Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Με τον Θρύλο στην Ευρώπη (ΣΤ' - Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά;)

 
Απόψε ο Θρύλος παίζει στη βόρεια Αγγλία, στο βροχερό Μάντσεστερ, με τη "Σίτι". Τώρα μιλάμε για μια απ' τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πιστεύω πως δεν έχουμε πολλές ελπίδες, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε το θέαμα χαλαρότερα.
Ο σημερινός αγώνας μου έφερε στο νου ένα επίσης άνισο ματσάκι, που είχε δώσει στο μακρινό 1934 η Εθνική Ελλάδος με την Ιταλία του Μουσολίνι. 
Τότε η Μπενίτο φιλοδοξούσε να κάνει τη χώρα του παγκόσμια δύναμη και να επανασυστήσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Δεν ήθελε να χάνει πουθενά. Ούτε στο ποδόσφαιρο εννοείται. Εκεί τα είχε καταφέρει καλύτερα, γιατί η Ιταλία λίγο πριν τον Πόλεμο ήταν η ισχυρότερη ομάδα της Ευρώπης...
Τότε, τερματοφύλακας της Εθνικής μας ήταν ο γάβρος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Παιδί της αλάνας, Πειραιώτης σε όλα του, έμαθε μπάλα στην πλατεία Αλεξάνδρας και άφησε εποχή στον Ολυμπιακό. Θαμώνας της Λυρικής Σκηνής, με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και καλλίφωνος.
Ήταν η εποχή που ο Θρύλος πανηγύριζε τα πρώτα του πρωταθλήματα και ο ύμνος της ομάδας έλεγε «παλικάρια διαλεχτά της νίκης παιδιά, δύναμη τέχνη, ατσάλι καρδιά, ένα, δύο, τρία γκολ παντού πανικός, Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός».
Ο αγώνας δόθηκε στο Μιλάνο. Η Εθνική από την Πάτρα με το βαπόρι πήγε στο Πρίντεζι και μετά με το τρένο Μπάρι, Μπολόνια, Μιλάνο.  Γεμάτο το Σαν Σίρο. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Την ώρα που τα παιδιά μας ετοιμάζονταν στα αποδυτήρια να βγουν για το παιχνίδι, ο Αχιλλέας κάνει έτσι και βλέπει τους Ιταλούς παίκτες να ετοιμάζονται. Αμάν κάτι σώματα. 
Αλλά ο Πειραιώτης δεν μάσησε. «Μάνα τους έκανε αυτούς, μάνα μάς γέννησε κι εμάς. Εμπρός όλοι μαζί». Κι αρχίζει να τραγουδάει το «μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά». Οι Ιταλοί τα χάσανε.  Σου λέει "πάει, λάλησαν οι Έλληνες".
Όταν οι παίχτες μας βγήκαν στο γήπεδο, ο Κουράντης ως αρχηγός τούς λέει «πάνω το χέρι, ρε». Δηλαδή τους κάλεσε να χαιρετήσουν φασιστικά τον Μουσολίνι που ήταν στην εξέδρα. Δεν ξέρω αν όλοι υπάκουσαν, δεν βρήκα τη σχετική πληροφορία. Αλλά το 1934 ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ ήταν οι μεγάλοι σταρ της Ευρώπης και όχι τα "τέρατα" όπως μας τα παρουσιάζει η σύγχρονη ιστοριογραφία. 
Για την ιστορία να πούμε πως στον αγώνα η Ιταλία κέρδισε μόνο 4-0! Και λέω "μόνο" γιατί οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ... δεκαρού!

2 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Μαύρη η νύχτα στα βουνά
ο κλήρος χέζει χιόνι...

Ψονθομφανήχ είπε...

ποιητικότατο!