Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΔ' - Οι δαιμονική θεοκρατική μοναρχία)

Όσα γράφουμε εδώ για τους αυτοκράτορες του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους δεν αποβλέπουν σε κάποια στείρα απομυθοποίηση, όσο κι αν αυτό πρέπει να γίνει καθώς αρκετοί σύγχρονοί μας φαίνεται να φλερτάρουν με τη βυζαντινή θεοκρατική μοναρχία.
Τα χρόνια εκείνα η κόκκινη πορφύρα ήταν ευλογία και κατάρα. Από τη μια μέρα στην άλλη μπορούσες να βρεθείς από τον θρόνο στην πιο ελεεινή και τρισάθλια θέση. 
Στο Βυζάντιο δεν κυριαρχούσε η αρχαιοελληνική κλασσική παράδοση, ούτε καν η ρωμαϊκή. Οι αυτοκρατορικές οικογένειες ήταν βαρβαρικής καταγωγής, κυρίως καυκασιανής και βαθιάς μικρασιατικής.
Όλοι γνωρίζουμε την περίπτωση της Ειρήνης της Αθηναίας που για να διατηρήσει την εξουσία τύφλωσε τον ίδιο τον γιο της τον Κωνσταντίνο ΣΤ'.  Προηγουμένως είχε φροντίσει να δηλητηριάσει τον σύζυγό της αυτοκράτορα Λέοντα τον Χαζάρο, συμμαχώντας με τους εντιμεταρρυθμιστές εικονολάτρες.
Η Ειρήνη μπορεί να είχε γεννηθεί στην Αθήνα αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν Αθηναία αλλά Χαζάρα. Γύρω στα 700 μ.Χ. είχαν γίνει πολλές μετακινήσεις πληθυσμών και εποικισμοί. Μάλλον στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν κάποιες εκχριστιανισμένες φυλές Χαζάρων.
Αλλά και ο Κωνσταντίνος ΣΤ' είχε καταφύγει σε μεγάλα εγκλήματα. Εκτός απ' τις διώξεις και φυλακίσεις κάθε πιθανού και απίθανου αντιπάλου του, είχε τυφλώσει ή κόψει τη γλώσσα όλων των θείων του.
Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε όλα τα εγκλήματα των αυτοκρατορικών αυλών. Απλά, για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε πως και ο ιδρυτής της λεγόμενης "Μακεδονικής Δυναστείας" Βασίλειος Α' ανέβηκε στο θρόνο σκοτώνοντας τον ευεργέτη του αυτοκράτορα Μιχαήλ. 
Ο Βασίλειος ήταν για πολλά χρόνια "παρακοιμώμενος" του Μιχαήλ, ένας όρος που αποτελεί ευφημισμό της διπλής ιδιότητας του σωματοφύλακα-εραστή.

6 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Άραγε αυτά τα βαρυσήμαντα που μας αναλύεις, τα εξηγούν στο ενλόγω μεταπτυχιακό;
https://lakonikos.gr/epikairothta/item/142562-metaptyxiako-programma-sto-institoyto-erevnas-vyzantinoy-politismoy-mystra
Μήπως πρέπει να πάω με εκτυπωμένα τη συλλογή των άρθρων σου περί Βυζαντίου να τους διδάξω;

Ψονθομφανήχ είπε...

Στα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησε η απέλπιδα προσπάθεια να θεωρηθεί "ελληνικό" το ανατολικό ρωμαίκό κράτος! Για να αποδειχθεί η "συνέχεια της φυλής" και να μην αισθάνονται αμηχανία οι δάσκαλοι όταν οι μαθητές τους τους ρωτούσαν για την τύχη των "Ελλήνων" απ' τα χρόνια του μεγαλέξανδρου μέχρι το 1453!
Ιστορικές γελοιότητες βέβαια, αλλά, όπως βλέπεις, συνεχίζονται και σήμερα με συμμετοχοί αξιόπιστων υποτίθεται πανεπιστημιακών

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι για ποιό λόγο το ελληνικό κράτος διόρισε ως προστάτες της παιδείας τρεις ιεράρχες κι όχι κανέναν Σοφοκλή, Πλάτωνα ή Αριστοτέλη π.χ...
Είμαστε Έλληνες κατά τ' άλλα!!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Η απάντηση είναι εύκολη: γαιτί δεν πρόκειται για "ελληνικό" κράτος. Απ' τις Συνθήκες Ανεξαρτησίας του 1830 μέχρι σήμερα το κράτος μας (πρώην βασίλειο) είναι "γραικικό" κι όχι "ελληνικό"!
"Γραικοί" είναι οι άνευ εθνικότητας πρώην ρωμαίοι πολίτες που ακολουθούν την ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Συνεπώς, λογικό είναι να έχουμε πρότυπο τον Χρυσόστομο κι όχι τον Σοφοκλή...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

.. Επίσης γιατί δεν έχουμε επετείους εθνικές, όσον αφορά τη μάχη της Σαλαμίνας ή του Μαραθώνος;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

ή των Θερμοπυλών;