Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΙΓ' - Το μαργαριτάρι γίνεται απ' το κλάμα του στρειδιού!)

Στο δρόμο για το Κιότο έκανα μια μικρή στάση στον Κόλπο του Ίζε. Στα ήσυχα νερά του έχει τις εγκαταστάσεις της η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής μαργαριταριών στον κόσμο. Ήθελα να δω από κοντά αυτή την παράξενη διαδικασία.
Τα μαργαριτάρια δημιουργούνται μέσα σε κάποια είδη στρειδιών. Αυτά συλλαμβάνονται από έναν μικρό στολίσκο της εταιρείας στις γειτονικές θάλασσες. Μεταφέρονται στον κόλπο κι εκεί εξειδικευμένοι τεχνικοί ανοίγουν ελάχιστα το κέλυφος των στρειδιών και πετούν μέσα μια στρογγυλή μπαλίτσα όστρακου, μικρή σαν έναν κόκο άμμου. 
Αυτό το ξένο σώμα ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του στρειδιού. Το καημένο το στρείδι πονά και υποφέρει απ' την παρουσία του ξένου εισβολέα. Στριφογυρίζει μέσα στο καβούκι του, το μαλακό του κορμάκι ερεθίζεται και βγάζει ένα ασπριδερό υγρό που σιγά-σιγά τυλίγει το ξένο σώμα και το μετατρέπει σε μαργαριταρένια χάντρα. 
Η διαδικασία αυτή κρατάει δυστυχώς πολλά χρόνια. Κι απορώ γιατί ακόμα δεν αντιδρούν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ζωντανοί οργανισμοί που λέγονται στρείδια είναι αφάνταστη...
Πάντως, η παραπάνω διαδικασία έχει και τους συμβολισμούς της. Μπορεί κάποιοι να καταλήξουν στο φιλοσοφικό συμπέρασμα πως τα βάσανα, οι πόνοι και οι θλίψεις μάς τελειοποιούν. Μας μετατρέπουν από ασήμαντα στρείδια σε πολύτιμα και περιζήτητα μαργαριτάρια. Κάτι σαν τη "λυτρωτική δύναμη του πόνου", που έλεγε ο Τολστόι κι ο Ντοστογιέφσκι.
Τι να πω... Εμένα τέτοιες απόψεις μου φαίνονται λίγο μαζοχιστικές...

8 σχόλια:

Χριστίνα Μηνοπούλου είπε...

νομίζω οτι ζούμε σε μια μαζοχιστική κοινωνία...Ντοστογιέφσκι διαβάζω και δεν με κουράζει καθόλου -"όχι σαν τον πιντέρη που με κούρασε τόσο" λέει σίγουρα κάποια τώρα ααχαχ}- θέλω να πάρω όλα του τα βιβλία..του Ντοστογιέφσκι..ίσως και του Πιντέρη, δεν ξερω θα το σκεφτώ...γιατί κάποια μου είπε τα χειρότερα για τον Πιντέρη αλλά εγώ διαφωνώ...και να δεις που θα την πίσω τελικά, λίγο θέλω....ωχ λες να ξεσηκωθούν οι φιλοζωικές? πως και δεν έχουν? θα τους ξέφυγε αυτό αχαχ ναι, αυτά που μας έγραψε θεωρώ κι εγώ οτι μας τελειοποιούν αλλά χάθηκε να τελειοποιούμασταν και απο τις καλές? αλλά μπορεί κι απο αυτές..λογικά ενα σύνολο είναι αυτό που μας διαμορφώνει...μπράβο το στρείδι..μια χαρά το βρίσκω..και είναι και το νοστιμότερο των οστρακοειδών ε?

Χριστίνα Μηνοπούλου είπε...

μα πως να την πείσω όταν το "πίσω" είναι ανορθόγραφο αχαχ

Ψονθομφανήχ είπε...

Mπορείς και διαβάζεις Ντοστογιέφκσι?
Δεν σε κουράζουν οι ατέλειωτες περιγραφές
και οι υπεραναλύσεις των χαρακτήρων.
Ο καημένος ο Πιντεράκος γράφει εκεί 150
σελιδούλες και δατς οκ... Ο άλλος θέλει 200
σελίδες για να περιγράψει πως το άλογο σέρνει
την άμαξα στην παγωμένη τούνδρα κλπ

Μυρτιά είπε...

άστη να λέει..ζήτημα είναι αν έχει διαβάσει και τα δυο βιβλία του Ντοστογιέφσκι αυτή αχαχ του Πιντέρη όμως εγώ τις έφτασα τις 100 σελίδες...

Μυρτιά είπε...

ο πνευματικός μας που είναι? :))

Ψονθομφανήχ είπε...

100 σελίδες δεν το λες και λίγο!
Άνω των 100 θεωρείται πανεπιστημιακό σύγγραμμα!

Ο πνευματικός προετοιμάζεται για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Τον πεθυμήσατε τον πνευματικό;
"Έλιωσε" τα πόδια του στο γυμναστήριο, σήμερα, και ξεκουράζεται..
Η γυμναστική της ευσέβειας είναι ωφέλιμη πάνω απ' όλα στην ψυχή!

Ψονθομφανήχ είπε...

πνευματικέ αθληφόρε!