Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Μοναχός σ' ένα ινδουιστικό άσραμ (Ζ' - Τους πάντα ευγενικούς να φοβάσαι...)

 

Χθες έγινε μια παρεξήγηση στο κοινόβιο και δύο από μας λογόφεραν θυμωμένα. Στο δείπνο συζητήσαμε ανοιχτά το συγκεκριμένο περιστατικό. Τελευταίος πήρε το λόγο ο "μπάμπα", ας τον πούμε "προϊστάμενο" ή "γέροντα" κατά τα χριστιανικά πρότυπα.
"Στη χριστιανική Δύση διδάσκεστε να μην θυμώνετε ποτέ. Και νομίζετε πως κάποιος που δεν θυμώνει είναι πάντα γεμάτος αγάπη. Όμως κάνετε λάθος. Θυμός και αγάπη πάνε πακέτο. Όποιος δεν μπορεί να θυμώσει δεν μπορεί και να αγαπήσει. Όταν βλέπετε ανθρώπους πάντα χαμογελαστούς και ευγενικούς να ξέρετε πως είναι συναισθηματικά ανάπηροι...".
Το βράδυ πριν κοιμηθώ ακολουθώ την τυπική διαδικασία. Κλείνω την κουνουπιέρα και με ένα φακό προσπαθώ να σιγουρευτώ πως δεν κλείστηκε μαζί μου κάποιο κουνούπι. Τελικά μου ξέφυγε ένα και με τσίμπησε σε πάνω από δέκα σημεία. Το γεγονός αυτό, που ένα τόσο δα και σχεδόν αόρατο κουνουπάκι είναι ικανό να σου χαλάσει όλο το βράδυ, με βοήθησε να καταλήξω σε δύο πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:
α) Ίσως τελικά κι εγώ να μην είμαι τόσο ασήμαντος όσο νόμιζα. Ενδεχομένως και μόνος μου μπορώ "να κάνω τη διαφορά".
β) Οι μικροπρέπειες και οι αρνητικές σκέψεις είναι σαν τα κουνούπια... και οι πιο μικρές μπορούν να ταράξουν την ηρεμία μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: