Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Θέλετε ένα bloody mary; (Ή πώς από ένα πήδημα ιδρύθηκε μια Εκκλησία)

Ας κάνουμε ένα μικρό άλμα στην ιστορία κι ας γυρίσουμε στην Αγγλία του 16ου αιώνα.
Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Όγδοος παντρεύεται την Αικατερίνη της Αραγωνίας και κάνουν ένα κοριτσάκι, τη Μαρία Τυδόρ, γνωστή αργότερα ως  Βloody Μary λόγω του αιμωσταγούς χαρακτήρα της.
Κάποια στιγμή ο Ερρίκος βαριέται τη γυναίκα του και με πρόσχημα πως δεν μπορεί να γεννήσει αγόρι θέλει να τη χωρίσει και την κλείνει σε μοναστήρι.
Τυχερή η Αικατερίνη γιατί τις επόμενες πέντε γυναίκες τους τις σκότωσε!
Έλα όμως που ο Πάπας Ρώμης δεν συναινεί στο διαζύγιο του Ερρίκου.
Οπότε ο Ερρίκος, προκειμένου να παντρευτεί το επόμενο θύμα του, εγκαταλείπει τον καθολικισμό, στρέφεται στον προτεσταντισμό και ιδρύει αυτόνομη Αγγλικανική Εκκλησία.
Μετά από πολλές περιπέτειες, και για να μην τα πολυλογούμε, η Μαίρη κατορθώνει το 1553 να γίνει Βασίλισσα, οπότε τις "βγήκαν" όλα τα κόμπλεξ τις παιδικής και νεανικής της ηλικίας.
Μισούσε τους προτεστάντες που επέτρεψαν το διαζύγιο των γονιών της, και προσπαθεί να ξαναφέρει τον καθολικισμό.
Γι' αυτό και ρίχνει στη φωτιά δημοσίως πάνω από 300 Αγγλικανούς Επισκόπους που είχε διορίσει ο πατέρας της.
Παρά τις αντιρρήσεις των συμπατριωτών της παντρεύεται τον Φίλιππο Β' της Ισπανίας και σκοτώνει όσους διαφωνούν με το γάμο.
Ο Φίλιππος σε λίγο, βλέποντας με τη έχει να κάνει, το σκάει κι αφήνει την ημίτρελη Μαίρη μόνη κι ανεξέλεγκτη.
Η Μαιρούλα το ρίχνει στις κραιπάλες και στα όργια διαδίδοντας συνεχώς πως είναι έγκυος, προκαλώντας ρίγη στους Άγγλους ευγενείς που παραλίγο να βρισκόντουσαν με έναν μπάσταρδο διάδοχο στο σβέρκο...

12 σχόλια:

Άθη είπε...

Ε,εμ καλησπέρα καλό μου..ε,μη το λες έεεχουν και αν έεεχουν, υπάρξει και χειρότερε π...τάνες στην ιστορία της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού..και η χειρότερη όλων??ίσως και ό-λων...ήταν πιστέυω η Θεωδόρα η γυναίκα του Ιουστινιανού ενός από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου...που αν διαβάσεις μό-νο τί έκανε όσο,ήταν βασίλισσα και γυναίκα του...αλλά και πρίν γίνει γυναίκα του ίσως?(μα καλά τι σκατά μαλακία βαράνε ό-λοι οι βασιλιάδες,αυτοκράτορες με τις πόρνες?μία αυτός και άλλη μία ο Περικλής στην αρχαία Αθήνα με την Ασπασία του που για χάρης τροποποίησε ολόκληρο νόμο,για τις εταίρες νομίζω?)....ε,που άμα διαβάσει κανείς τ ί έκανε θα ξεράσει από αηδία...με το πόοσο πρόστυχη ήταν...και για τα δεδομένα της εποχής ή τα ν και πολυ μάλιστα...ε,υπάρχουν κάμποσα παραδείγματα...τέτοια στην ιστορία των θρησκιών....πάντως ωραίο ποστάκι....καλησπέρες...

Ψονθομφανήχ είπε...

Κοίτα, καλό μου.
Τα περί Θεοδώρας τα ξέρουμε από ένα έργο κάποιου Προκόπιου ("Απόκρυφη ιστορία") που μισούσε θανάσιμα τον ιουστινιανό και στη σύζυγό του.
Οπότε είναι προφανές πως τα παράλεγε ...
Απ' το παραπάνω έργο του Προκόπιου γέλασα ειλικρινά στο σημεί που περιγράφει ένα σόου της "πόρνης Θεοδώρας".
Τοποθετούσε λέει ... ξέρεις που... διάφορα σπόρια και έφερνε κάτι ειδικά εκπαιδευμένες χήνες που τα τσιμπολογούσαν από μέσα!
Φοβερόοοοο

Άθη είπε...

Ε,αυτό το βιβλίο με αυτά που λέει ο Προκόπιος καλό μου το έχει, ο πατέρας μου...ε,κι αυτός (ο Προκόπιος δλδ) έγραψε ό,τι έγραψε από το..μίσος του?...υπερέβαλε δλδ?ε,δε ν νομίζω καλό μου...πρέπει να του έδωσαν 'τροφούλα'γιανά τα γράψει όοολα αυτά..ε,εμ να αυτό το σημείο το θυμάμαι κι εγώ...αλλά νομίζω μόνο για γέλια δε ν είναι... μάλλον γιανά ξερνάς είναι..αν σκεφτείς ποιοί (και πόσο ανώμαλοι ήταν?)ίσως αυτοί που..έχτισαν κάποτε τον μεγάλο αυτόν 'γιγαντα'? που σήμερα λέγεται χριστιανισμός,ορθοδοξία ή όπως αλλιώς τέσπα....

Ψονθομφανήχ είπε...

Μεγάλο θέμα ανοίγεις καλό μου, και δεν είναι του παρόντος.
Περιορίζομαι να αναφέρω πως οι αυτοκράτορες που επέβαλλαν τον χριστιανισμό, από Κωνσταντίνο και μετά, ήταν όλοι βαρβαρικής καταγωγής...

Αστερόεσσα είπε...

Δεν τις σκότωσε όλες.

Έξι γυναίκες παντρεύτηκε.

Η πρώτη ήταν η Αικατερίνη της Αραγωνίας, την οποία ήθελε να χωρίσει για να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν. Με το διαζύγιό του με την Αικατερίνη έρχεται σε ρήξη με τον πάπα και γίνεται κεφαλή της Αγγλικανικής εκκλησίας.
Η Άννα Μπολέυν, μητέρα της Ελισάβετ Α΄ είχε κακή τύχη. Κατηγορήθηκε για μοιχεία και μαγεία και αποκεφαλίστηκε, ενώ η διάδοχός της Τζέην Σέυμουρ περίμενε ήδη τη σειρά της για να γίνει σύζυγος του Ερρίκου. Με το που έφτασαν τα νέα από τον πύργο του Λονδίνου για τον αποκεφαλισμό της Άννας, ο Ερρίκος παντρεύεται τη Τζέην. Η Τζέην πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννηση του Εδουάρδου από επιλόχειο πυρετό.

Σειρά είχε η Άννα της Κλέβης, την οποία ο Ερρίκος ερωτεύτηκε από ένα πορτρέτο του Χάνς Χολμπάιν του νεώτερου. Λέγεται όμως ότι στην πραγματικότητα η Άννα της Κλέβης ήταν άσχημη και βλογιοκομμένη, ενώ πολλοί ιστορικοί ερίζουν για το αν όντως ήταν άσχημη ή αποφάσισε να φανεί στα μάτια του Ερρίκου αποκρουστική είτε για να γλιτώσει τη ζωή της (αφού ήδη στην Ευρώπη είχε κυκλοφορήσει η φήμη του Κυανοπώγωνα) είτε για να μη χωριστεί από τον εραστή της.

Τέταρτη στη σειρά ήταν η Κάθρην Χάγουαρντ, συγγενής της Άννας Μπολέυν, γεροντοέρωτας του Ερρίκου. Κατηγορήθηκε για μοιχεία, η οποία αποδείχθηκε και η ποινή για τη βασίλισσα ήταν θάνατος. Ο Ερρίκος, αν και δεν ήθελε κατ΄ουδένα τρόπο να υπογράψει το διάταγμα καταδίκης της -εν αντιθέσει με την περίπτωση της Μπολέυν- αναγκάστηκε να το κάνει και η Χάγουαρντ έχασε και αυτή το κεφάλι της.

Η τελευταία, Αικατερίνη Παρρ, ήταν και η πιο "τυχερή". Έμεινε χήρα από τον Ερρίκο.

Λέγεται, ότι από όλες τις συζύγους, ο Ερρίκος ζήτησε να ενταφιαστεί δίπλα στην Τζέην Σέϋμουρ, την περισσότερο υποτακτική και λιγότερο μορφωμένη.

Για τη μόρφωσή τους ανάμεσα στις γυναίκες του ξεχώριζαν τρεις: η Αικατερίνη της Αραγωνίας, η Άννα Μπολέυν και η Αικατερίνη Παρρ.

Αστερόεσσα είπε...

Επίσης ιστορική ανακρίβεια τα περί οργίων της Μαίρης. Η Μαίρη ήταν σεμνότυφη και θρησκόληπτη. Όντως κυκλοφορούσε φήμες ότι ήταν έγκυος, ιδίως γιατί η κοιλιά της είχε πρηστεί, αυτό όμως οφειλόταν σε όγκο. Πέθανε από καρκίνο των εντέρων.

Αστερόεσσα είπε...

Ο γάμος του Ερρίκου με την Άννα της Κλέβης κατέληξε σε ένα εύκολο διαζύγιο. Της έδωσε και πύργο στα περίχωρα, όπου και έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή της ήσυχα).

Ειρωνία ότι η Αικατερίνη Χάγουαρντ ήταν κυρία επί των τιμών στην Άννα της Κλέβης. Με το που παντρεύτηκε ο Ερρίκος την Αικατερίνη, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η Άννα της Κλέβης γίνεται κυρία επί των τιμών στην Αικατερίνη.

Και μια ακόμη λεπτομέρεια: η Μπολέυν ήταν δεσποινίς επί των τιμών στην Αικατερίνη της Αραγωνίας, η Τζέην Σέυμουρ επίσης δεσποινίς των τιμών στην Άννα.

Τι το ήθελες το θέμα, ρε έρμε; Η ιστορία των Τυδώρ ήταν ένα από τα πάθη μου ήδη από την εφηβική μου ηλικία!

Αστερόεσσα είπε...

Και πέραν των λεπτομερειών επί της ουσίας: όντως σ΄ένα πήδημα ή μάλλον σε μια επιθυμία για πήδημα [γιατί η Άννα Μπολέυν με τερτίπια, δεν του καθόταν του Ερρίκου μέχρι το γάμο, για να του ανάβει λένε τον πόθο, αν και του κάθησε λίγες μέρες πριν το γάμο και εκεί στηρίχτηκε αργότερα ο Ερρίκος για να ανακηρύξει την κόρη του Ελισάβετ ως νόθα] οφείλεται η αλλαγή στο θρήσκευμα της Αγγλίας, αλλά αυτό δεν είχε να κάνει με την μπλάντυ Μαίρη, αλλά με τον Ερρίκο και την Άννα Μπολέυν, την οποία και ο Ερρίκος ήθελε τότε διακαώς να παντρευτεί και δεν του έδινε ο πάπας διαζύγιο. Η θρησκευτική αντιμεταρρύθμιση που επιχείρησε η Μαίρη, με την επιστροφή στον καθολικισμό δεν κράτησε πολύ. Η Ελισάβετ που τη διαδέχτηκε επανέφερε πάλι ως θρησκεία τον προτεσταντισμό.

Ψονθομφανήχ είπε...

Τελικά, σοφή Αστέρω, μένουν δυο απορίες:
α) τους τσιτσίρισε τους 300 δεσποτάδες η "σεμνή και θρησκευάμενη" Μαιρούλα;
β) (άσχετο) Ήταν η Σαπφώ λεσβία (με μικρό "σ" γιατί με κεφαλαίο ήταν);

Αστερόεσσα είπε...

α) Τσιτσίρισε χιλιάδες, γιατί όχι και 300 δεσποτάδες, αν και δεν έψαξα τα καλημαύκια τους.
β) Μάλλον ανομολόγητα αμφισεξουαλική ήταν, αλλά για να αυτκτονήσει για έναν μαλάκα, πρέπει να κουβαλούσε χοντρή πετριά.

Ψονθομφανήχ είπε...

Μάλλον μούφα είναι πως δήθεν αυτοκτόνησε για έναν μαλάκα!
Μάλλον θα γλύστρησε η κοπελιά, μια και δεν είχε τη δική σου κωλοφαρδία...

Μαρία είπε...

Για τον Πτωχό όλες οι γυναίκες είναι ημίτρελες ή πόρνες