Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ήταν ο Ιησούς μετενσάρκωση του Βούδα? (Κάποια αρχαία κείμενα κάνουν λόγο για κάποιον "Βούδα Ισσά")

Ο Βούδας (κατά κόσμον Σιντάρτα Γκαουτάμα) ήταν πριγκιπόπουλο, γιος του Βασιλιά της φυλής Σάκια.
Αλλά κι ο Ιησούς θεωρείται απόγονος του βασιλιά Δαβίδ.
Και για τους δυο ελάχιστα ξέρουμε για την παιδική τους ηλικία.
Βούδας κι Ιησούς αγαπούσαν τους έρημους τόπους (το ίδιο κι ο προφήτης Μωάμεθ), αλλά απέρριπταν τα δύο άκρα: τον αυστηρό ασκητισμό και τον ηδονισμό.
Ο Ιησούς θέλησε να γίνει ο πολυαναμενόμενος Μεσσίας του Ισραήλ.
Ο Βούδας πληρούσε τις προϋποθέσεις του "Ινδού Μεσσία": του φωτισμένου σοφού που θα "στρέψει τον Τροχό της Ζωής", θα γινόταν δηλαδή θρησκευτικός και ίσως πολιτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο Βουδισμός ξεκίνησε ως απόρριψη του παρηκμασμένου Βραχμανισμού.
Ο Χριστιανισμός ως άρνηση του τυπολατρικού Φαρισαϊσμού.
Ο γερο-Συμεών πήρε στα χέρια του τον νεογέννητο Ιησού και προφήτεψε πως είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας.
Ο διάσημος στην εποχή του μάγος Ασίτα πρόβλεψε πως ο νεογέννητος Σιντάρτα "θα γίνει Βούδας"!
Τα εξαγνιστικά λουτρά στον ποταμό Γάγγη είναι δυνατόν να μην τα συνδυάσουμε με τη δράση του "γυμνοσοφιστή-γκουρού" Ιωάννη Βαπτιστή στον ποταμό Ιορδάνη?
Όπως κι ο Ιησούς, που πριν αρχίσει τη δημόσια δράση του πειράσθηκε απ' τον Σατανά, έτσι κι ο Βούδας αντιμετώπισε επιτυχώς τους πειρασμούς του Μαρά, του διαβόλου των Ινδών...
Ο Ιησούς μιλούσε ως "εξουσίαν έχων".
Το ίδιο κι ο Βούδας. Είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση κι αυτοαποκαλούνταν "διδάσκαλος θεών και ανθρώπων"...
Ο Βουδισμός έχει τον δικό του "ιερό Αυγουστίνο", το πλουσιόπαιδο Γιάσα που εγκατέλειψε τις υλικές απολαύσεις για να ενταχθεί και να διαπρέψει στο βουδιστικό τάγμα.
Έχει τον δικό του "Μέγα Κωνσταντίνο", τον βασιλιά Ασόκα, τη δικιά του "Μαγδαληνή", τους δικούς του Φίλιππο, Ναθαναήλ, Ιωάννη κι Ιούδα!
Θυμάστε τη φάση που ο Ιησούς έσωσε την πόρνη απ' το λιθοβολισμό λέγοντας το περίφημο "ο αναμάρτητος ας ρίξει την πρώτη πέτρα"?
Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Βούδα.
Εκεί που έκανε διαλογισμό σ' ένα ιερό άλσος εμφανίστηκε ένα μπουλούκι εξαγριωμένων που κυνηγούσαν να θανατώσουν μια πόρνη που έκλεψε έναν πελάτη της.
Ο Βούδας τους σταμάτησε λέγοντας:
"Αντί να κυνηγάτε μια πόρνη, δεν θα 'ταν καλύτερα ν' αναζητήσετε τον πραγματικό σας εαυτό?"...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε διαβάζω τόσο καιρό κι ακόμα δεν κατάλαβα πού το πας.
Σήμερα μάλλον το παράκανες.
Να τα ισοπεδωσουμε όλα λοιπόν.
Όλοι ίδιοι είναι, τα πάντα σχετικά και υποκειμενικά...

Ζενίδης είπε...

μην τα ισοπεδώνουμε, όντως.

Ο Βουδισμός δεν είναι θρησκεία, είναι φιλοσοφία. Οι βουδιστές δε λατρεύουν τον Βούδα, ούτε πιστεύουν ότι ήταν θεός ή κάποιο υπερφυσικό ον. Ο Βούδας ήταν ένας απλός άνθρωπος τον οποίο οι βουδιστές θεωρούν ιδιοφυία, όπως θεωρούμε ιδιοφυία τον Αϊνστάιν ή τον Μπετόβεν. Τα αγάλματα του Βούδα είναι περίπου σαν τα αγάλματα του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη. Οι βουδιστές υποκλίνονται στον Βούδα για να δείξουν τον σεβασμό τους, όχι για να τον λατρέψουν.

Είναι απολύτως αποδεκτό για τους βουδιστές να είσαι ταυτόχρονα χριστιανός και βουδιστής. Ξέρω ότι οι χριστιανοί συχνά έχουν πρόβλημα μ’ αυτό, όμως οι βουδιστές δεν έχουν. Η φιλοσοφία του Βούδα δίνει έμφαση στη συμπόνια, στην καλοσύνη και στη σωματική και την ψυχική σταθερότητα. Κάνουμε την άσκησή μας, τον διαλογισμό μας, προσπαθώντας να αναπτύξουμε τα χαρακτηριστικά αυτά, όχι για μπούμε σε κάποιο είδος πνευματικής έκστασης ή για να βιώσουμε κάποιο διαφορετικό είδος πνευματικής κατάστασης. Η πολύ γαλήνια και ήσυχη αίσθηση του διαλογισμού σε βοηθάει να γίνεις πιο σταθερός και ήρεμος ώστε να μπορείς να πράττεις με καλοσύνη και συμπόνια.


Πώς να μιλήσεις στη φανατική χριστιανή μαμά σου για τον Βουδισμό

Ψονθομφανήχ είπε...

Ζενίδη, χάρηκα που μας επισκέφτηκες και διατύπωσες την άποψή σου.

Στην Ινδία η θρησκεία και η φιλοσοφία είναι πολύ δύσκολο να οριουετηθούν μεταξύ τους.
Και μην ξεχνάμε πως ο Βουδισμός είναι ινδική "θρησκεία"...

Ο Βούδας απαγόρευσε στους μαθητές του να τον λατρευουν ως Θεό.
Αλλά η ανθρωπινη φύση ρέπει προς τη θεοποίηση κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων, οπότε έχουμε και στον σύγχρονο βουδισμό τέτοια κρούσματα.

Μήπως κι ο Ιησούς είπε ποτέ πως είναι Θεός;
Η "αίρεση" του Αρειανισμού, που στο μεγαλύτερο μέρο του 4ου αιώνα είχε κυριαρχήσει στην Ανατολή, αποδεικνύει πως ούτε η πλειοψηφία των πρωτοχριστιανών θεωρούσε τον Ιησού "Θεό"!

Αλλά τελικά επικράτησε κι εδώ η "θεοποιός ροπή" που προαναφέραμε.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Όντως, ο Ιησούς ποτέ δε βγήκε να πει πως είναι το "δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος" κτλ.. κτλ... Χρησιμοποιούσε τον όρο "Υιός του Ανθρώπου", ό,τι κι αν σήμαινε αυτό! Επιπλέον, στην περικοπή με τον πλούσιο νέο αναφέρει, όταν εκείνος τον αποκαλεί "Δάσκαλε αγαθέ", "τι με λες αγαθό; κανείς δεν είναι αγαθός παρά μόνο ο Θεός"!!!! Πιο ξεκάθαρο πράγμα υπάρχει;;