Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (Δ' - Καλύτερα να σου τροχίζουν το δόντι παρά να σου κόβουν την κλειτορίδα!)

Η θρησκεία στο Μπαλί είναι ένα ανακάτεμα του ινδουϊσμού, που έφεραν στο νησί τον 16ο αιώνα πρόσφυγες απ' την Ιάβα, και ντόπιων ανιμιστικών και προγονολατρικών δοξασιών.
Στην αγορά γνωρίζω έναν καλοκάγαθο ψαρά που με προσκαλεί στην τελετή ενηλικίωσης της εγγόνας του που θα γινόταν νωρίς το απόγευμα.
Το σπίτι του ήταν σ' ένα ξέφωτο της ζούγκλας, δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Περνάω την αυλόπορτα και στα τρία μέτρα βλέπω έναν πανήψυλο τοίχο που με την πρώτη ματιά δεν εξυπηρετούσε καμία ανάγκη. 
"Τον φτιάξαμε για να μην μπορούν να μπουν στο σπίτι μας τα κακά και εκδικητικά πνεύματα του κάτω κόσμου", μου εξηγούν.
"Μα καλά, δεν μπορούν τα πνεύματα να τον παρακάμψουν κινούμενα αριστερά ή δεξιά του τοίχου όπως κάνουμε κι εμείς?", τους ρωτώ.
"Όχι, γιατί τα πνεύματα δεν λοξοδρομούν ποτέ! Προσωρούν μόνο μπροστά ή πίσω σε ευθεία πορεία. Άρα, όταν βρουν τοίχο αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω"!
Τι να πω... περί πίστεως κολοκυθόπιτα!
Έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται το συγγενολόι, ενώ τα τραπέζια είναι γεμάτα με ανανάδες, μπανάνες και μάνγκο. Σε λίγο έρχονται και τεράστιες πιατέλες με ρύζι. Χωρίς πιρούνια ή κουτάλια. Ο καθένας άπλωνε το χέρι του, έπιανε μια ποσότητα ρυζιού, την έπλαθε σε σβόλο και την έβαζε στο στόμα του.
Μια κυρία μου δίνει ένα χρωματιστό μαντίλι να βάλω στη μέση μου. Με αυτόν τον τρόπο θα έδειχνα πως τιμούσα τον οικοδεσπότη και τις θεότητες του σπιτιού. 
Κάποια στιγμή εμφανίζεται και ο μάγος-ιερέας. Η δεκαπεντάχορνη εγγόνα του ψαρά έρχεται και στέκεται στη μέση της αυλής. Ταυτόχρονα μας κερνάνε μυρωδάτο καφέ και γλυκά από ρύζι και μέλι. 
Ο ιερέας πλησιάζει την κοπέλα και μουρμουράει προσευχές και ξόρκια κάνοντας παράξενα σημεία μπροστά στο πρόσωπό της. Ξαφνικά βγάζει ένα αιχμηρό αντικείμενο που δεν μπορώ να διακρίνω τι ακριβώς είναι. Τέσσερεις άντρες αρπάζουν το κορίτσι και το ξαπλώνουν ανάσκελα στο χώμα. παγώνω. Λες να της κάνουν καμιά κλειτοριδεκτομή και να φρικάρω? 
Αλλά, ευτυχώς, το αντικείμενο που κρατούσε ο ιερέας ήταν απλά μια λίμα. Με αυτή άρχισε να λιμάρει τα δυο κεντρικά πάνω δόντια της κοπέλας. Μόλις το  έργο του τέλειωσε, αυτή πετάχτηκε πάνω χαμογελαστή και περνούσε μπροστά μας με ένα τεράστιο χαμόγελο, δείχνοντάς μας τα λιμαρισμένα δόντια της....
Απ' ό,τι μου εξήγησαν, τα δόντια κάθε ενήλικου πρέπει να λιμάρονται για να ξεχωρίζουν απ' τα κακά πνεύματα που έχουν μυτερά δόντια! 
Ακολούθησε μια εκπληκτική παράσταση θεάτρου σκιών, κλάσεις ανώτερη απ' τον δικό μας Καραγκιόζι. Η τελετή θα ολοκληρωνόταν με κοκορομαχίες. Αλλά εγώ αποφεύγω πλέον τέτοια θεάματα. Ευχαριστώ θερμά τον σπιτονοικοκύρη και φεύγω. 
Τη στιγμή εκείνη ξεσπάει μπόρα. "Βγαίνουν τα πνεύματα για να ποτίσουν τη γη", λέει κάποιος.
Είμαι αποφασισμένος να βραχώ ως το κόκαλο. Αλλά το κοριτσάκι με τα λιμαρισμένα δοντάκια τρέχει να μου δώσει ένα τεράστιο μπανανόφυλλο που μετατρέπεται σε τέλεια ομπρέλα... Τα καλά πνεύματα της βροχής ήθελαν να μείνω στεγνός!

5 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πςςςς..
Υποθέτω θα' χεις αρκετά να μας διηγηθείς, μόλις γυρίσεις!

Ψονθομφανήχ είπε...

Λες ν' αρχίσουμε τις ιστορίες σαν τους απόμαχους
ναυτικούς?

Μυρτιά είπε...

η τελετή αυτή μου θύμισε μια άλλη τελετή...που είδαν μια κοπέλα να χαλαρώνει κάπου στην άκρη με ενα βιβλίο στο χέρι και υπήρξε ο εξής διάλογος...
-τι κάνεις εκεί?
-διαβάζω ενα βιβλίο
-δεν πλένεις κανένα πιάτο λέω εγώ και να αφήσεις το βιβλίο? κάνε καμιά δουλειά!!!
και σε αυτή την τελετή ακολούθησαν παρόμοιες παραστάσεις μετά σαν κι αυτές που περιγράφεις κι εσυ...με κύριο έδεσμα την κολοκυθόπιτα όμως, αλλά τα καλά πνεύματα δεν τρώνε κολοκυθόπιτα το ήξερες αυτό? και αν ζούσαμε αρμονικά με την φύση, θα υπήρχαν παντού μπανανιές στις καλλιέργειες..όχι κολοκύθια τούμπανα και κολοκυθοκορφάδες που κλείνουν τα φύλλα τους, όταν βρέχει ή δεν έχει ήλιο

Μυρτιά είπε...

η κοπέλα θα χαμογέλαγε μετά, γιατί δεν άκουγε στα αυτιά της τον ήχο απο το μηχάνημα του οδοντίατρου..αυτόν τον ήχο που σου διαπερνά το τύμπανο στο αυτί...καλύτερα τελικά αυτά τα μέρη που μας περιγράφεις που δεν έχουν εξελιχθεί καθόλου ως προς τα οδοντιατρικά μηχανήματα...

Ψονθομφανήχ είπε...

Λογικό το βρίσκω τα κακά πνεύματα να μην τρώνε καλο-κυθόπιτα. Τρώνε μόνο κακο-κυθόπιτα. Όπως άλλωστε δεν τρων και καλαμαράκια. Τρώνε κακαμαράκια!

Λες ο μάγος με τη λίμα να κάνει στους έφηβους φυσικό καθαρισμό οδόντων? Να τους αφαιρεί την πλάκα και την τερηδόνα? Δεν το είχα σκεφτεί αυτό...