Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΣΤ' - Εδώ χαίρεσαι να πεθαίνεις!)

Ούτε κι εγώ ξέρω πώς μου 'ρθε, λίγες ώρες πριν πετάξω για Μπανγκόγκ, να παραστώ στην κηδεία ενός αγνώστου μου στο Μπαλί. Μάλλον με κέρδισε η πρόσκληση του αδελφού του. Του ψαρά που με πήγε στο Νησί της Χελώνας. "Είσαι πολύ τυχερός!", μου είπε. "Τα πνεύματα σε ευνοούν σήμερα. Είσαι τυχερός γιατί απόψε πέθανε ο αδελφός μου. Και το απόγευμα έχουμε την κηδεία του". 
"Είμαι τυχερός που πέθανε κάποιος?". "Ναι, γιατί θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις την κηδεία του. Κάθε μέρα ψαρεύαμε μαζί με τον αδελφό μου. Και σήμερα που πέθανε, ψάρεψα μαζί σου. Το πνεύμα του σε προσκαλεί στην κηδεία του. Αλλά αν δεν θες μπορείς και ν' αρνηθείς"...
Τελικά δέχθηκα, και κάποια στιγμή φτάσαμε σπίτι τους. Εκεί με περίμενε μια τεράστια έκπληξη. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική. Κανένα πένθος ή κλάμα, ούτε καν κατήφεια ή αμηχανία. Οι συγγενείς είχαν στήσει κανονικό γλέντι σα να γινόταν γάμος. Κάποιος απ' αυτούς, ίσως ο πιο μορφωμένος, με πλησίασε για να μου δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. 
"Εμείς στο Μπαλί αντιμετωπίζουμε τον θάνατο με την ίδια χαρούμενη διάθεση που δείχνουμε και για τη ζωή. Πιστεύουμε πως το σώμα είναι η φυλακή της ψυχής. Με τον θάνατο η ψυχή απελευθερώνεται και πηγαίνει στον κόσμο των πνευμάτων. Κάποια μέρα θα ξαναγυρίσει στη γη για να ξαναζήσει μια άλλη ζωή!".
Τώρα τι να πρωτοθαυμάσω. Μήπως επιτέλους επιβεβαιώνονται οι ανατολίτικες ρίζες των πλατωνικών ιδεοληψιών? Μήπως τελικά αξίζει τον κόπο να αυτοπαραμυθιαζόμαστε αν είναι να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο με τόση ψυχραιμία? Και πώς διάολο κατόρθωσαν αυτοί οι αμόρφωτοι ιθαγενείς να βρουν το μυστικό να μην φοβούνται τον θάνατο, όταν εμείς οι "πολιτισμένοι χριστιανοί", παρά τις τόσες προσδοκίες για "ανάσταση νεκρών", στην πραγματικότητα δεν πιστεύουμε σε καμιά μορφή μεταθανάτιας ζωής και γι' αυτό παθαίνουμε κατάθλιψη ακούγοντας και μόνο τη λέξη θάνατος?
Στο μεταξύ το συγκετρωμένο πλήθος, με ταμπούρλα και πνευστά, συνοδεύουν το ξύλινο φέρετρο στο κοιμητήριο που θα γίνει η καύση του νεκρού. Ένας παπάς ραντίζει με νερό το κουφάρι, λέει κάτι ξόρκια και προσευχές, παίρνει έναν αναμένο δαυλό και μπουρλοτιάζει τον πεθαμένο. 
Η φωτιά γλείφει το φέρετρο. Το θέαμα γίνεται μακάβριο. Το σώμα αρχίζει να σκευρώνει. Το κεφάλι ανασηκώνεται και το δεξί χέρι υψώνεται προς τον ουρανό. Σα να θέλει να μας αποχαιρετήσει. 
Κάποιοι συγγενείς φέρνουν κλαδιά και ξύλα για να δυναμώσουν την πυρά. Το σώμα πρέπει να καεί εντελώς. Παραδίπλα οι γυναίκες πάνω σε μεγάλες πυροστιές και τεράστια στρατιωτικά καζάνια ετοιμάζουν μυρωδάτα φαγητά. Θα ακολουθήσει μεγάλο φαγοπότι και το γλέντι θα κορυφωθεί. 
Η τελετή θα ολοκληρωθεί το επόμενο πρωινό που με βάρκες θα μεταφέρουν τη στάχτη στον ανοιχτό ωκεανό όπου και θα τη σκορπίσουν...

11 σχόλια:

Μυρτιά είπε...

δεν ξέρω...τελευταία αυτού του είδους οι τελετές μου έχουν κάνει ενα "κλικ" στο κεφάλι μου...αφου λέω να παίρνω μαζί μου ενα βιβλίο που παρέλαβα σήμερα, να πάω σε ενα παγκάκι εκεί μπροστά απο τους αποθανώντες και να περνάω την ώρα μου ευχάριστα αυτό το καλοκαιράκι...ατέλειωτη ησυχία, τιτιβίσματα απο πουλάκια,φτερουγίσματα απο πεταλούδες και άλλα είδη εντόμων, παχιά σκιά απο τα κυπαρίσσια, δροσερό νεράκι που αναβλύζει απο την βρυσούλα του προαυλίου, επιβλητική εκκλησία σαν πέπλο προστασίας ενα πράγμα...δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ μου οτι θα εχω τόση τύχη με το μέρος μου, αυτό το καλοκαίρι..ναι, αυτό το καλοκαίρι θα μου μείνει αξέχαστο...τι άλλο να ζητήσεις θεέ μου???

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Χέσε την "αλήθεια"• ποιός νοιάζεται;
Καλύτερα μες την "πλάνη" εάν αυτή σου προσφέρει την απαιτούμενη γαλήνη και ηρεμία!
Θα πάω να ζήσω μ' αυτούς...
Κάλλιο με τους "βαρβάρους"! Σιχάθηκα τον "πολιτισμό"...

Ψονθομφανήχ είπε...

Μυρτούδι, στα χνάρια μου βαδίζεις! Κάθε Κυριακή πρωί συνηθίζω να κάνω βόλτες σε κοιμητήρια για διαλογισμό. Εννοείται πως και το βιβλιαράκι ποτέ δεν λείπει απ' το σακίδιο. Μεγάλη φιλοσοφική σχολή οι τόποι αυτοί. Και ησυχαστήρια και αποφορτιστήρια...

Το χουμε ξαναπεί Γιάννη... περί παρηγορητικού ψεύδους! Αποτελεσματικός αμυντικός μηχανισμός, αλλά για να πιάσει πρέπει να μην συνειδητοποιήσεις πως είναι ψεύδος. Εμείς δυστυχώς το ξέρουμε... οπότε σε μας δεν πιάνει το κόλπο. Αυτό είναι η δυστυχία μας...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μια προσωπική μου εμπειρία: ήταν Αύγουστος 2007 κι η μάνα μου είχε πέσει στο κρεβάτι, ημιλιπόθυμη. Πήγα λοιπόν με το ποδήλατό μου στο κοντινό χωριό -2 χλμ απόσταση-, μπήκα στον ναό και προσευχήθηκα με πίστη! Ακόμα δε θυμάμαι τι έλεγα, αλλά ήταν η εποχή που ήμουν στην πολύ θρησκοληψία μου!!! Για να μην τα πολυλογούμε, η μάνα μου ανάρρωσε τελικά και θυμάμαι, αφενός, πόσο είχα χαρεί που η πίστη μου ήταν "αληθινή", αλλά ταυτόχρονα και πόσο, κατά βάθος, αμφέβαλλα, στο στυλ: "μήπως αυτό γινόταν έτσι κι αλλιώς και δεν ήταν θέμα προσευχής;" 50-50 δηλαδή!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Μου κάνει εντύπωση που δεν πήγες στον γιατρό αλλά στο ναό!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εάν πραγματικά είχες πιστέψει ότι ο Θεός είναι "Παντοδύναμος" πού θα πήγαινες;

Μυρτιά είπε...

εδω που τα λέμε ποιος μπορεί να πει με σιγουριά τι υπάρχει μετα θάνατον...και καμιά φορά πιστεύουμε αυτό που μας ανακουφίζει..πως έγραψες κι εσυ? παρηγορητικό σύνδρομο, λες οκ θα φύγω αλλά θα ξαναέρθω...κάπως έτσι...

Μυρτιά είπε...

σόρυ..παρηγορητικό ψεύδος είπες..όχι παρηγορητικό σύνδρομο,,,σόρυ, το κρασί φταίει αχαχ την παρηγοριά την πέτυχα πάντως

Μυρτιά είπε...

αλλά γιατί υψώνεται το δεξί χέρι και όχι το αριστερό? ωραία περιγραφή αυτή...

Ψονθομφανήχ είπε...

Το δεξί, το δεξί! Δηλαδή εσύ στο σχολείο όταν ήθελες να
πεις ή να ρωτήσεις κάτι, ποιο σήκωνες? Το αρσιτερό?

Μυρτιά είπε...

και τα δυο χέρια γιατί ήθελα να αγκαλιάσω κάποιον..αχαχ