Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΚΑ' - Αναζητώντας τον Χιονάνθρωπο των Ιμαλαϊων)

Το Νεπάλ είναι μια μικρή χώρα ανάμεσα σε δύο γίγαντες, την Κίνα και την Ινδία. Δεν το λες κι ό,τι καλύτερο...
Οι Νεπαλέζοι, όπως και άλλωστε όλοι οι λαοί, είναι ένα συνοθύλευμα φυλών μογγολοειδών, θηβετιανών, ινδικών κ.λπ. Δύο είναι οι πιο γνωστές φυλές τους. Οι Σέρπας και οι Γκούργκας. 
Οι πρώτοι φημίζονται για την αντοχή τους. Είναι αυτοί που διανύουν τεράστιες αποστάσεις κουβαλώντας απίστευτα βάρη των δυτικών ορειβατικών αποστολών που επιχειρούν ν' ανέβουν τα Ιμαλάια. 
Οι δεύτεροι είναι φοβεροί πολεμιστές που απ' το 1815 αξιοποιεί η Αγγλία και τους έχει εντάξει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της. Αυτοί οι περιβόητοι Γκούργκας πολέμησαν και στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944 εναντίον του ΕΛΑΣ. Κυρίως συμμετείχαν στη μάχη που δόθηκε στο νεκροταφείο της Αναστάσεως στη Δραπετσώνα. 
Αν είναι δυνατόν... Τ' αλάνια του Περαία κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν τους πιο εμπειροπόλεμους πολεμιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά ήταν τα "κατορθώματα" της ηγεσίας του ΚΚΕ...
Τα νεπαλέζικα τεϊοποιεία δεν έχουν τίποτα κοινό με τα γιαπονέζικα. Ούτε καν με τα κινέζικα. Εδώ δεν επικρατεί αισθησιακή γαλήνη ούτε συχνάζει η αριστοκρατία. Άλλωστε το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι "νεπαλέζος αριστοκράτης". 
Εδώ συναντάς μόνο απλούς εργάτες, εντελώς αμόρφωτους, που ζουν ασκώντας το επάγγελμα του βαστάζου-χαμάλη...
Τους πιάνω κουβέντα για τον περιβόητο "Χιονάνθρωπο των Ιμαλαϊων". Εμείς το λέμε "Γέτι", απ' τη διάλεκτο των Σέρπας. Αλλά η παρέα ήταν θιβετιανοί και τον λένε Ντρέμο. Φυσικά, όταν τους μίλησα γι' αυτόν τον μυστηριώδη άνθρωπο που τόσοι μύθοι κυκλοφορούν στη Δύση, έσκασαν στα γέλια. 
Γιατί δεν πρόκειται για άνθρωπο, ούτε καν για ανθρωποειδές. Είναι ένα είδος αρκούδας, που μοιάζει με την πολική αλλά έχει πολύ μακρύτερο τρίχωμα. Πρόκειται για έναν κολοσσό που ζει σε πολύ μεγάλα ύψη. Αλλά τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν σε απίστευτα επίπεδα, κατεβαίνει στις κοιλάδες κάτω των 4.500 μέτρων για να βρει τροφή.
Τότε οι άνθρωποι βλέπουν τα αποτυπώματα των πελμάτων της πάνω στο χιόνι. Κι επειδή δεν έχει φτέρνες παρά μόνο δάχτυλα και νύχια γεννήθηκε ο μύθος του Χιονανθρώπου. Η αρκούδα αυτή περπατάει συνήθως στα τέσσερα, αλλά μπορεί άνετα να σταθεί και στα πίσω πόδια της. Έτσι εξηγούνται τα δύο μόνο ίχνη που έχουν κατά καιρούς φωτογραφηθεί...
Η προβειά του Ντρέμο θεωρείται το καλύτερο στρώμα που υπάρχει. Το τρίχωμα είναι πολύ σκληρό. Τσιμπά και γρατσουνά το δέρμα. Κι έτσι φημολογείται πως θεραπεύει τους ρευματισμούς και άλλες παθήσεις. Τι να πω... Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια!

2 σχόλια:

morfeas είπε...

Το Γέτι, ή Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων, ή Απαίσιος Χιονάνθρωπος είναι μυθικό ζώο, που προέρχεται από τους μύθους και τη λαογραφία του Θιβέτ
Με ταξίδεψες σήμερα!

Ψονθομφανήχ είπε...

Γλυκούλης είναι μωρέ ο καημενούλης! Και ποιον πειράζει εκεί στα 5.000 μέτρα που ζει;
Τα χαιρετίσματά μου Μορφέα και καλές διακοπές να έχεις, αν πας τελικά...