Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ένας Έλληνας στα μοναστήρια της Ρωσίας (ΙΣΤ' - Πώς οι καλόγεροι βαφτίζουν το κοτόπουλο ψάρι;)

 
Θα σας μεταφέρω την ιστορία όπως ακριβώς μου την διηγήθηκε ένας Ρώσος ιερομόναχος. Συνέβη λίγο πριν το 1980, δεν θυμόταν ακριβώς τη χρονολογία.
Ένας φίλος του, ας τον πούμε Ιβάν, μόλις πρόσφατα είχε χειροτονηθεί ιερέας, και ξημερώματα Κυριακής μπήκε με πολύ ενθουσιασμό σε κάποια απ' τα μετόχια της Μονής προκειμένου να τελέσει τη Θεία Λειτουργία.
Ξαφνικά βλέπει μέσα στην εκκλησία τρεις μεθυσμένους αλήτες. Ο ένας μάλιστα είχε το θράσος ν' ανάψει τσιγάρο απ' το καντηλάκι του ιερού. Θόλωσε το μάτι του Ιβάν, είχε και μια μοναδική σωματική διάπλαση, οπότε αρπάζει τον βέβηλο, τον μεταφέρει σηκωτό έξω απ' τον ναό και τον πετάει στον αέρα κάμποσα μέτρα μακριά.
Το σώμα του αλήτη διέγραψε μια εντυπωσιακή εναέρια τροχιά μέχρι να σκάσει στο έδαφος σαν σακί. Ακούστηκε ένας ανατριχιαστικός γδούπος και ο καημένος έμεινε κάτω ακίνητος.
Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ο Ιβάν ήρθε στα συγκαλά του, συνειδητοποίησε τι έκανε και τον έπιασε απελπισία. Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες όποιος χειροδικούσε σε άνθρωπο έχανε το δικαίωμα να τελεί Θείες Λειτουργίες.
Ο Ιβάν σαν τρελός έτρεξε στο κελί του ηγούμενου, έβαλε μετάνοια και γεμάτος δάκρυα του εξομολογήθηκε όσα είχαν συμβεί.
Ο έμπειρος και κωλοπετσωμένος ηγούμενος δεν ταράχτηκε καθόλου.
"Γιατί αγχώνεσαι τέκνο μου; Εσύ δεν έχεις καμία ευθύνη. Το χτύπημα δεν ήταν δικό σου αλλά του Αγγέλου!".
Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά...

9 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Χαχαχα.. ούτε γάτα, ούτε ζημιά!!

Ψονθομφανήχ είπε...

παμπόνηροι!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Παμπόνηροι ή "μαιτρ" της εκλογίκευσης;;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Η Ιστορία μας βάζει το ερώτημα, μήπως κάποιες δεδομένες περιόδους, μια συγκεκριμένη-ες ομάδα-ες ανθρώπων έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ανάγκη να ΖΟΥΝ, όχι με τις ιδεοληψίες τους, αλλά ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ!!! Μοιάζει λες κι οι τελευταίες είναι "ζωτικές" για τον ψυχισμό τους, κατ' αντιστοιχία με το νερό για τον οργανισμό!! Οι ναζί π.χ. προκειμένου να "δικαιολογηθούν" στους εαυτούς τους πως η ιδεοληψία τους κατά των Εβραίων ήταν "ιερός πόλεμος", έπνιξαν μέχρι και τα ίδια τους τα ανθρώπινα συναισθήματα (οίκτος για τα θύματα), στίβοντας το κεφάλι τους για να βρουν πιο απρόσωπες μεθόδους δολοφονίας.... Επειδή ουσιαστικά και στην πράξη, κανείς δεν ήξερε επακριβώς και με βάση σαφή "εξωτερικά" γνωρίσματα, πώς ξεχωρίζει ένας "Άριο" από έναν "μη Άριο", κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες (στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανισμοί) για να "απανθρωποποιήσουν" τα θύματά τους, ούτως ώστε να "μοιάζουν" πραγματικά "υπάνθρωποι"!!! (Κουρελήδες, υποσιτισμένοι μες στη βρωμιά και την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης) Λοιπόν, η ιδεοληψία τους ήταν τόσο ζωτική για τέτοιους ψυχισμούς και τόσο καταστροφική για όλους τους υπόλοιπους που δεν την είχαν κι ούτε ήθελαν να την αποκτήσουν... Τραγικό!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το ανθρώπινο είδος μοιάζει να πάσχει από μια "μαζική τρέλα" όταν συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο..... Θα τολμούσα να παρομοιάσω το φαινόμενο με μια "βλάβη" του συστήματος -ηθικό κρετινισμό θα το ονόμαζα- ...

Ψονθομφανήχ είπε...

κι όπως βλέπουμε... ειναι και οι κληρικοί μετρ αυτού του ηθικού κρετινισμού που περιγράφεις! μήπως είναι και πρώτοι διδάξαντες;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εντάξει... Σε αρκετά μεγάλο βαθμό ναι, αλλά ας μην είμαστε απόλυτοι!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και ποιοί "κληρικοί" συγκεκριμένα; Οι χριστιανοί κληρικοί; Διότι είναι κι αυτό αφελές, να νομίζουμε πως ήρθαν οι "κακοί" χριστιανοί κι έφεραν στον "αγνό" παγανιστικό κόσμο τη μισαλλοδοξία κτλ... κτλ.... που δεν "γνώριζαν" πριν! Κάθε υπεραπλούστευση καταντάει σε μανιχαϊστικού τύπου θεάσεις της πραγματικότητας, οι οποίες είναι "εκτός"! Φυσικά και υπήρξαν εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας από τους χριστιανούς, αλλά ξεχνάμε τι έπαθε ο Αρίσταρχος;; Που τον μήνυσε ο Κλεάνθης ο Στωικός ότι το ηλιοκεντρικό του σύστημα είναι ασεβές, επειδή δήθεν "ετάραζε την ηρεμία των θεών"; Ή μήπως δεν έγιναν "ιεροί πόλεμοι" στην αρχαιότητα;;; Το Μαντείο των Δελφών; Μεγάλες λέρες!!!! Τα βιβλία του σοφιστή Πρωταγόρα που κάηκαν στη "δημοκρατική" Αθήνα;;;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κάθε ιδεολογική ανάγνωση της Ιστορίας είναι επιβλαβής για την αλήθεια! Στην παραπάνω περίπτωση οφείλουμε τη συγκεκριμένη "ανάγνωση", εν πολλοίς, στους Διαφωτιστές (οι κακοί χριστιανοί που "σάρωσαν" τον φωταδισμό του αρχαίου κόσμου -σπουδαίος φωταδισμός οι ανθρωποθυσίες κι οι θυσίες ζώων-, ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός= ο πρώτος "ορθολογιστής" (θυσίαζε ταύρους) που τον "φάγαν" οι κακοί χριστιανοί κτλ... κτλ....)