα έχει αγκαλιά τον τεράστιο αρκούδο? αχαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήα όχι..σε εσένα είπε σε σχόλιο για τέτοιο εμβόλιο..τώρα το είδα...εντάξει οτι να'ναι σήμερα......συνειρμός ήταν κτλ. ..Καταλαβαίνετε αχαχ οτι να'ναι σόρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήο μόνος που λείπει τώρα είναι ο
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτριος!
Υποψιάζομαι όλο και κάποιο καινούργιο άσμα
θα ανεβάσει στο γιουτιούμπι
Ακούω στον Ελληνικό αφιέρωμα Χατζηνικολάου
στον Βοσκόπουλο!
Ήθελα να γράψω περί ξένες γλώσσες αλλά λες κι από διαίσθησή μου την είπες ,ψονθο,ως εκ τούτου πρέπει να ανεβάσω επιτέλους
ΑπάντησηΔιαγραφήτο
"τοσα μπορείς τόσα κάνεις"
δεν παει άλλο
πρέπει να βγάλω τα σώψυχα μου να τελειώνουμε
βασικά είχα κολλήσει να φτιάξω τη μελωδία για μία διασκευή του κλέ του Άκη Πάνου εμπνευσμένο από κείνη τη μάνα που εφαγε 300 € πρόστιμο επειδή βγήκε νυχτιάτικα να αγοράσει ψωμί και την πιάσανε έξω μετά τις εννιά,
στρώσου στη δουλίτσα, δημιούργησε και
ΑπάντησηΔιαγραφήενημέρωσέ μας!
Πλάκα-πλάκα γίναμε φαν σου!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελέτησα ενδελεχώς το πρόβλημά σου και νομίζω πως η θέαση του παρακάτω, θα "βοηθήσει": https://www.youtube.com/watch?v=5fnp_KxV3ys
ΑπάντησηΔιαγραφή