Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ένας Έλληνας στα μοναστήρια της Ρωσίας (Θ' - Δεν μπορώ να συγκρατήσω τη γλώσσα μου...)

 

Περιδιαβαίνοντας σε κάποια γνωστά, αλλά κυρίως άγνωστα, ασκηταριά της ρούσικης γης διαπιστώνω πιο ξεκάθαρα τη μεγάλη διαφορά της θρησκείας και της θρησκευτικότητας. 
Οι αναχωρητές μοναχοί μάλλον απαξιώνουν τη θρησκεία και όλα της τα συστατικά: δόγματα, τελετουργίες, τυποποιημένης ηθικές συνταγές κ.λπ. 
Οι άνθρωποι αυτοί είναι μάλλον θιασώτες της θρησκευτικότητας. Στρέφονται προς τα μέσα. Φιλοσοφούν γενικά τη ζωή. Ο Θεός τους είναι πανταχού παρών. Μπορεί να πιστεύουν πως ο άνθρωπος επιζεί μετά τον σωματικό θάνατο, αλλά δεν συμβιβάζονται με την ιδέα ενός Θεού που ανταμείβει ή τιμωρεί τα δημιουργήματά του.
Κάποιος ασκητής με έξυπνα μάτια μού το διευκρινίζει: "Δεν κάνω ό,τι κάνω για να πάω στον παράδεισο ή για να αποφύγω την κόλαση. Το κάνω αποκλειστικά για να δώσω χαρά στον Ιησού, ή, έστω, για να μην το λυπήσω"!
Η θρησκευτικότητα είναι μια ιδιάζουσα ψυχολογική λειτουργία. Συγγενεύει στενά με τον μυστικισμό. Οι "μυστικοί" όλων των θρησκειών δεν ποθούν τα "αγαθά του παραδείσου". Αλλά τη μοναδική εμπειρία της ένωσής τους με τον Θεό. 
Περιφρονούν την πρακτική ευσέβεια, τα κούφια λόγια, τη βαρύγδουπη αγαπολογία, τα φιλοσοφικώς διατυπωμένα δόγματα, τον ορθολογισμό και τα λογικά επιχειρήματα.
Σε μια σπηλιά που έχει πρόχειρα διαμορφωθεί σε μικρό ασκητικό κελάκι, συναντώ έναν χαρούμενο άνθρωπο με τριμμένο ρασάκι. Κάνω σαν τους παλιούς περιφερόμενους προσκηνυτές. Ζητάω την ευχή του και μπαίνω αμέσως στο ψητό: "Πάτερ, πες μου μια κουβέντα πνευματική". 
Εκείνος με κοιτάει απ' την κορυφή ως τα νύχια. Ίσως φοβάται μην τον περιπαίζω. Διαπιστώνει την ειλικρινή μου πρόθεση και μου λέει:
"Έλεγξε τις σκέψεις σου, συγκράτησε τη γλώσσα σου, υπέταξε τα ένστικτά σου, να 'χεις έναν καλό λόγο για όλους και κάνε έργα που αντέχουν στο φως της ημέρας"...

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.iefimerida.gr/kosmos/eyrokoinoboylio-polemos-oykrania-poytin-ekklisia

Ψονθομφανήχ είπε...

Νομίζω πως υπάρχουν καταλληλότερα ιστολόγια για την αναπαραγωγή
της προπαγάνδα σου. Η εργαλειοποίηση των θρησκειών και των εκκλησιών
δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
Όταν οι δυτικοί ενίσχυαν τον ακραίο ισλαμισμό του Αυγανιστάν για να
πλήξουν την τότε ΕΣΣΔ, τι έκαναν;
Όταν πριν λίγο καιρό μεθόδευσαν την πραξικοπηματική απόσχιση της
ουκρανικής εκκλησίας απ' το Πατριαρχείο Μόσχας, τι έκαναν;
Εν πάση περιπτώσει, τα σχετικά ζητήματα μπορείς να τα συζητήσεις
αλλού. Εκτός αν βγάζεις μεροκάματο...

Ανώνυμος είπε...

Ζεις σε παράλληλη πραγματικότητα πανίβλακα.

Κοντά στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης υπήρχε πριν από λίγες ημέρες ένα μεγάλο πανό , που καταδίκαζε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο «των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία ! Σκέφθηκα αμέσως , ότι η καταγγελία αυτή συνιστούσε μια παράνοια , γιατί ο εισβολέας που κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ήταν η Ρωσία και ο Πούτιν !
Μάλιστα , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε λόγο και για «αντιρωσική υστερία» (που τη βρήκε άραγε;).
https://www.in.gr/2022/04/23/apopsi/rosikes-varvarotites-gia-tis-opoies-kapoioi-sopainoun-stin-ellada/

ΥΓ: Θα τρως φάπες.

Ψονθομφανήχ είπε...

Δεν είναι καθόλου παράνοια. Οι ΗΠΑ τα τελευταία σαράντα τουλάχιστον χρόνια που παρακολουθώ την επικαιρότητα βρίσκονται πίσω από τους 9 στους 10 πολέμους. Έχουν τον τρόπο τους να υποδαυλίζουν συγκρούσεις, πολέμους, εισβολές κλπ. Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιρανοϊρακινό Πόλεμο 1980-1988, μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστά, τη Γεωργία, την Ουκρανία και πάει λέγοντας...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Γιατί βρίζεις ρε φίλε;
Σε παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό και λέω.. άσε να μην επέμβω.., αλλά παρατηρώ γενικά ότι έχεις μια τάση να συνοδεύεις κάθε σου άποψη με κοσμητικά επίθετα! Γιατί; Δεν μπορείς να τη διατυπώσεις πιο ευγενικά;

Ψονθομφανήχ είπε...

Όχι, δεν μπορεί! Είναι δεύτερη φύση του

Ανώνυμος είπε...

@Γιάννης Νικολουδάκης
Η βρισιά σε πείραξε; Η παράνοια δεν σε ενοχλεί ε, θα τρως και εσύ φάπες.

Πούτιν: «Η τελειότητα της Βαλίεβα δεν μπορούσε να επιτευχθεί με ντόπινγκ, έφερε το άθλημα σε επίπεδο τέχνης»
https://www.iefimerida.gr/spor/poytin-i-teleiotita-tis-balieba

Είναι θεωρία συνωμοσίας λοιπόν και fake news το ότι βρέθηκε ντοπαρισμένη σε έλεγχο Βλαδίμηρε.
Ένα καλό από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι έφαγαν μαύρο στην Ευρώπη το δίκτυο Σπούτνικ και τα άλλα ρώσικα σκουπίδια που διέδιδαν και διαδίδουν fake news και θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά εδώ έχουμε τα ρωσοτρόλ Ψονθομφανήχ και Γιάννης Νικολουδάκης. Πανίβλακες, οι ουκρανοί πολεμάνε για τη ζωή τους, τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους!

ΥΓ: Θα τρώτε φάπες.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Καλά ό,τι θέλεις λες...
Ούτε "ρωσοτρόλ" ούτε τίποτα!!

Ανώνυμος είπε...

«Είτε θα χάσουμε στην Ουκρανία» είπε, «είτε θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Νομίζω ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιο ρεαλιστικός, γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζοντας τον ηγέτη μας. Η πιο απίστευτη έκβαση, ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό χτύπημα, μου φαίνεται πιο πιθανή από την άλλη πορεία των γεγονότων».
Και συνεχίζει: «Αυτό με τρομάζει από τη μία πλευρά», είπε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε χθεσινοβραδινή εκπομπή. «Αλλά από την άλλη, κατανοώ ότι αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς θα πάμε στον παράδεισο, ενώ αυτοί απλά θα πεθάνουν. Όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή».
https://www.iefimerida.gr/kosmos/ferefono-poytin-pyrinikos-polemos-realistikos

Παλαβοκομμουνιστές.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ποτέ δεν υπήρξα γκομμουνιστής και ποτέ δεν πρόκειται να γίνω! Για προπαγανδίστρια, πάντως, τον εκθέτει απίστευτα!

Ανώνυμος είπε...

Είναι λοιπόν απορίας άξιο τι μπορεί να συζήτησε η Σάνα Μάριν με τον Αλέξη Τσίπρα, στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχαν αμέσως μετά. Από τα ελάχιστα που έγιναν γνωστά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την απάντηση της ΕΕ, τις αμυντικές ανησυχίες της Φινλανδίας και την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Δύσκολα θέματα αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στήριξη του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή -που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο- και τη συνέχιση ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων», ανέφερε το δελτίο τύπου, μετά τη συνάντηση.
Προφανώς, δεν της είπε την αλήθεια. Δεν της είπε, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα λόγια στηρίζει την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο και ότι διαφώνησε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, διότι στηρίζει τον «πατερούλη» της Μόσχας. Σίγουρα δεν της υπενθύμισε ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε ζητήσει δάνειο από τον Πούτιν, ώστε η Ελλάδα να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποφύγει την επιτροπεία των μνημονίων και να αντικαταστήσει τη διεθνή βοήθεια με ρούβλια.
https://www.iefimerida.gr/politiki/alitheies-i-psemata-eipe-o-tsipras-sti-sana-marin

Ο Γιαν Φαμπρ με τα ...«παλλόμενα πέη» καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών -Παρενόχλησε σεξουαλικά χορεύτριές του
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ενάγουσες περιέγραψαν τον Γιαν Φαμπρ ως άνθρωπο τυραννικό, που ταπείνωνε συστηματικά τις χορεύτριες και εξασκούσε σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικό εκβιασμό εναντίον τους.
https://www.iefimerida.gr/kosmos/belgio-gian-fampr-katadikasthike-parenohlisi

Αφήστε να μαντέψω: αριστερό μπουμπούκι.
ΥΓ: Έχει στο link μια φώτο από την παράσταση με έναν τύπο να μυρίζει τον ποπό του άλλου.
Πολύ νόημα:
https://www.youtube.com/watch?v=JScZVbYDrB8

Ανώνυμος είπε...

Ρωσία: Ο Πούτιν σκέπτεται να συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό, λέει το Κρεμλίνο
Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική θεωρία, ο Πατρούσεφ είπε ότι « δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των οικονομικών εγχειριδίων της Δύσης».
https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosia-poytin-syzitaei-ti-syndesi-royblioy-me-hryso

Την είπε την μπούρδα του ο Πατρούσεφ.
Παλαβοκομμουνιστές που φαντασιώνονται την αναβίωση της τσαρικής Ρωσίας, προβλέπω να πέφτει γέλιο.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Φωτογραφία του κώλου....
Στο δικό μου "σύμπαν" ο Κώλος είναι θεότητα, άξια να τιμάται περισσότερο κι απ' τα βυζιά!! Πολύ περισσότερο..... Απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Θυμήθηκα τώρα τον ιεροφάντη του σοδομισμού -Μαρκήσιο ντε Σαντ- που έγραφε στη Φιλοσοφία στο μπουντουάρ ότι: "κατά τη διάρκεια του γαμησιού το "έτερο υποκείμενο" καλό είναι να αισθάνεται, έντονη, την επιθυμία να χέσει, ούτως ώστε ο γαμιάς να αποθέτει το σπέρμα στη ζεστή φωλίτσα.... Ασύγκριτα πιο ηδονικό!"

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ποιόν Πούστιν και Πατρούτσεφ μου λες τόση ώρα; Εγώ το μόνο που φαντασιώνομαι αυτή τη στιγμή είναι να φιλήσω τα κωλομέρια της Εβελίνας.....