Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μοναχός σ' ένα ινδουιστικό άσραμ (ΚΒ' - Αυτό που ψάχνεις στην άκρη του κόσμου, είναι δίπλα σου!)

Κάθε μέρα το πρόγραμμα στο άσραμ περιλαμβάνει μισή ώρα περίπατο. Το παρέξενο είναι πως ακολουθούμε πάντα την ίδια διαδρομή. Ακούγεται ρουτινάρικο και βαρετό, αλλά δεν είναι αυτό που φάινεται!
Σε κάθε περίπατο ο επικεφαλής μας ζητάει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να είμαστε σε εγρήγορση ώστε κάθε φορά να διακρίνουμε κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί. Ένα δέντρο, ένα λουλούδι, μια πέτρα κ.λπ.
Αυτό είναι μια πολύ καλή και σοφή άσκηση. Μας βάζει σε μια διαδικασία αναζήτησης του καινούργιου μέσα από το συνηθισμένο και καθημερινό. 
Δεν χρειάζεται να πας στην άλλη άκρη της γης για να δεις κάτι διαφορετικό. Αυτό υπάρχει δίπλα σου συνεχώς, αρκεί ν' αρχίσεις να παρατηρείς και να μην βλέπεις απλά...
Η διαδικασία αυτή εμποδίζει τον εγκέφαλό μας να ατονίσει από τη μονοτονία. Δεν περνάει στον αυτόματο πιλότο. Μαθαίνουμε πως τα πάντα, ακόμα και τα πιο απλά, τα πιο συνηθισμένα, προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης. 
Πάντα υπάρχουν περιθώρια για νέες ανακαλύψεις. Τα πάντα, συνεπώς και η ευτυχία, είναι δίπλα μας. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας να τη δουν και να μην την ψάχνουμε στο υπερπέραν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: