Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μοναχός σ' ένα ινδουιστικό άσραμ (ΚΓ' - "Και τι με νοιάζει εμένα ρε;")

 
Απόψε στο κοινόβιο το μενού είχε έναν πολύ διαδεδομένο στην Ανατολή μύθο, αλλά αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα. Σας τον λέω όσο πιο σύντομα γίνεται.
Ένας ποντικός που ζούσε σ' ένα αγροτόσπιτο βλέπει ξαφνικά μια μέρα τον αφέντη του σπιτιού να φέρνει ένα παράξενο κουτί και να βγάζει από μέσα μια ποντικοπαγίδα. 
Κατατρόμαξε, όπως ήταν φυσικό, το καημένο το ποντικάκι και τρέχει στην αυλή και φωνάζει στην κότα: "Έφεραν ποντικοπαγίδα στο σπίτι!!!!". Αλλά η κοτούλα δεν συγκινήθηκε: "Η ποντικοπαγίδα είναι πράγματι σοβαρός κίνδυνος για σένα, αλλά εμένα δεν μπορεί να με βλάψει", του είπε.
Τι να κάνει το ποντικάκι, τρέχει στο γουρούνι και του αναγγέλει το κακό νέο. Αλλά κι εκείνο έδειξε αδιάφορο. Μετά πήγε στην αγελαδίτσα. Εκείνη του έδειξε συμπάθεια, αλλά όπως και τα άλλα ζώα δεν φάνηκε να την απασχολεί ιδιαίτερα.
Στη διάρκεια της επόμενης νύχτας ακούστηκε ένας παράξενος διαπεραστικός θόρυβος. Η αγρότισσα έτρεξε βιαστικά να δει τι είχε πιαστεί στην ποντικοπαγίδα. Ήταν η ουρά ενός δηλητηριώδους φιδιού. Η καημένη η γυναίκα, όπως ήταν απ' τον ύπνο, δεν πρόσεξε και το φίδι τη δάγκωσε.
Ο αγρότης την πήγε αμέσως στον γιατρό που της έκανε τα απαραίτητα και γύρισαν σπίτι. Αλλά η αγρότισσα δεν έδειχνε να παίρνει τα πάνω της. Αντίθετα, ολοένα και αδυνάτιζε, ώσπου δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Ο άντρας της έσφαξε την κότα για να φτιάξει μια δυναμωτική κοτόσουπα, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. 
Στο μεταξύ ήρθαν πολλοί φίλοι και συγγενείς για να του συμπαρασταθούν. Για να ταϊσει όλους αυτούς, ο αγρότης έσφαξε και το γουρούνι. 
Μετά από λίγες μέρες η αγρότισσα τελικά πέθανε. Στην κηδεία ήρθε πολύς κόσμος, καθώς το αντρόγυνο ήταν πολύ αγαπητό στην τοπική κοινότητα. Όλοι αυτοί πήγαν σπίτι να συλλυπηθούν τον σύζυγο της μακαρίτισσας. Κι ο αγρότης για να τους τιμήσει και ευχαριστήσει αναγκάστηκε να σφάξει και τη γελάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: