Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ένας Καρπενησιώτης στην Αρχαία Αθήνα (Δ’ - Πάω στην αγορά να "τα φτύσω")

Σήμερα προγραμματίσαμε να πάμε εκδρομή στα ορυχεία του Λαυρίου. Από το μέρος αυτό ξεπήδησε ο σπόρος που έκανε την Αθήνα υπερδύναμη. 
Είναι ένας τόπος μισητός για πολλές ελληνικές πόλεις. Γιατί χωρίς το ασήμι του Λαυρίου η Αθήνα δεν θα είχε τη δύναμη να τις υποδουλώσει κάνοντάς τες δήθεν μέλη της... Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Πριν το 500 π.Χ. η Αθήνα ήταν μια δύναμη μέσου βεληνεκούς. Πολύ κατώτερη της Κορίνθου και της Σάμου. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν λίγο πριν τους περσικούς πολέμους όταν ανακαλύφθηκε μια καινούργια φλέβα, πολύ πλούσια σε ατόφιο ασήμι. 
Μ' αυτό οι Αθηναίοι έκοψαν τις "γλαύκες", το πανίσχυρο τετράδραχμο που κυριάρχησε στις συναλλαγές σ' όλα τα παράλια της μεσογείου κι ακόμα παραπέρα, στα λιμάνια της Αραπιάς και της Ινδίας...
Με τον πλούτο που συσσώρευσε η Αθήνα απ΄το Λαύριο ναυπήγησε πάνω από 200 τριήρεις και μ' αυτές έγινε κυρίαρχη των θαλασσών και δυνάστρια των λαών...
Αλλά πριν πάμε στο Λαύριο θα περάσουμε απ' την αγορά. Μάθαμε πως ήρθε μια καραβιά με εκλεκτά χέλια Σικελίας. Πουλιούνται πανάκριβα αλλά αξίζουν τον κόπο. Είναι η εκλεκτότερη λιχουδιά στην πόλη μας. Κι η αγορά τους σου δίνει κοινωνικό κύρος και πριστίζ. 
Μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούν ν' αγοράσουν χέλια Σικελίας. Οι λιγότερο εύποροι αρκούνται στα χέλια απ' τις λίμνες της Βοιωτίας. Κι η φτωχολογιά βολεύεται με αθερίνες και σαρδέλες.
Πριν πας στην αγορά ένα πρόβλημα είναι πού θα βάλεις τα λεφτά σου. Γιατί οι αθηναϊκοί χιτώνες δεν έχουν τσέπες κι αν κουβαλάς πουγκί είναι σα να παρακαλάς να σε κλέψουν. 
Έτσι, ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρεις τους οβολούς, που 'ναι μικροί σα νύχι, είναι να τους βάλεις κάτω απ' τη γλώσσα σου. Από κει βγήκε κι η γνωστή έκφραση των εμπόρων "φτύσ' τα!". Σαν το δικό μας "ακούμπα τα" ή "σκάσ' τα"...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Η πλουτοκρατία γεννά την αδικίαν» .. η πλου το κρα τί α, δεν θα πε ρά σει (ρυθμικά διαβάζετε αυτό .. )

Ανώνυμος είπε...

κάτω η πλουτοκρατία (το ξέχασα πριν αυτό)

Ψονθομφανήχ είπε...

εγώ θα τα τρώω τα χέλια μου, κι εσύ τραγούδα ό,τι θες

Ανώνυμος είπε...

https://menshouse.gr/politiki/121352/omi-paraviasi-tis-dimokratias-ta-galazia-psifodeltia-toy-andrea-papandreoy

Ψονθομφανήχ είπε...

δεν ξέρω που κολλάν στο ποστάκι τα γεγονότα του 1985, αλλά επειδή τα έζησα έντονα, κι αν είσαι κόβιντ φρι Ανώνυμε, κανόνισε να τα συζητήσουμε από κοντά