Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΙΘ' - Ποιο φρούτο φοβούνται οι ελέφαντες?)

Περνάμε μέσα απ' τη ζούγκλα του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της Κεϋλάνης. Παράλληλα του δρόμου κινούνται παιδάκια πάνω σε ξυλοπόδαρα μισού μέτρου. Το κάνουν για να παίξουν ή γιατί φοβούνται τα φίδια?
Η ζούγκλα δεν είναι ανθισμένη, δεν είναι φωτεινή, ούτε καν όμορφη. Απλά είναι συμπαγής. Πυκνοί πράσινοι τοίχοι δεν σου αφήνουν να δεις το εσώρουχό της...
Τελικά, αυτό που θα μου μείνει απ' την Κεϋλάνη είναι η μοναδική βλάστιση και τα χαμογελαστά πρόσωπα. 
Αλλά οι βουδιστές μοναχοί δεν ήταν καθόλου ομιλητικοί. Ελπίζω στο Νεπάλ και στο Θιβέτ οι "άνθρωποι του θεού" να μην είναι τόσο "μπότες". Μόνο ένας μου έδωσε μια εξήγηση της "αντικοινωνικότητάς" τους: "Ο Βούδας δεν απαντούσε σε ερωτήσεις που δεν οδηγούσαν τον άνθρωπο στη λύτρωση. Κι εσύ κάνεις όλο ανόητες ερωτήσεις"! 
Ο ανόητος ήμουν εγώ κι όχι αυτοί που προσκηνούσαν έναν φύκο που ήταν "απόγονος" εκείνου κάτω απ' τον οποίο φωτίστηκε ο Βούδας. Δεν κρατήθηκα και του έδωσα πληρωμένη απάντηση: "Κατά τον Βούδα ένα απ' τα εννιά θανάσιμα αμαρτήματα είναι και η βλακεία"! Αλλά δεν έπιασε το υπονοούμενο. 
Ήθελα να του πω κι άλλα. Πως ο Βούδας αναγνώρισε πόσο μάταιος και παράλογος είναι ο σκληρός ασκητισμός. Και αποδοκίμασε την τυφλή πίστη. Αλλά μάλλον θα χαλάσω το στόμα μου...
Οπότε κάθομαι και απολαμβάνω τη φύση. Τα μαϊμάκια που με μοναδική οικειότητα κινούνται γύρω μας και πάνω μας. Βλέπω πως είναι στην αρχική του μορφή το κακά0, πολλά μπαχαρικά, το μοσχοκάρυδο...
Λυπήθηκα τα καημένα τα δέντρα καουτσούκ. Κάθε πρωί χαράζουν τον κορμό τους κι εκείνα αιμορραγούν χύνοντας ένα λευκό παχύρρευστο υγρό σε ειδικά τοποθετημένα κυπελάκια. Δέκα χρόνια αντέχουν αυτή την αιμορραγία. Μετά πεθαίνουν και τα κόβουν! Τους είναι πλέον άχρηστα.
Για πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω και τζάκφρουτ. Είναι μάλλον σαν αχλάδια και λένε πως έχουν τόσες πρωτεϊνες όσες και το κρέας. Αλλά ο καρπός τους είναι και ακανθωτός. Και οι ελέφαντες τρέμουν μην πέσει πάνω τους ένα τέτοιο φρούτο. 
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα αγκάθια τους κάνουν τα παχύδερμα να υποφέρουν. Ποτέ ελέφας δεν θα δεχτεί να περάσει κάτω από ένα τέτοιο δέντρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: