Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αρχαία Αθήνα: αναρχική και δουλοκτητική!

Η σημερινή δυτικού τύπου αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει τις ρίζες της στα πρώτα βρετανικά κοινοβούλια κι όχι στο πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας.
Ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας και της Εκκλησίας του Δήμου ταιριάζει περισσότερο στα οράματα των σύγχρονων αναρχικών παρά στα ιδεώδη της αστικής μας δημοκρατίας.
Στην αρχαία Αθήνα συναντάμε και στοιχεία προωθημένης σοσιαλδημοκρατίας.
Οι πλούσιοι υπερφορολογούνται για να εξυπηρετούνται κοινωνικές ανάγκες και να εξοπλιστεί-εξωραϊστεί η πόλη.
Η "δημοκρατική παράταξη" των Αθηναίων συγκροτούνταν απ' την κοινωνική συμμαχία της φτωχολογιάς, των επιχειρηματιών και των εμπόρων-ναυτικών της πόλης.
Γι' αυτό και η Αθήνα ήταν εξωστρεφής και σταδιακά ανέπτυξε ένα είδος ναυτικού ιμπεριαλισμού με φιλοπόλεμη-επεκτατική διάθεση.
Η εξωστρέφεια και ο επεκτατισμός της πόλης χρηματοδοτούνταν απ' τα εισοδήματα των γαιοκτημόνων-αριστοκρατών, που ηγούνταν του τότε "φιλειρηνικού κινήματος"!
Αυτή, λοιπόν, ήταν η αρχαία δημοκρατική Αθήνα: ένα παράδοξο και αντιφατικό μείγμα αναρχισμού-προωθημένης σοσιαλδημοκρατίας-θαλασσοκρατικού ιμπεριαλισμού-δουλοκτησίας...

4 σχόλια:

Άθη είπε...

Ε,ΟΛΑ μαζί δλδ καλό μου ε?ή..'λίγο απ'όλα που λένε..'ή ποικιλία ε?...ε,μάλλον όπως δείχνει το..πρόβλημα με το..'μπάχαλο' της Ελλάδας και με τον παρό-χυμένο τρόπο που την 'διοικούσαν'ό-σοι πέραν από εδώ και που είχαν το τιμόνι της είναι από αρχαιοτάτων χρόνων έτσι? είναι πανάρχαιο..κι όχι και τόσο καινούριο όσο νομίζουμε μείς σήμερα...πάντως ωραίο ποστάκι..δε λέω...φιλάκια...

Μαρία είπε...

μπα μπα
αλλάξαμε μουσικές επιλογές βλέπω

Ψονθομφανήχ είπε...

Μπερδέματα από ανέκαθεν σε τούτη τη χώρα Αθούλα μου...

Μαράκι, γουστάρεις κουρεματάκι της μαυρούλας;

BUTTERFLY είπε...

Τοτε βλεπεις δεν ειχαν κομπλεξ, "α εγω ο φτωχος θα συνεργαστω με τον πλουσιο;", "α, εγω που τα εχω τα φραγκα θα τα μοιραστω για το καλο της πολης;" κι ετσι ολοι συνεργαζονταν και εφτιαξαν οσα μεγαλειωδη μας αφησαν κληροδοτημα. Μεγα μαθημα για τα σημερινα φυντανια, που ειναι και ανιστορητα! Οντως, πολυ αναρχικη η δομη, πιο αναρχικη δεν γινεται!