Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

"Φιλοσοφικό ημερολόγιο κλεισούρας"! (Z’ - Πέρδεται ο ουρανός?)

 
Λέγαμε χθες για τους Πυθαγόρειους που απέφευγαν τα κουκιά σαν ο διάολος το λιβάνι. Και προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποιες εξηγήσεις. Αλλά ένας φίλος μού τηλεφώνησε αργά το βράδυ και μου είπε μια άλλη εκδοχή. Πως η κατανάλωση κουκιών προκαλεί αέρια γι' αυτό πολλοί τα αποφεύγουν!
Και τότε θυμήθηκα πως το κλάσιμο είχε απασχολήσει τους σοφούς από τα αρχαιότατα χρόνια. Στη Θήβα γύρω στο 300 π.Χ. ζούσε ο Μητροκλής που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα. Κάθε φορά που ετοιμαζόταν να μιλήσει μπροστά σε κοινό, μάλλον απ' το άγχος του, άρχιζε να πέρδεται! 
Το θέμα ήταν καθαρά ψυχολογικό και τη λύση-γιατρειά τη βρήκε ένας ξακουστός κυνικός φιλόσοφος, ο Κράτης ο Θηβαίος. Που του είπε το εξής απλό: "οι πορδές είναι αέρας κοπανιστός. Αξίζει τον κόπο να σκας για αέρα κοπανιστό?". Αυτή και μόνο η κουβέντα ξεμπλόκαρε τον Μητροκλή και το ξεπέρασε...
Αλλά έχουμε και συνέχεια... Όλοι ξέρουμε πως ο Αριστοφάνης σατίριζε τον Σωκράτη, παρουσιάζοντάς τον σαν τσαρλατάνο σοφιστή. Στις "Νεφέλες" φέρεται ο Σωκράτης να δίνει μια βαρυσήμαντη επιστημονική εξήγηση του φυσικού φαινομένου της βροντής. Και είπε πως ουσιαστικά η βροντή είναι το κλάσιμο του ουρανού. Αφού μια τόσο δα ανθρώπινη κοιλίτσα βγάζει τόσο θόρυβο, φαντάσου τι ήχο κάνει ο τεράστιος ουράνιος θόλος!
Τελικά οι φιλόσοφοι μάς έμαθαν πως αέρας κοπανιστός δεν είναι μόνο αυτό που βγαίνει απ' το κάτω άκρο του σώματος, αλλά κι απ' το πάνω...
Κατά τ' άλλα, το λοκ-ντάουν νομίζω πως πρέπει να μας κάνει οπαδούς του Σκεπτικισμού. Τι έλεγαν οι αρχαίοι Σκεπτικοί φιλόσοφοι? Πως όλα είναι σχετικά. Και γι' αυτό δεν πρέπει να προβαίνουμε σε κρίσεις πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος. 
Π.χ. πώς να πω εγώ ό,τι με έβλαψε η κλεισούρα, όταν έχω ήδη μάθει να μαγειρεύω δέκα νέα φαγητά, έχω διαβάσει καμιά εικοσαριά βιβλία, απαλλάχθηκα από πολλές τοξικές παρουσίες, έκατσα επιτέλους στο μπαλκονάκι μου, αγνάντεψα τη θέα, άρχισα να χτίζω κάποια αυτογνωσία και αυτοβελτίωση? 
Από δω και πέρα θα είμαι περισσότερο επιφυλακτικός σε όλα. Δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο. Όπως έλεγε κι ο Ηράκλειτος, ο γάιδαρος προτιμάει τ' άχυρα απ' το χρυσάφι, και το γουρούνι κάνει το μπάνιο του στη λάσπη...

17 σχόλια:

μί είπε...

το λόκ-ντάουν έχει τα θετικά του έχει και τα αρνητικά του, στα αρνητικά του είναι η συνειδητοποιημένη μη επαφή με τους ανθρώπους, ακόμα και τους τοξικούς -όπως τους λένε- συνειδητά δεν απορρίπτω κανέναν άνθρωπο, θέλω τους ανθρώπους αυτούσιους, με τα καλά τους και τα μη..και θέλω να καταλήξω στο οτι αν για ενα πράγμα με στενοχωρεί όλη αυτή η κατάσταση είναι αυτό..μάθαμε να φοβόμαστε, να βλέπουμε φίλους και να κάνουμε βήματα πίσω για να κρατήσουμε μια ασφαλή απόσταση, να μην κινδυνεύσουν και οι ίδιοι, να μην κινδυνεύσουμε και εμείς..πραγματικά στεναχωριέμαι πολύ!!

Ψονθομφανήχ είπε...

προσωρινό είναι... θα ξαναρχίσουμε τις
διαχυτικόττες και τα χουφτώματα σύντομα...
σε κανα εξάμηνο

Δημήτριος είπε...

Αντί σχολίου:

Finally, we can obtain some insight into our longevity. Again, I cite
Marchetti as an example. He is more than seventy years old and has already retired twice,

but nevertheless he is producing papers at a frantic
rate. The last time I saw him he told me that he had a backlog of about
twenty-five articles to write. Death rarely strikes those who are enjoying
maximum productivity, and rumor says that Marchetti is overproducing
on purpose in order to live longer.


I asked him if he had computed his
curve.
“Yes, I have,” he said and paused. Then he added, as if in silent assent to the correlation between productivity and life span, “I look both
ways before crossing the street.”
For me, his real motivation for being productive is irrelevant. If his
output does not yet show any signs of decline, I feel confident that he
will continue to live for a long time to come. I had arrived at the same
conclusion ten years ago and it became another successful prediction.

(αποσπασμα απο τις" προβλεψεις 10 χρόνια αργότερα" του θεόδωρου Μόδη)

και ενα δικό μου βιντεο:

https://youtu.be/5yI2URbNMVU

Δημήτριος είπε...

Να θυμηθώ να κατοχυρώσω εδώ τον νεολογισμό

"μοχθομανής" που σκοπεύω να κάνω σεφτέ σε ένα στιχουργημα...

Ψονθομφανήχ είπε...

εγώ θα κατοχυρώσω το... "μοχθο-καμμένος"!

μί είπε...

με συγχωρείτε τώρα που θα πεταχτώ σαν την πορδή -μιας και κανένας μας δεν ανέφερε το συγκεκριμένο σημείο είπα να το αναφέρω. Αυτό ήταν το σχόλιο μου αχαχ υπάρχει και αυτή η έκφραση..αυτό!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

τελικά "πορδή" είναι η σωστή λέξη ή "πόρδος"?

μί είπε...

εγώ δεν γνωρίζω, ίσως γνωρίζει ο Γιάννης ..

Ανώνυμος είπε...

Σταμάτα επιτέλους να αυτοπαραμυθιάζεσαι. Πάρε μια γεύση τί πρέσβευε ο Ηράκλειτος.
Χάιντε Χάιντι!

Αυτή η τάξη του κόσμου, η εσωτερική του νομοτέλεια, με τους αναπόσπαστους από αυτήν νόμους, δηλαδή με το ρυθμό της, είναι ο αιώνιος Λόγος του κόσμου.
Η μεταβολή και εναλλαγή του Όντος γίνεται με βάση αλάνθαστους νόμους και βεβαιότητες, με συμμετρία και τάξη, με συνέπεια και αλληλουχία, που αποτελεί τη δικαίωση του γίγνεσθαι. Η πάλη των στοιχείων αποτελεί την ακρότατη δικαιοσύνη και διέπεται από τον Κοσμογονικό Νόμο, από το Λόγο, από τη μία και μοναδική Ποιότητα, που «εθέλει και ουκ εθέλει λέγεσθαι Ζηνός Όνομα».
Ο Ηράκλειτος πρέσβευε, ότι κατά τη λειτουργία μιάς Πολιτείας πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στους νόμους. («Μάχεσθαι χρή τον δήμον υπέρ του νόμου όκωσπερ τείχεος», δηλαδή ο λαός πρέπει να μάχεται υπέρ του νόμου, όπως όταν υπερασπίζεται τα τείχη της πόλης κατά την προσβολή από τους εχθρούς). Ήταν ο πρώτος αρχαίος φιλόσοφος, που επιχείρησε να αναμορφώσει την αρχαία πολιτική ζωή με τη βοήθεια της φιλοσοφικής γνώσης. Όπως μέσα στη φύση επικρατεί ο αιώνιος νόμος, έτσι και μέσα στην πολιτεία πρέπει να επικρατεί ο άκαμπτος ηθικός νόμος.
Διότι όλοι οι ανθρώπινοι νόμοι τρέφονται από ένα νόμο, του θείου, γιατί αυτός κυριαρχεί τόσο, όσο θέλει, και φθάνει παντού και επι­κρατεί όλων.
https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=997

Ψονθομφανήχ είπε...

θείο νόμο βλέπω...

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζεις και ξυπνάς βλέπω.

μί είπε...

ο ανώνυμος πάντως έχει μια ηλίθια ενέργεια..το εκπέμπει ακόμα και γραπτώς :))

Ψονθομφανήχ είπε...

Ο Ανώνυμος είναι μάλαξ!
Κι αν ξαναμιλήσει επικριτικά για άλλους
σχολιαστές εδώ μέσα ... θα πέσει ψαλίδι!

Ανώνυμος είπε...

Μούγκα στη στρούγκα. Μόνο κάτι μαλακιούλες περί ενέργειας,,
Κοιταχτείτε στον καθρέπτη και θα δείτε τους ηλίθιους αστέρια μου.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ είχε γράψει -τον μακρινό.. 18ο αι.- πως όσο πιο σιχαμερά βρωμερή είναι η πορδή... τόσο περισσότερο ξυπνάει τα λιβιδινικά ένστικτα!!

μί είπε...

κοιτάξου πρώτα στον καθρέφτη εσυ και μετά λες σε μας....βλάκα ανώνυμε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ναι αστέρι μου ό,τι πεις.
(Θίχτηκε το πόπολο..)