Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΚΒ’ - Απ’ τα βενιζελικά "Δημοκρατικά Τάγματα" στα κατοχικά "Τάγματα Ασφαλείας"!

95)  Η προσπάθεια των κατοχικών αρχών για "πολιτική επιστράτευση" των Ελλήνων προκάλεσε μια πρωτοφανή αντίδραση της αθηναϊκής κοινωνίας. Η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1943 σημαδεύτηκε απ’ το απόλυτα επιτυχημένο "δεκαήμερο της εξέγερσης" που ματαίωσε τα σχέδια των κατακτητών. Ήταν ένα ιστορικά κομβικό σημείο, απ’ το οποίο το ΕΑΜ εξελίχθηκε από μια απλή αντιστασιακή οργάνωση στον βασικό φορέα κοινωνικής αντίστασης και ανατροπής. Η ιταλική παράδοση τον Σεπτ. 1943 και το πέρασμα του ιταλικού οπλισμού στα χέρια του ΕΛΑΣ επιτάχυνε τις εξελίξεις. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε ισχυρότατος αντίπαλος του "συστήματος", σε κορυφαίος κίνδυνος του μεταπολεμικού καθεστώτος. Αναδεικνύεται πλέον σε φορέας διεκδίκησης της εξουσίας. Κι όπως ήταν επόμενο προκαλεί αλυσιδωτές αντισυσπειρώσεις.
96) Άμεση συνέπεια των ανωτέρω ήταν η αντικατάσταση (Απρ. 1943) του κατοχικού πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου απ’ τον Ιωάννη Ράλλη, μια έμπειρη πολιτική προσωπικότητα που ανέλαβε να ηγηθεί του "αντικομμουνιστικού αγώνα". Ως πρωταρχικό στόχο έθεσε τη συγκρότηση ελληνικών ενόπλων σωμάτων που θα εξοπλίζονταν και θα συνεργάζονταν με τις κατοχικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των "αναρχοκομμουνιστών". Πρόκειται για τα περιβόητα "Ευζωνικά Τάγματα Ασφαλείας", η δράση των οποίων επεκτάθηκε σταδιακά και στην ύπαιθρο. Είναι πλέον σαφές πως στην Ελλάδα άρχισαν να συγκροτούνται τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που θα συγκρουστούν για τη μορφή της μεταπολεμικής κατάστασης της χώρας.
97) Η στελέχωση των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν πολυσυλλεκτική. Από λούμπεν και κακοποιά στοιχεία, πεινασμένους φουκαράδες που δελεάστηκαν απ’ το γενναίο σιτηρέσιο, ως και μέλη αντικομμουνιστικών οργανώσεων που αναζητούσαν προστασία και καταφύγιο για να γλυτώσουν απ’ τον ανερχόμενο και καλά εξοπλισμένο ΕΛΑΣ. Το καλοκαίρι του 1944 η κατοχική κυβέρνηση απέστειλε και ατομικές προσκλήσεις σε νεαρά και εμπειροπόλεμα μέλη της αστικής τάξης για υποχρεωτική κατάταξη. Στα Τάγματα Ασφαλείας εντάχθηκε κι ένα μεγάλο μέρος των προπολεμικών "Δημοκρατικών Ταγμάτων" που ίδρυσε ο Πλαστήρας το 1922 και είχαν πρωταγωνιστήσει στις δικτατορίες Πάγκαλου και Κονδύλη την περίοδο των συνεχών στρατιωτικών κινημάτων 1923-1926...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου