Τι να πρωτοδεί κανείς στο μουσείο της Προύσας!
Το ρολόι του Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου, θετού πατέρα του Ιμπραήμ, τα σαρίκια αρκετών σουλτάνων, την κάθε είδους αντρική και γυναικεία ανατολίτικη-οθωμανική φορεσιά; Αλήθεια, πού χάθηκαν όλες αυτές οι ασιατικές γραφικότητες; Μα τις σάρωσε ο "τυφώνας Κεμάλ" κι ο βίαιος εξευρωπαϊσμός που επέβαλε στους δυστυχείς συμπατριώτες του.
Οι πάντες, Κιρκάσιοι, ζεϊμπέκηδες κι όλα τα φύλα του "οθωμανικού ουράνιου τόξου", αποσχηματίστηκαν πολιτιστικώς και ενδηματολογικώς.
Κι απ’ τα παλιά σπίτια ξεκαρφώθηκαν τα καφάσια πίσω απ’ τα οποία οι χανούμισσες κρυφοκοίταζαν με λαχτάρα την έξω ζωή...
Στην κεντρική πλατεία, νάτος πάλι ο Ατατούρκ έφιππος. Κι από κάτω η γνωστή επιγραφή: "Έσωσε το έθνος του, ίδρυσε τη Δημοκρατία, δημιούργησε για τον κόσμο μια νέα σελίδα της ιστορίας"!
Κάποτε η Προύσα ήταν μια απ’ της πρωτεύουσες της μεταξουργίας. Σήμερα δεν ξέρω τι απέγιναν τα μεγάλα εργοστάσια τεχνητού μεταξιού, ούτε η περίφημη Σηροτροφική Σχολή της. Πάντως γύρω απ’ την πόλη βλέπεις ακόμη τεράστιες εκτάσεις από μουριές, αλάνθαστο σημάδι της άλλοτε αναπτυγμένης σηροτροφίας.
Περιβόητα είναι και τα ιαματικά λουτρά της Προύσας. Θειούχα και σιδηρούχα. Η ιστορία αναφέρει πως εδώ ήρθε κάποτε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, συνοδευόμενοι από 4.000 υπηρέτες και παρατρεχάμενους, για να λουστεί στα θερμά νερά!
Περιττό να αναφέρουμε πως η περιοχή φημιζόταν και για τα εκλεκτής ποιότητας ναρκωτικά της. Όσοι ακούν λαϊκά και ρεμπέτικα θα το γνωρίζουν...
Πριν αφήσω την Προύσα περνάω για προσκύνημα στον τάφο του Καραγκιόζη. Γιατί ο πανέξυπνος αυτός κατεργαράκος ήταν Προυσαλής!
Αλλά φαίνεται πως αισθανόταν πιο οικεία με τους Έλληνες και μετανάστευσε δυτικότερα...
Οι καραγκιόζηδε δεν πεθαίνουν ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφή