Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τελικά, τίνων απόγονοι είμαστε;

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό:
Είμαστε απόγονοι (βιολογικοί και πολιτιστικοί) των υπόδουλων Ρωμιών της Νοτίου Βαλκανικής!
Αυτό και σκέτο!
Τα περί "Ελλάδος" και "Ελλήνων" είναι εκ των υστέρων ιδεολογήματα του 19ου αιώνα.
Χρήσιμοι μύθοι για να γίνει η επανάσταση, να στηθεί το κράτος μας, να δημιουργηθεί εθνική συνείδηση.
Ελλάδα και Έλληνες στην ουσία ποτέ δεν υπήρξαν.
Οι αρχαίοι που κατοικούσαν σε τούτα τα μέρη αποκαλούνταν με την πόλη καταγωγής τους: Αθηναίος, Θηβαίος, Μεγαρεύς, Λακεδαιμόνιος, Σάμιος κλπ. Κανένας δεν αυτοαποκαλούνταν "Έλλην".
Και ο όρος "Ελλάδα" πρωτομπήκε στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη το 1832 με την ίδρυση του "Βασιλείου της Ελλάδας".
Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν αυτό που σήμερα λέμε "Ελλάδα", το χώρισαν σε δύο επαρχίες: τη νότια των Τεμπών την ονόμασαν "Αχαΐα", δηλαδή "χώρα των Αχαιών", και τη βόρεια "Μακεδονία".
Και φυσικά κανένας "Έλληνας" δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε φώναξε "ρε παιδιά, Έλληνες είμαστε, όχι Αχαιοί και Μακεδόνες"...
Επί Βυζαντίου η περιοχή μας ονομαζόταν "Νότιο Ιλλυρικό", και επί Τουρκοκρατίας "Ρούμελη".
Ποτέ και πουθενά δεν βρίσκουμε τη λέξη "Ελλάδα".
Κι αν υποθέσουμε πως η αλυσίδα των πολιτισμών σε τούτο τον τόπο διακόπτονταν με τους Μυκηναίους, ο Κολοκοτρώνης το 1821 δεν θα φώναζε "Εμπρός Έλληνες!", αλλά "Εμπρός Αχαιοί, απόγονοι του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα!".
Είναι φυσικό κάθε γονατισμένος λαός να θέλει να έχει ένδοξους προγόνους...
Κι αφού το 1821 δεν υπήρχε άλλος λαός να χρησιμοποιεί τον όρο "Έλληνες", τι πιο λογικό να τον υιοθετήσουν οι άνθρωποι που ζούσαν τότε στα ίδια μέρη;
Σήμερα όμως ο "ελληνικός μύθος" μάς κάνει κακό: ενώ είμαστε όρθιες μαϊμούδες, δεν βλέπουμε το μαύρο χάλι μας και συμπεριφερόμαστε ξιπασμένα, εγωιστικά, θρασύτατα...
Πρέπει κάποτε να σκεφτούμε σοβαρά το μέλλον μας ως λαός.
Αλλά όσο στην ντουλάπα μας κρύβουμε "Λεωνίδες" και "Βουκεφάλες" δεν πρόκειται να ωριμάσουμε...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε ασκάρ, πόσο άκαρδα αποκαθηλώνεις το εθνικό ιδεώδες αιώνων..

Πως θα αντικρίσουμε το φως του ηλίου οι ιθαγενείς του "νοτίου ιλλυρικού"..

Πως θα βαδίσουμε χωρίς μεγαλέξαντρους;

Κώστας

Ψονθομφανήχ είπε...

Θα έσκαγα αν δεν φώναζα το "ο Βασιλιάς είναι γυμνός"!

Τώρα που ψώφησε ο Βουκεφάλας ας πορευτούμε με τη φοράδα που χέστηκε στ’ αλώνι...

Άθη είπε...

Αααα,χααααααχααααααααααχαχαααχαααα! καλό μου..ή...φοράδα..έχει χεστεί στο αλώνι εδώ και αιώνες ολόκληρους! οκ?ΚΙ ΑΝΑΘΕΜΑ ΜΑΣ...ΕΑΝ ε άν οκ?ξέρουμε κι εμείς οι ίδιοι από που στο διάτανο,έχουμε ξεφυτρώσει και ποιοί μας...'γέννησαν'από ποιούς στο διάτανο ήρθαμε πάνε σε αυτή τη γή...αυτό είναι και θα παρά-μείνει πιστέυω ένα εντελώς άλυτο μυστήριο πο-τέ μα πο-τέ πιστέυω ΔΕΝ θα μάθουμε επακριβώς την ακριβή καταγωγή και το ποιοί στο καλό ήταν οι πρόγονοί μας..και τι σκατά σχέση έχουμε με αυτούς και αν ακόμη μας έχει,από-μείνει στο αίμα μας (στο σήμερα) έστω κι ένα χιλιοστό από τα γονίδιά τους..α υ το νών οκ?...ε,εδώ καλό μου δ εν ξέρουν ποιός ήταν ο ξακουστός Αγαμέμνων οκ?ο βασιλιάς των Μυκηνών και εικάζουν ότι υπάρχει μια...μούμια που έχει βρεθεί και φυλάσεται (ως κόρη οφθαλμού)??μάλλον στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών...και λένε ότι δ εν ξέρουν σε ποιόν στο καλό ανήκει αν είναι όντως ο Αγαμέμνων ή κάποιος που έζησε πολλάαα χρόνια μετά από αυτόν (απόγονός του???)...άγνωστο και ΔΕΝ την έχουν εμφανίσει πο-τέ δημόσια..από τότε που βρέθηκε κάπου στον τάφο του στις Μυκήνες??) ξανά μανά άγνωστο...πιάσε το αυγό και κούρευτο...χάος το..'γενεαλογικό μας δένδρο'...πραγματικό χάος όμως..τρέχα γύρευε...καλησπέρες...

Ψονθομφανήχ είπε...

Αθούλα, κατ’ αρχήν χρόνια πολλά για την αυριανή γιορτούλα σου!

Να μας ζήσεις...

Ναι, λένε πως την κρύβουν τη μούμια του Αγαμέμνωνα γιατί ο "εθνάρχης" ήταν μαύρος!

Όντως, είμαστε πολύ μπερδεμένος λαός.
Δεν ξέρουμε αν είμαστε Έλληνες, Ρωνιοί (δηλαδή Ρωμαίοι), Γραικοί, ραγιάδες, Ευρωπαίοι, βαλκάνιοι ή κάτι άλλο!.

Δεν ξέρουμε καν σε ποιο Θεό πιστεύουμε.
Στον Γιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης, στον Θεό Πατέρα της Καινής, στον Θρύλο... πού;

Άθη είπε...

Εεε,ευχαριστώ καλό μου..ίσως η καλύτερη ευχή,που έχω πάρει να ζήσω..τι ωραία...ε,έλα μου ντέ που?? σε τι Θεό πιστέυουμε?...ιδού το ερώτημα....και το άλλο-'ποιοί είμαστε,που πάμε,τι κάνουμε?και..π ως το...κάνουμε?....χοοοοχοοοοχοοοο!

Ψονθομφανήχ είπε...

Σωστά!
Είναι και "πώς το κάνουμε"!

Κι όπως βλέπεις κι απ’ την αρχαία παράσταση... ο "ελληνικός τρόπος" (ή "το κουσούρι", όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος) είναι σταθερή αξία...

BUTTERFLY είπε...

Ψαξτο λιγο καλυτερα αυτο με το 'Ελλην" και το ποτε πρωτοεμφανιστηκε και μαλιστα γραπτως. Δεν ειναι ακριβως ετσι και μου φαινεται περιεργο να το ακουω αυτο απο σενα. Σαφως γενετικα μετα απο τοσες προσμιξεις εχουμε αλλαξει, σαφως και δεν πρεπει να κολλαμε στο παρελθον χωρις να κανουμε τιποτα για το παρον και το μελλον, αλλα το ηρωικο προτυπο του Λεωνιδα μονο θετικα μπορει να λειτουργησει σε καθε ανθρωπο, αρκει να αντιμετωπιζεται ως προτυπο, δηλαδη κατι που αξιζει να του μοιασει κανεις!
Καλησπερα!

BUTTERFLY είπε...

Α, Αθη χρονια πολλα και καλα!

Ψονθομφανήχ είπε...

Η λέξη "Έλληνας" υπήρχε απ’ την ομηρική εποχή, σύμφωνοι.
Αλλά δεν ήταν συνηθισμένη.
Κανείς δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως "Έλλην".
Τη λέξη τη συναντάμε μόνο στις εξαιρετικές περιπτώσεις που εμφανίζεται κάποιος κοινός εξωτερικός αντίπαλος, π.χ. οι Πέρσες, για να ξεχαστεί μετά και να ξαναρχίσουν οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων-κρατών.

Η λέξη "Έλληνας" γίνεται του συρμού κατά την ελληνιστική περίδο αλλά με ειδικό εννοιλογικό περιεχόμενο: δεν εννοεί τον ελληνικής καταγωγής άνθρωπο αλλά αυτόν που έχει υιοθετήσει τον ελληνικό τρόπο ζωής, π.χ. διασκέδασης, ενδυμασίας, διατροφής, σκέψης, φιλοσοφίας, θρησκείας κλπ.

Με την έννοια αυτή "Ελληνίδα" ήταν η Κλεοπάτρα και "Έλλην" ο Μιθριδάτης, ο Αφγανός, ο Πακιστανός, ακόμα κι ο Ιουδαίος ("ελληνιστές" τους λένε τα Ευαγγέλια).

Πάντως το θέμα το ψάχνω συνεχώς...

Άθη είπε...

Ε,καλή μου ευχαριστώ, καταρχήν για τα χρόνια πολλά,να'σε καλά και καλημέρες φίλοι....

Ψονθομφανήχ είπε...

Εμ, ένα Αθουλάκι έχουμε και πολυαγαπημένο...