Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μπενίτο Μουσολίνι (Ι΄) - Τα προσωπεία δεν αργούν να πέσουν!

Πλησιάζουν οι ευρωεκλογές κι όλα δείχνουν πως ο μεγάλος νικητής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα  ‘ναι η ακροδεξιά.
Οπότε, ας ξαναγυρίσουμε για λίγο στη "συμπάθεια" του ιστολογίου, τον "φίλο" μας τον ... Ντούτσε.
Ο Μουσολίνι ίδρυσε το Φασιστικό Κόμμα στο Μιλάνο το 1919, και μάλιστα τη μέρα των γενεθλίων του... στις 23 Μαρτίου!
Το πρόγραμμα του κόμματός του θα μπορούσες και να το πεις "ακραίο σοσιαλιστικό": προέβλεπε κατάργηση των τραπεζών και των αριστοκρατικών τίτλων, κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας και όσων πλούτισαν στον πόλεμο, διανομή της γης στους αγρότες κλπ.
Βασικός του στόχος να αποσπάσει τις λαϊκές μάζες απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Στις εκλογές του 1919 δεν κατάφερε τίποτα. Ενδεικτικά, στο Μιλάνο πήρε μόνο 4.000 ψήφους έναντι 200.000 των σοσιαλιστών.
Αλλά στις εκλογές του 1921 τα πήγε περίφημα, οπότε "άρχισαν τα όργανα"... τα "καλά" τα δικά μας με τη Χρυσή Αυγή: συγκρότηση ομάδων κρούσης κατά των Αριστερών και ταυτόχρονο φλερτ με τους εκπροσώπους της μεγαλοαστικής τάξης. Οι τελευταίοι άρχισαν να βλέπουν τους Φασίστες ως τη μόνη "σωτηρία" απ΄τον αναρχικό και κομμουνιστικό κίνδυνο...
Τον Οκτώβρη του 1922 το Φασιστικό Συνέδριο της Νάπολη αποφασίζει την περιβόητη "πορεία προς τη Ρώμη" των μελανοχιτόνων.
Αν η τότε κυβέρνηση αντιδρούσε αποφασιστικά επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο ίσως οι Φασίστες να είχαν διαλυθεί και η Ιταλία να είχε σωθεί απ’ την καταστροφική της συμμετοχή στον παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό του Χίτλερ.
Αντίθετα, στον ιταλικό αστικό και πολιτικό κόσμο επικράτησε η άποψη πως ο Μουσολίνι είναι ο εγγυητής της τάξης και της ασφάλειας. Κι ο Ιταλός Βασιλιάς τού έδωσε την εξουσία στο πιάτο!
Τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του ο Μουσολίνι ήταν μετριοπαθής.
Χωρίς να παραβιάζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, έβαλε τέλος στις πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις, οι απεργίες και οι βιαιότητες σταμάτησαν, η τάξη κι η ασφάλεια φαινόταν πως βασίλευε στο ιταλικό κράτος.
Η ειδυλλιακή αυτή ατμόσφαιρα διαλύθηκε όταν οι φασίστες δολοφόνησαν ξαφνικά τον σοσιαλιστή βουλευτή Ματτεότι.
Το προσωπείο του "αγαθού Κυβερνήτη" κατέρρευσε!
Στις 3-1-1925 ο Μουσολίνι επιβάλει δικτατορία, τα κόμματα διαλύονται, η φασιστική πολιτοφυλακή κι η Μυστική Αστυνομία οργιάζουν ασύστολες...

5 σχόλια:

candy's τετραδιάκι είπε...

Καλη χρονια!! )ξερεις οτι εγω τετοια ποστ δεν σχολιαζω)

Καίτη είπε...

Eγώ δεν θέλω να καταργηθούν οι τράπεζες.
Όταν κάνει πολύ κρύο πάω απ' το πρωί στις αίθουσες αναμονής μέχρι το μεσημέρι.

Ζεσταίνεται το κοκαλάκι μου!

Ψονθομφανήχ είπε...

Καλή χρονιά Καντούλα!
Εμ, τι να σου κάνω?
Όταν βάζω τα "καλά" είσαι αλλού...

Καιτούλα, το πιο ζεστό καλοριφέρ
είν' τα φιλιά!

Άθη είπε...

Εεε,εμ..γειάσου καλό μου...μάλλον ο...Μπενίτο θα μείνει, στην ιστορία ως...ηγέτης???...ας τον πω έτσι τέσπα που πρώτον έκανε ΤΑ ΠΑΝΤΑ οκ? προσπάθησε με ΚΑΘΕ τρόπο να ανέλθει στην εξουσία,αδιαφορώντας για το όποιο...'κόστος'σε κοινωνικό επίπεδο πάντα περισσότερο,θα μπορούσε να έχει η 'ανέλιξή του'α υτή στην εξουσία (κι η ιστορία μας έδειξε ότι είχε τεράστιο...καθότι κα ι α υτός δ εν έκανε και λίγα,...δεν κατέστρεψε και λίγους ανθρώπους μαζί με τον Χίτλερ?αλλά και μό-νος..)και μαζί και μόοοονος,ίδιος είν'ο πόοοοονοοος!που λέει και το παλιό και ξεχασμένο,λαϊκό άσμα!!!)...ε,εμ και από την άλλη θα μείνει και ως ένας από τους πιο αλλοπρόσαλλους (από θέμα συμπεριφοράς?)και πιο ακραίους ηγέτες μάλλον στην ιστορία καθότι το ίδιο αχταρμάς ίσως?..ήταν και η πρωσοπική του ζωή..καθώς και η πολιτική ζωή του..ωραίο το ποστάκι πάντως...η Συννεφούλα πολύ-αγαπημένο τραγουδάκι..από τα παιδικά μου,χρόνια..και μια από τις καλύτερες στιγμές του αειθαλή Δ.Σαββόπουλου μουσικά...θα'λεγα..αληθέυει ότι η Συννεφούλα ΔΕΝ είναι ένα ερωτικό τραγούδι?αλλά ένα πολιτικό τραγούδι με όμως ερωτικούς στοίχους που όμως δ εν μιλά για έρωτα,αλλά για τη..χαμένη δημοκρατία?....καλησπέρες,φιλάκια..

Ψονθομφανήχ είπε...

Ναι, η "συννεφούλα" ήταν η άστατη Δημοκρατία της προδικτατορικής περιόδου, που καταλάβαμε την αξία της όταν τη χάσαμε.
Γι' αυτό και ζητάμε να γυρίσει πίσω κι ας βγαίνει κάθε βράδυ με διαφορετικό γκόμενο...