Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (Ζ' - Γραμματείς και Φαρισαίοι Βουδιστές)

Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στη Μπανγκόγκ. Την πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, που μέχρι το 1948 λεγόταν Σιάμ.
Πλέον δεν μου κάνουν εντύπωση ούτε τα υπέρλαμπρα βασιλικά παλάτια, ούτε η απόλυτη φτώχεια που ξετυλίγεται στις όχθες του μεγάλου ποταμού Κάο Πράγια που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πόλης. 
Εδώ κάποιοι άνθρωποι ζουν ακόμα στο 5.000 π.Χ. Σπίτια από σκούρο ξύλο στηριγμένα σε πασάλους μέσα στο νερό. Πλωτά μαγαζιά, σύννεφο οι μύγες, καθόλου αποχέτευση, γουρούνια και άνθρωποι κολυμπούν μαζί στα βρωμόνερα...
Το 95% των κατοίκων της χώρας είναι βουδιστές. Αποφασίζω να κάνω μια βόλτα απ' τους ξακουστούς βουδιστικούς ναούς. Ξεκινάω απ' το ναό του Σμαραγδένιου Βούδα. Εκατοντάδες ζευγάρια παπούτσια αφημένα στην είσοδο. Θα ξαναβρώ τα δικά μου άραγε βγαίνοντας? 
Προχωράω ξιπόλητος στο ξύλινο πάτωμα που τρίζει. Στο βάθος, σε μια γυάλινη θήκη, ένα μικρό πράσινο αγαλματάκι από ατόφια σμαραγδόπετρα. Ο Βούδας καθισμένος σταυροπόδι...
Συνεχίζω στο Μοναστήρι του Ανακλινόμενου Βούδα. Η ζέστη και η πυχτή υγρασία μας κόβει την ανάσα, Καμίνι ο τόπος. Προσπαθώ να δροσιστώ μ' έναν ζουμερό λωτό. 
Το μοναστήρι είναι σκέτος λαβύρινθος. Όλο στοές και αυλές. Τέσσερις μεγάλες και ενενήντα μία μικρές παγόδες γεμάτες με αγάλματα θεών.  Ο κεντρικός ναός καταλαμβάνεται απ' το τεράστιο άγαλμα του ξαπλωμένου Βούδα. Άγαρμπος και κακοφτιαγμένος, ξεπερνά τα 50 μέτρα, σκεπασμένος με φύλλα χρυσού!
Οι βουδιστές μοναχοί είναι κράτος εν κράτει. Οι πιστοί τους δείχνουν μεγάλο σεβασμό και τους ενισχύουν υλικά με κάθε τρόπο. Ακόμα κι ο Βασιλιάς υποκλίνεται μπροστά τους. Τριακόσια μοναστήρια βρίσκονται μόνο στη Μπανγκόνγκ και άλλα είκοσι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Ποιος δουλεύει για να ζούνε τα παλιοτεμπελχανάκια... που λέει και το τραγούδι.
Ποιος δεν ξέρει πως η Μπανγκόνγκ είναι η πρωτεύουσα του παγκόσμιου σεξοτουρισμού? Καθημερινά έρχονται απ' την επαρχία καραβανιές ολόκληρες από ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Τα ομορφότερα θα διοχετευτούν στη βιομηχανία σεξουαλικής ικανοποίησης των τουριστών. Τα υπόλοιπα θα δουλέψουν στις τεράστιες βιομηχανίες και στις μικρότερες βιοτεχνίες. Σε απάνθρωπες συνθήκες με ελάχιστη τροφή και ακόμα πιο ελάχιστο χαρτζιλίκι.
Αυτά τα παιδιά τα πουλάνε οι ίδιοι οι γονείς τους στους δήθεν "εργοδότες" έναντι πινακίου φακής. Και φυσικά δεν θα ξαναρωτήσουν για την τύχη τους. Στο χωριό έχουν να θρέψουν άλλα δέκα παιδιά.
Κατά τ' άλλα, ο βουδισμός τους μάρανε! 
Αδέλφια, όλοι έχουμε να λέμε για την υποκρισία και θεομπαιξία των χριστιανών που σπάει καρύδια και ινδικές καρύδες και τσιμέντα. Αλλά, τουλάχιστον, οι υποκριτές χριστιανοί δεν πουλάνε τα παιδιά τους σε δουλέμπορους και σωματέμπορους! Να τα λέμε κι αυτά. Βρώμα και δυσωδία ο Χριστιανισμός, αλλά στις άλλες θρησκείες το έχουν τερματίσει. Καλημέρα σας...

5 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Άνθρωπος, αυτό το κτήνος..

Μυρτιά είπε...

δεν ξέρω, είχα ποιο καλή εικόνα για τον Βούδα και τους Βουδιστές και όλο αυτό το θέμα που διαβάζω με τα παιδιά είναι πολύ στενάχωρο ...αφήνει μια πικρή γεύση το σημερινό ταξίδι..

Ψονθομφανήχ είπε...

ε καλά, δεν φταίει ο καημένος ο βούδας!
Το κτήνος που λέγεται άνθρωποε φταίει,
'οπως λέει κι ο γιάννης

Μυρτιά είπε...

ναι σωστά..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ό,τι πιάνουμε γίνεται "κάρβουνο" στα χέρια μας!
Βλέπε για παράδειγμα τι γίνεται σήμερα με την "πολιτική ορθότητα" και τα "ανθρώπινα δικαιώματα"..