Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΒ' - Μόνο φρίκη!)

Μετά τη δολοφονία του Κώνστα στις Συρακούσες, η Σύγκλητος της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε διάδοχο τον γιο του Κωνσταντίνο, με τον όρο να μην μεταφέρει την πρωτεύουσα αλλού. Ο νέος αυτοκράτορας έσπευσε στις Συρακούσες όπου έπνιξε στο αίμα τους σφετεριστές του θρόνου και τους δολοφόνους του πατέρα του. 
Στη συνέχεια έσπευσε να καθαρίσει τους λογαριασμούς του με την υπόλοιπη οικογένεια και ιδίως με τα αδέλφια του Ηράκλειο και Τιβέριο που είχαν ήδη συγκεντρώσει δικό τους στρατό στη Χαλκηδόνα. Ο Κωνσταντίνος, αφού κρέμασε σε περίοπτη θέση τους πρεσβευτές των στασιαστών, έκοψε τις μύτες των αδελφών του για να μην μπορούν ν' ανέβουν στο θρόνο.
Όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος (γνωστός ως Πωγωνάτος), τον διαδέχθηκε ο αιμοσταγής γιος του Ιουστινιανός Δ'. Επί των ημερών του έγιναν εκτεταμένες εθνοκαθάρσεις και αναγκαστικές εκτοπίσεις πληθυσμών, άλα Στάλιν. Με απαίτηση των Αράβων μετέφερε τους Μαρωνίτες απ' το Λίβανο στη Θράκη. Στη συνέχεια και οι Κύπριοι μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στη Μικρασία. Ελάχιστοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Κατά τ' άλλα η συνέχεια της φυλής είναι "τεκμηριωμένη"!
Η παραφροσύνη του Ιουστινιανού προκάλεσε την εξέγερση λαού και στρατού, τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν στον ιππόδρομο, του έκοψαν τη μύτη και τον εξόρισαν στη Χερσώνα.
Στο θρόνο ανέβηκε ο Λεόντιος που ανατράπηκε με νέο στρατιωτικό κίνημα, ρινοτομήθηκε και έζησε ως ιδιώτης μέχρι που επέστρεψε στο θρόνο ο Ιουστινιανός που τον αποκεφάλισε χλευάζοντάς τον. Το ίδιο έκανε και με τους στρατηγούς που βασίλευσαν κατά τη διάρκεια της εξορίας του. Ακόμα και τον πατριάρχη τύφλωσε και τον εξόρισε στη Ρώμη. Ολόκληρο το κράτος κατελήφθη από τον τρόμο.
Ακολούθησε νέα στρατιωτική στάση απ' τον Βαρδάνη, που πήρε το όνομα Φιλιππικός. Αυτός έστειλε εναντίον του αυτοκράτορα τον αξιωματικό Ηλία που συνέλαβε τον μανιακό Ιουστινιανό, τον έσφαξε με τα ίδια του τα χέρια, κάνοντας το ίδιο και στον γιο του-διάδοχο, εξαλείφοντας έτσι το γένος του Ηρακλείου.
Αλλά κι ο Φιλιππικός ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα, συνελήφθη και τυφλώθηκε. 
Μιλάμε τώρα για φρικιαστικές ιστορίες, εντελώς βάρβαρες και καυκασιανές, που καμία σχέση δεν είχαν με τον ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό...

2 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τύφλα να' χει το "Game of thrones"!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Χαχαχα... φοβερή σειρά τα "Βυζαντινά τερατουργήματα"!