Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

USA: ένας παγκόσμιος ταραχοποιός γεμάτος ανασφάλειες!

 

Το ιστολόγιο αυτό δεν είναι πολιτικό. Αλλά και πολιτικά αδιάφορο δεν το λες. Αραιά και που, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, όλο και κάτι ψιλοσχολιάζει, με τον γνωστό του απλό και κάπως ιδιαίτερο τρόπο.
Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, βγήκαν απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολύ πιο ισχυρές. Η Αγγλία και η Γερμανία είχαν ουσιαστικά εξουδετερωθεί, ενώ η ΕΣΣΔ και η Κίνα μόλις τότε άρχιζαν την ανοδική τους πορεία. Η απόσταση που τους χώριζε φαινόταν αγεφύρωτη.
Σταδιακά όμως οι ΗΠΑ έχαναν έδαφος. Ακόμη κι όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, η παγκόσμια κυριαρχία τους στηριζόταν σε πήλινα πόδια και χρονικά κράτησε πολύ λίγο. Η Ρωσία του Πούτιν άρχιζε να βρίσκει τα πατήματά της και ο Κινέζικος γίγαντας έμπαινε φουριόζος στο διεθνές παιχνίδι.
Οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια παρίσταναν τον διεθνή μπάτσο, τον επίσημο τρομοκράτη, εισέβαλαν σε αναρρίθμητες χώρες, φόρτωσαν με χούντες πολλά κράτη (μεταξύ αυτών και την Ελλάδα) και προκάλεσαν καταστροφικότατους πολέμους. 
Όμως απέφευγαν επιμελώς να προκαλέσουν ευθέως και δίπλα στην πόρτα τους τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις. Δεν ήταν ένδειξη αδυναμίας. Αλλά ένας στοιχειώδης σεβασμός στις διεθνείς ισορροπίες.
Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο ως οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Σε λίγα χρόνια θα βλέπουν την πλάτη της κινέζικης οικονομίας. Σε μερικές δεκαετίες θα μείνουν πίσω και στρατιωτικά. Το πράγμα φαίνεται από μακριά. 
Οι Αμερικάνοι δεν είναι κορόιδα. Βλέπουν το κακό να έρχεται και φυσικά εκνευρίζονται. Τελευταία ίσως και να πανικοβάλλονται. 
Κάπως έτσι, σε ορισμένα κέντρα της αμερικανικής εξουσίας ίσως μπήκε η ιδέα να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με Ρωσία και Κίνα τώρα, που ακόμα θεωρητικά έχουν το πάνω χέρι. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οδηγούνται από αποτυχία σε μεγαλύτερη αποτυχία.
Ήλπιζαν με το ουκρανικό να ανατρέψουν τον Πούτιν. Καταστρέφοντας την οικονομία της Ρωσίας, προκαλώντας εσωτερικό πραξικόπημα, ίσως ελπίζοντας και σε στρατιωτική νίκη δι' αντιπροσώπου. Σίγουρα προκάλεσαν κάποια φθορά στους Ρώσους. Αλλά τα σχέδιά τους απέτυχαν παταγωδώς. Και ο Πούτιν είναι σήμερα ακόμη πιο ισχυρός.
Αμέσως άνοιξαν δεύτερο μέτωπο με την Κίνα. Και τι κατάφεραν; Αφύπνιση του κινεζικού εθνικισμού, μια μοναδική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του "κίτρινου γίγαντα", περαιτέρω σύσφιξη των ρωσο-κινεζικών σχέσεων και ... ακόμη μεγαλύτερη μουρμούρα και γκρίνια απ' τα υπόλοιπα δυτικά κράτη.
Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, κανένας πλέον δεν τις φοβάται. Ακόμα και η στρατιωτική τους μηχανή ρετάρει όπως φάνηκε στη Μέση Ανατολή, στη Σομαλία και κυρίως στο Αφγανιστάν που αποχώρησαν άλα Βιετνάμ. 
Ας μας αδειάζει σιγά-σιγά τη γωνίτσα ο μπάρμπα-Σαμ. Κάνοντας όσο μικρότερη ζημιά στους φουκαράδες λαούς που εμπλέκει στα σχέδιά του...

6 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

https://www.alfavita.gr/kosmos/387970_eftase-stin-taiban-i-nansi-pelozi-para-tis-proeidopoiiseis-tis-kinas?fbclid=IwAR1rYsLMlwMbGVD59qeYgYzNkDd6yi43miI9iZ3EgazyenvmeGkjm1vLA94

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και για ποιό λόγο -είπαμε- η κυρία πήγε εκεί;;;
Την "κάλεσε" κανείς;;

Ταξιάρχης είπε...

Μπορεί να πηγε για να προβληθει ως υποψήφια πρόεδρος ηπα

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα που ήδη έχουμε· να προκαλέσει "ανάφλεξη" το απολίθωμα!! Σιχτήρ πια... Παντού σαν τις πορδές· όπου ανακατεύτηκαν και βρωμιά!!!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Έχουν το σύνδρομο του "Σωτήρα"...
Ε προφανώς!
Αυτή είναι η "πρόεδρος" ουσιαστικά!
Το άλλο το καρτούν κοιμάται όρθιο....

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ειλικρινά λυπάμαι γι' αυτό που θα πω, αλλά τα κοινοβουλευτικά σκουπίδια που έχουμε είναι το πιο "ανώδυνο" κακό από όλα τα υπόλοιπα σκατοπολιτεύματα που υφίστανται αυτή την εποχή, στην υδρόγειο! Παράδειγμα η Κίνα... Βλέπε τι έγινε στη Σανγκάη με τα lockdowns κ.α.π.