Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Αλίμονο σε τι γονείς θα πέσεις!

 

Όλοι ξέρουμε περιπτώσεις γονέων που άθελά τους έβλαψαν, και μάλιστα υπερβολικά, τα παιδιά τους. Αλλά βρήκα ιδιαίτερα περίεργη την ιστορία που απόψε θα σας διηγηθώ.
Ο Τζων Στιούαρτ Μιλλ έζησε στη Βρετανία την περίοδο απ' το 1806 ως το 1873 που πέθανε. Σίγουρα ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος. Αλλά ουσιαστικά καταστράφηκε απ' τον πατέρα του. Και συγκεκριμένα έπεσε θύμα των πατρικών ψυχολογικο-παιδαγωγικών αντιλήψεων.
Ο πατέρας του Τζων πίστευε βαθειά στην παντοδυναμία της παιδείας. Θεωρούσε πως μέσω της εκπαίδευσης ένας άνθρωπος μπορεί να διαμορφωθεί κατά το δοκούν σε απόλυτο βαθμό, χωρίς κανέναν περιορισμό. Κι αποφάσισε να εφαρμόσει τη θεωρία του στο γιο του, μετατρέποντάς τον σε ένα παιδί-θαύμα.
Αντί να τον στείλει σχολείο, ανέλαβε ο ίδιος να διαμορφώσει το παιδαγωγικό του πρόγραμμα. Σε ηλικία τριών ετών ο Τζων είχε μάθει αρχαία ελληνικά και σύντομα μπορούσε να διαβάζει απ' το πρωτότυπο κείμενα του Αισώπου και του Ξενοφώντα. 
Σε ηλικία οκτώ ετών του έμαθε λατινικά, φυσική και μαθηματικά. Και στα 14 τον μύησε στις οικονομικές επιστήμες. Πριν κλείσει τα 17 είχε διαβάσει ολόκληρο το έργο των κλασικών Ελλήνων και Λατίνων φιλοσόφων και ιστορικών, καθώς και όλα τα σημαντικά σύγχρονα ταξιδιωτικά και λογοτεχνικά βιβλία. Ταυτόχρονα του ανέθεσε και την εκπαίδευση των μικρότερων αδελφών του, κάτω ασφαλώς απ' την άγρυπνη πατρική καθοδήγηση.
Φυσικό ήταν ένα τέτοιο υπεράνθρωπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γονατίσει τον καημένο τον Τζων. Απομονώθηκε τελείως απ' τα παιδιά της ηλικίας του, δεν έπαιξε ποτέ μαζί τους, κι έμαθε να ζει συνεχώς υπό πίεση χωρίς να έχει δικαίωμα να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα.
Γι' αυτό απ' τα είκοσί του βασανιζόταν από παρατεταμένες κρίσεις και καταθλίψεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: