Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μεταφραστικό λάθος η εγκληματικότητα των Ελλήνων της Αμερικής!

Οι παλιοί αναγνώστες το ξέρουν, αλλά το επαναλαμβάνω για τους καινούργιους: τούτο το ιστολόγιο δεν σέβεται κανέναν θρησκευτικό ή εθνικό μύθο!
Πήξαμε στο ψέμα και πρέπει ν’ αρχίσουμε ν’ αναπνέουμε κάποια στιγμή καθαρό αέρα.
Ενδεικτικά, συνοψίζω μερικά απ’ όσα είπαμε ως τώρα:
1) Το "Άγιο Φως" είναι μια απ’ την μεγαλύτερες απάτες της παγκόσμιας θρησκευτικής ιστορίας. Τα χριστιανικά δόγματα ήταν απλές φανταστικές επινοήσεις κάποιων Επισκόπων. Οι λεγόμενες "Οικουμενικές Σύνοδοι" αφορούσαν αποκλειστικά το Ρωμαϊκό Κράτος, οι αποφάσεις τους ήταν αποτέλεσμα "μαγειρεμάτων και συμβιβασμών" και η τήρησή τους επιβάλλονταν με το ξίφος του κρατικού στρατού!
2) "Αρχαίοι Έλληνες" δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα. Ήταν ένα έξυπνο επινόημα των Αθηναίων μετά το 500 π.Χ. προκειμένου  να μην αντιμετωπίσουν μόνοι τους την Περσική επίθεση.
3) Ούτε ποτέ υπήρξε πριν το 1832 χώρα, βασίλειο, συμπολιτεία, επαρχεία, πόλη, νησί ή χωριό με το όνομα "Ελλάδα"! Μόνο τον 8ο αιώνα υπήρξε το Βυζαντινό Θέμα "Ελληνικόν" που περιελάμβανε αποκλειστικά τα νησιά του Αιγαίου. 
4) Το Αιγαίο ήταν μια τεράστια λίμνη που περιμετρικά έζησαν δεκάδες λαοί που ανέπτυξαν πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Όλους αυτούς έσπευσαν οι "εθνόκαβλοι" να τσουβαλιάσουν κάτω απ’ την ομπρέλα "Έλληνες". Έτσι, βαφτίστηκαν "Έλληνες" ό,τι περπατούσε, πετούσε ή κολυμπούσε γύρω και μέσα στο Αιγαίο απ’ το 10.000 π.Χ!
5) Όλοι αυτοί που ονομάζουμε συμβατικά "αρχαίους Έλληνες", ουσιαστικά εξαφανίστηκαν γύρω στο 700 μ.Χ., οπότε και ερήμωσε η χώρα κάτω απ’ τις Θερμοπύλες, μέχρι που εγκαταστάθηκαν αρχικά οι Σλάβοι και στη συνέχεια κάθε καρυδιάς καρύδι...
6) Το σημερινό "Ελληνικό Κράτος" συγκροτήθηκε από τρεις "εθνικές συνιστώσες": Αλβανούς (δηλαδή Αρβανίτες), Βλάχους και Ρωμιούς. Οι τελευταίοι ήταν Χριστιανοί άνευ εθνικής συνείδησης. Κυρίως Σλάβοι που έχασαν την εθνική τους συνείδηση καθώς έζησαν αποκομμένοι επί αιώνες απ’ τον κυρίως εθνικό τους κορμό. Μετά το 1922 προστέθηκε και τέταρτη "συνιστώσα", οι Πόντιοι κι οι Μικρασιάτες.
Σήμερα, ερχόμαστε να γκρεμίσουμε έναν ακόμα μύθο: πως οι "Έλληνες της Αμερικής" ήταν δήθεν οι μεγαλύτεροι εγκληματίες πριν από 100 και πλέον χρόνια.
Το θέμα το ψάχνω και το μελετάω πολύ καιρό, μιας και τότε έζησε στο Σακραμέντο και στο Νιού Γιόρκ ο μακαρίτης ο παππούς μου απ’ το σόι της μάνας μου (βλάχικης καταγωγής). Ο άλλος παππούς μου ήταν Αλβανός.
Λοιπόν, για να μην πολυλογούμε. Όπως ξέρετε, τους Έλληνες στο εξωτερικό (και στις ΗΠΑ) δεν τους λένε "Έλληνες" αλλά Γραικούς, Γκρικς. Γραικοί όμως στην Αμερική, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα λέγονταν και οι καταγόμενοι απ’ τη Νότια Ιταλία-Σικελία.
Η λεγόμενη "γκρικ μάφια" των ΗΠΑ δεν ήταν "ελληνική" αλλά "σικελική μαφία"!
Οι ναπολιτάνοι μαφιόζοι που συλλαμβάνονταν δήλωναν "Γκρικς", οπότε οι αρχές τούς καταχωρούσαν μαζί με τους Έλληνες! 
Έκανε εμπόριο ναρκωτικών ένας Έλληνας κι εκατό Σικελοί, οι στατιστικές έγραφαν "101 Γκρικς"! Κι έτσι μας βγήκε το κακό το όνομα από μεταφραστικό λάθος...

25 σχόλια:

Άθη είπε...

Εέεερε...μπέρδεμα...τίποτε δε ν κατάλαβα λέμεε...πιάσε τ'αυγό και κούρευτο...τώρα από που στο διάτανο κρατάνε οι..'ριζούλες'μας..άστο...ΔΕΝ πρόκειται πο-τέ να το βρούμε πιστέυω όπως έχουμε ξανά πεί άλλωστε..ααα!ώστε μέχρι τας..'Αμερικάς' έχει φτάσει η χάρη σας?...μπράβο...ξακουστοί παγκοσμίως βλέπω...το σόϊ σας εννοώ...καλησπέρες...και..ούυυφ! έγινε το κεφαλάκι μου αχταρμάς βραδιάτικα με όοολα α υτά...καληνύχτες...ζαλισμένες...

Ψονθομφανήχ είπε...

Aθούλα, μάλλον δεν ήξερες πως οι Σικελοί λέγονται ακόμα και σήμερα "Γραικοί"!
Οι "Γραικοί" της Νοτίου Ιταλίας στην πραγματικότητα είναι Αρβανίτες που πήγαν εκεί απ' την Πελοπόννησο και την Ήπειρο λίγο μετά την έναρξη της εδώ Οθωμανικής κυριαρχίας!
Δηλαδή περίπου γύρω στα 1500 μ.Χ.
Έγιναν μισθοφόροι του βασιλιά της Νάπολη, κι όταν τέλειωσαν οι πόλεμοι το έριξαν στην εγκληματικότητα και στη... μαφία.

Ανώνυμος είπε...

Και οι Σικελιανοί Νοτιο Ιταλοί Έλληνες ηταν ,οπότε η πρωτιά ειναι σωστή.

Μερικά απο τα δόγματα τα παραπάνω δεν τα πιστεύω. Και δεν χρειάζεται γιατι και τον "υιοθετημένο" Έλληνα τον θεωρώ το ίδιο Έλληνα με εναν απόγονο.
Οσο για το αν υπήρχαν Έλληνες μην τρελαθούμε τωρα και βέβαια υπήρχαν. Δεν υπήρχαν ως ενα κράτος-εθνος αλλά σαν πόλεις κράτη. Το πότε βγήκε η ονομασία "Έλληνας" δεν παίζει ρόλο όπως και το πότε βγήκε η λέξη "τροχός". Υπήρχε τροχός και πιο πριν.

Μ.Π

Ψονθομφανήχ είπε...

Ν.Π. θα σου πω τη γνώμη μου.
Είναι πολύ αστείο να θεωρούμε του σημερινούς Σικελούς απόγονους του Αρχιμίδη, του Δαμοκλή και του Διονύσιου!
Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπήρχαν στη Νότια Ιταλία μέχρι περίπου το 1200.
Τότε, λόγω κυρίως της Νορμανδικής κατάκτησης, έκλεισαν τα Ορθόδοξα μοναστήρια και ναοί και άλλοι μεν ασπάστηκαν τον καθολικισμό κι άλλοι έφυγαν στην Ανατολή.
Ορθόδοξοι ξαναφάνηκαν στην Κάτω Ιταλία γύρω στα 1500 μ.Χ κι ήταν Αλβανοί μισθοφόροι όπως είπα στο προηγούμενο σχόλιο.

Επιμένω: "αρχαίοι Έλληνες" δεν υπήρξαν ποτέ. Κι "Ελλάδα" ήταν (μετά το 500 π.Χ.) μια άτυπη και πολύ χαλαρή συνομοσπονδία πόλεων-κρατών που τους χώριζαν πολύ περισσότερα απ' όσα τους ένωναν!
Γι' αυτό και μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση βρίσκονταν σε συνεχή πόλεμο μεταξύ τους!

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχουμε ούτε έναν αρχαίο κατάλογο με τις "ελληνικές πόλεις"!
Ανάλογα με τα συμφέροντα και τις συγκυρίες, κάποιες πόλεις άλλοτε ήταν κι άλλοτε δεν ήταν "ελληνικές".
Στους περσικούς πολέμους, π.χ., οι δήθεν "ελληνικές πόλεις" της θράκης, της χαλκιδικής, το Βασίλειο των Μακεδόνων, οι Θεσσαλικές πόλεις, η Θήβα, ακόμα και το Άργος κι η Αίγινα ήταν με το μέρος των περσών!
Και μην ξεχνάς πως στο Μαραθώνα οι Αθηναίοι πολέμησαν μόνοι τους. Οι Πλαταιείς ήταν παρόντες ως πιστοί σύμμαχοι της Αθήνας κι όχι ως "Έλληνες"!
Οι υπόλοιπες "ελληνικέ" πόλεις εύχονταν να ηττηθεί και να καταστραφεί η Αθήνα για να απαλλαγούν από έναν ισχυρό ανταγωνιστή!
Τόσα ωραία...

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια έπαιζαν σχέδια πολέμου μεταξύ πόλεων κρατών ειναι πολύ φυσικό να αλλάζεις συμμάχους σύμφωνα με τα συμφέροντα σου. Μπορεί το Άργος πχ να πάρει το μέρος των Περσών για να νικήσει εναν αντίπαλο και αμέσως μετά να επιτεθεί με άλλο σύμμαχο στους Πέρσες ή και οχι ανάλογα τα συμφέροντα.
Ακόμα και μεσα στην Αθήνα υπήρχαν οι "τυραννικοί" ή "Περσικοί" που προσπαθούσαν να πείσουν οτι πρέπει να δεχτούν να ενωθούν με την δύναμη των Περσών κατω απο την "ομπρέλα" προστασίας (Τι μου θυμίζει)

Σκοπός ειναι να μάθουμε απο τα λάθη και να γίνουμε καλύτεροι οχι να να σταματήσουμε να υπάρχουμε σαν σύνολο.
Σε θεωρώ πολύ υπερβολικό οσο υπερβολικοί ειναι και οι "εθνόκαυλοι".
Εγω που ονειρεύομαι δημοκρατία θεωρώ λάθος την διάσπαση του συνόλου που λέγονται Έλληνες οσο χρόνο και αν λέγονται.
Για να έρθει η δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ εθνοτήτων και εξωθεν παρεμβάσεων.(γνώμη μου).

Π.Ν.

Υ.γ. να σε καληνυχτίσω γιατι βγαίνω τωρα και θα δω τα σχόλια αύριο κάποια στιγμή.

Ψονθομφανήχ είπε...

Τώρα μιλάμε για την κλασσική αρχαιότητα όπου, κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε "εθνική" ενότητα και συνείδηση.
Από την εποχή της Μακεδονικής Κατοχής σταδιακά οι αντιθέσεις των πόλεων αμβλύνονται και τα στοιχεία που ενώνουν αυξάνονται έναντι εκείνων που χωρίζουν.
Στη ρωμαϊκή επόχή εντείνεται η κοινή "ελληνική" συνείδηση, κυρίως στις πόλεις κάτω απ’ τα Τέμπη.
Όμως, η πολιτιστική και οικονομική παρακμή, και κυρίως η χριστιανική λαίλαπα, σταδιακά οδήγησαν τις "ελληνικές" πόλεις σε αφανισμό.
Μετά το 700 μ.Χ. η "Ελλάδα" έπαψε να κατοικείται απ’ τους παλιούς κατοίκους της.

Σήμερα, ο πληθυσμός της χώρας έχει "πολτοποιηθεί" από κάθε άποψη, άρα μπορούμε να μιλάμε για μεγάλο βαθμό "εθνικής ομοιογένειας".
Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της Παιδείας, της προπαγάνδας, του αμερικάνικου τρόπου ζωής αλλά και της μεγάλης αφομοιωτικής δύναμης της λέξης "Ελλάδα".

Νομίζω πως η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει πλέον από εσωτερικές "εθνικές" συγκρούσεις.
Άλλοι είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι...

Καλό σ-κ φίλε

Heliotypon είπε...

Αν υπάρχει κάτι κοινό που μπορεί να κάνει κάποιες ομάδες να χαρακτηρίζονται με ένα όνομα αυτό μπορεί να είναι η γλώσσα. Συχνά είναι και η θρησκεία (κακώς, κατ' εμένα). Οι αρχαίοι κάτοικοι της σημερινής Ελλάδας μιλούσαν (και έγραφαν, αν δεν κάνω λάθος) Ελληνικά, έστω και σε διαφορετικές διαλλέκτους. 'Ισως αυτό θα μπορούσε να τους κατατάξει κάτω από την ομάδα "Έλληνες", χωρίς αυτό να έχει και μεγάλη σημασία. Κατά τη γνώμη μου (που δεν μετράει και πολύ γιατί δεν είμαι ούτε εθνολόγος ούτε κάτι άλλο σχετικό) η δυνατότητα επικοινωνίας σε μιά, κοινή, γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα ενωτικό χαρακτηριστικό. Η θρησκεία είναι ολέθριο χαρακτηριστικό, γιατί προκαλούσε (και προκαλεί) φανατισμό με αποτελέσματα συνήθως τραγικά.

Ψονθομφανήχ είπε...

Ειδικός δεν είναι κανένας, την προσωπική του άποψη λέει ο καθένας.

Η γνώμη μου για όσα λες φίλε είναι η εξής:
Μην συγχέουμε εκείνη την εποχή με τη σημερινή.
Τότε η προφορική γλώσσα δεν ταυτιζόταν με την γραπτή.
Ακόμα και στην εποχή του Μεσαίωνα, επί πολλούς αιώνες, όλοι στη δυτική Ευρώπη, από Ιρλανδία μέχρι Ιταλία, έγραφαν στη λατινική. Φυσικά, ούτε λατινικά μιλούσαν ούτε ήταν λατινικής καταγωγής.

Αυτό που εμείς λέμε "ελληνική γραφή" είναι το αλφάβητο των φοινίκων που το υιοθέτησαν αρχικά μάλλον οι Αθηναίοι (που ίσως και να ήταν φοινικική αποικία) και στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν και άλλοι περιαιγαιακοί λαοί.
Οι Μεκαδόνες, π.χ., υιοθέτησαν την αθηναϊκή γραφή και γλώσσα πολύ αργά, επί Φίλιππου, και μόνο ως επίσημη-διπλωματική γλώσσα. Τη χρησιμοποιούσε μόνο η βασιλική αυλή ενώ ο λαός μιλούσε κάποια άγνωστη σε μας "βάρβαρη" γλώσσα.
Βέβαια, όταν κάποιοι λαοί ζουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο για πολλούς αιώνες, επικοινωνούν, συναλλάσσονται κλπ μεταξύ τους, είναι φυσικό να διαμορφώνουν σταδιακά και κοινό γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας.
Ήταν δυνατόν, π.χ., οι Αθηναίοι και οι Μεγαρείς (αν και ορκισμένοι εχθροί) να μιλούν διαφορετική γλώσσα?
Το ίδιο συνέβη,π.χ., με τις φυλές που ζούσαν στο Ιλλυρικό/Δαρδανία/Ήπειρο. Σταδιακά απέκτησαν μια κοινή γλώσσα με αρκετές διαφορές αλλά κατανοητή απ' όλους.

Συμφωνώ πως η θρησκεία είναι παράγων παράλογου διχασμού των ανθρώπινων κοινωνιών.
Ακόμα και όπου επικράτησε μία θρησκεία, πάλι δημιουργήθηκαν αφορμές σύγκρουσης και διχασμού, βλέπε αιρέσεις κλπ.

Πιστεύω πως η ενότητα μιας κοινωνίας μπορεί να στηριχτεί σοβαρά μόνο σε ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" κι όχι σε παρλαπίπες όπως θρησκεία, φυλετική καταγωγή κλπ

Ανώνυμος είπε...

Ναί έντάξει ρέ παιδιά αλλά τό ότι ό ελληνικός αρχαίος πολιτισμός μετεξελίχθηκε σέ θρησκεία δέν σημαίνει κάτι?
γιώργος-λευκαδα

kimon είπε...

Περί Ελλάδας και Ελλήνων....κόψε κάτι είσαι υπερβολικός....υπήρχε και υπάρχει γλώσσα...να σου πω για την γιαγιά μου ,παντελώς αγράμματη ,κι όμως μιλούσε με παραφθορά αρχαιοελληνικές λέξεις,νήφκες-χλυάρια,μοιρίτσα κλπ,επάνω στα δύσβατα Πιέρια....
Η θεωρία της σχετικότητας του Αινστάιν εδώ ταιριάζει απόλυτα,οι γνώσεις μας μικρές με σημαντικές αναθεωρήσεις...καλό είναι να αφαιρέσουμε τη γκάβλα μας και την μονολιθικότητά μας,σε θέματα που δεν είμαστε καθόλου σίγουροι... από αμφίβολες ιστορικές πηγές.

Ψονθομφανήχ είπε...

Γιώργο, δεν κατάλαβα απολύτως την άποψή σου.
Η θρησκεία ήταν μέρος του λεγόμενου "αρχαίου ελληνικού" πολιτισμού.
Μέχρι την σύγχρονη εποχή της μετανεωτερικότητας, η κάθε θρησκεία ήταν βασικότατο στοιχείο κάθε πολιτισμού...

Κίμωνα, και μόνο η ομηρική λέξη "γκάβλα" που χρησιμοποίησες απέδειξε την ελληνική μας καταγωγή...
Η γκάβλα βγαίνει απ’ το γκαβλί που προέρχεται απ΄το καυλός που σήμαινε το όρθιο κοτσάνι του φυτού!

kimon είπε...

Φιλόλογε!!!
Ετυμολογικά έσκισες!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό πού ψάχνω καί προσπαθώ νά μάθω είναι πώς καί γιατί επικράτησε ό χριστιανισμός .

Ψονθομφανήχ είπε...

Κίμωνα, έχω όμως κι εγώ μια απορία.
Η δικιά μου αγράμματη γιαγιά όταν ήθελε να ρωτήσει "τι νέα υπάρχουν;", έλεγε "τι χαμπάρια;" ή "τι χαμπέρια;".
Χαμπαρ είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει "νέα", "ειδήσεις"...
Λες να ήταν Τούρκα η γιαγιά μου;

Ανώνυμε, το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς βαρεμένους σαν κι εμένα (κι εσένα).
Το μελετάω πολύ το θέμα και είμαι σχετικά κοντά στο να διαμορφώσω κάποια σοβαρή άποψη.
Φυσικά, δεν πρόκειται για "θεία εύνοια"!
Έχει σχέσει με τις πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες κυρίως απ’ το 200μ.Χ. και μετά...
Αλλά και επί Νέρωνος παίχτηκε "άγριο" παιχνίδι των Χριστιανών με τους αντιπολιτευόμενους τον Καίσαρα Συγκλητικούς...

Ανώνυμος είπε...

Ναί ρε φίλε έχεις δικιο ,οι πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές συνθήκες είναι πού έπαιξαν σοβαρό ρόλο .λοιπόν κοίτα τί διαβάζω : "..οί καταρρεύσεις αυτοκρατοριών είναι κυριώτατα ήθικές καταρρεύσεις . Τό μόνο πού έμενε νά κληρονομήσουν οί νέοι καί άμαθοι καταλυτές του αρχαίου imperioum ήταν τό ήθικό χάος . Ο Παύλος στήν πρός Ρωμαίους έπιστολή του μάς περιγράφει σαφώς τήν κοινωνική φωτογραφία .
....Ανεπαίσθητα εκείνη τήν στιγμή τού όδυνογόνου χάους έκλήθηκε ή έκκλησία νά επωμισθή τό έργο τής σωτηρίας τής Ευρώπης καί τού μέλλοντος τού δυτικού κόσμου .
....Αρχισε νά μοιράζη σέ όλους υποσχέσεις καί τάματα , τόν παράδεισο καί τήν κόλαση , ένοχές καί σωτηρίες . Καί έναντι αυτών δέν ζητούσε παρά "άπλά πραγματάκια" πού ό καθένας μπορούσε νά δώση:Απάρνηση ,υπακοή ,καί άνοχή . Ενα είδος δηλαδή μεταφυσικής ψηφοθηρίας τών ουρανών γιά πράγματα επί Γής ανέξοδα καί προσιτά σέ όλους ....
Είναι βέβαια εν γένει στήν φύση τών θρησκειών νά απλουστεύουν καί τά πιό δύσκολα , προσφέροντάς τα κατοχή στόν καθένα . Οί θρησκείες καί οί πόρνες άλλο άπό τήν σαγήνη τους δέν έχουν καί τήν σαγήνη τών όλίγων αυτών μεταφυσικών υποσχέσεων χρησιμοποίησε ο χριστιανισμός γιά νά σώση τόν τότε κόσμο του. ....
...κατώρθωσε η χριστιανοσύνη τής Δύσης νά επιτελέση ένα από τά δυσκολώτερα καί πιό επίμονα ιστορικά πειράματα πάνω στήν κοχλάζουσα , πάντα ανήσυχη καί πάντα εμπαθή καί άγρια Γή τής Ευρώπης καί νά εισαγάγη τόν άνθρωπο καί τήν ανθρωπότητα στόν νέο ιστορικό αιώνα τού νεώτερου πολιτισμού τής τεχνικής καί τής φαντασίας .
....ή δύσκολη αυτή χειρουργική ιστορική επέμβαση , πού ήταν υποχρεωμένη νά γίνη μέ θρησκευτικά εργαλεία (προσευχές καί αίνους,γονοκλυσίες καί λιβάνια ), δέν ήταν άμοιρη σέ κόστος , σέ ανθρώπινο κόστος .
....Αφού κέρδισε τίς ψυχές τών ανθρώπων της , άπλωσε τό ράσο της απ'άκρου είς άκρον στήν Ευρώπη σάν τεράστιο πιεστήριο , ώσπου μετέβαλε από τήν πίεση τούς ανθρώπους σέ πνεύμα. Τό τίμημα τού νεώτερου πολιτισμού-κατά τό μέτρο βέβαια πού μπορεί νά χρησιμοποιηθή αυτή ή λέξη γιά τά πράγματα τής ιστορίας ή τών ουτρανών -ύπήρξε ή πολυόδυνη θυσία τού συλλογικού καταναγκασμού τών ένστίκτων τών λαών τού δυτικού μεσαίωνος . Η πολυαίωνη τούτη ηθική λείανση , πού εσκόπευε νά φέρη τό συλλογικό ένστικτο στήν περιοχή τού κοινωνικά συνειδητού καί νά τό καταστήση ιστορικά αξιοποιήσιμο , άπετέλεσε τό παιδαγωγικό περιεχόμενο τής δυτικής χριστιανοσύνης "
Επίσης φίλε διάβασα καί μιά αλλη άποψη σχετικά μέ τήν ιερά εξέταση
"..η Ι.Εξέταση είναι ένα σύνθετο ιστορικό φαινόμενο , μή προσφερόμενο σέ ευκολες σημερινές αποτιμήσεις.Οί αίρετικοί τού μεσαίωνα δέν άπειλούσαν μόνο τά θρησκευτικά θεμέλια τής χριστιανικής κοινωνίας , αλλά ολόκληρη τήν πολιτικο-κοινωνική δομή, διότι απέρριπταν τόν όρκο , ό οποίος αποτελούσε τήν βάση τών σχέσεων τού φεουδαλικού συστήματος καί τήν αντίθεση των πρός τά δικαστήρια , πού τά θεωρούσαν προιόντα τού κακού θεού , εσταματούσαν κάθε εξέλιξη τής εννοίας τού δικαίου . Τό κάψιμο εφαρμόσθηκε πρώτα από τούς πολιτικούς ηγέτες ..."
γιώργος-λευκάδα (αυτό φίλε ειναι αποσπάσματα από ένα βιβλίο τό οποίο οταν τό κάνω bdf καί τό θέλεις , θά σού τό στείλω.

Ψονθομφανήχ είπε...

Ναι, να μου το στείλεις!

Αυτό που έγραψες στο τέλος για την Ιερά Εξέταση ίσως είναι και το κλειδί να κατανοήσουμε τι ήταν ο αρχέγονος χριστιανισμός.
Κοντεύω να διαμορφώσω άποψη...
Που κινείται στο επίπεδο ότι ο Χριστιανισμός ήταν, για την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε, ένα χιλιαστικό-αναρχικό πολιτικο-κοινωνικό κίνημα που συγκινούσε και συσπύρωνε όχι μόνο τους καταπιεσμένους λαούς αλλά και την αντιπολιτευόμενη τους Καίσαρες ρωμαϊκή αριστοκρατία.

Κι όπως θα ξέρεις, εκείνη την εποχή (κι όχι μόνο) τα κοινωνικοπολιτικά κινήματα έπαιρναν θρησκευτικό μανδία...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω πόλυ όμορφες απόψεις!

Προτρέπω προς ανάγνωση το μυθιστόρημά "Εκκλησιαστής" της συγγραφικής ομάδας Luther Blisset. Έχει να κάνει με τις απαρχές της διαμόρφωσης του μετανεωτεριτικού μας κόσμού. Η δράση εκτυλλίσεται στην ευρώπη του α' μισού του 16ου αιώνα με επιφάνεια την αμφισβήτηση του κύριως καθολικού δόγματος αρχικά από τον λουθηρανισμό κι έπειτα από τον απείρως πιο επικίνδυνο αναβαπτισμό..
Πρόκειται για μια μορφή κατανοήσης του πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στον σύγχρονο κόσμο.

Κώστας

Ψονθομφανήχ είπε...

Κώστα μου, μου είχε μιλήσει κι από κοντά για τον "Εκκλησιαστή", κι εγώ το παρεξήγησα γιατί το μπέρδεψα με το συνώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης! χαχαχα
Θα το έχω στα προσεχώς...

Ανώνυμος είπε...

Τι να κάνεις κι εσύ ρε Ταξιάρχη μου, ομιλούσε ο κράσος..!

Αλήθεια που βολοδέρνει η ανώνυμη να χώσει κάνα μπινελίκι περά σεξισμού, ομολογώ πως τα λέει ωραία..

Κώστας

kimon είπε...

Ανώνυμος 27/4-1:19 μμ
Σωστές απόψεις παρουσιάζεις....ο Αρχαίος κόσμος στο σύνολο του πολύ προ εμφάνισης χριστιανισμού είχε καταρεύση ηθικά και θρησκευτικά μπορούμε να το πούμε με σχετική σιγουριά.

Ψονθομφανήχ είπε...

Κώστα, τελικά χωρίς γυναίκα στην κουβέντα... σκορδαλιά χωρίς σκόρδο!

Κίμωνα, όχι μόνο είχε καταρρεύσει ο αρχαίος κόσμος αλλά με τους μυστικισμούς και το αντιεπιστημονικό πνεύμα που είχε επικρατήσει, έστρωσε το χαλί στο χριστιανισμό!

Σ. Βασδέκης είπε...

Ωχ, και τώρα τι θα κάνουμε δίχως Έλληνες!!!
Ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση.

Ψονθομφανήχ είπε...

Δηλαδή ρε Σταύρο, δεν βολεύεσαι με τους ομόαιμους Τόσκηδες;
Φαντάζομαι την ξέρεις την επιστολή του Υψηλάντη που ξεκινούσε "Ω αντρείοι Τόσκηδες"...
Αν όχι, να σου τη στείλω

Σ. Βασδέκης είπε...

Να σου πω όλη την αλήθεια, καλύτερα βολεύομαι με τους Γύφτους αλλά ντρέπομαι να το πω.

Ψονθομφανήχ είπε...

Μια κι άρχισες τις εξωμολογήσεις, να πω κι εγώ την αμαρτία μου: οι καλύτεροι φίλοι μου είναι Αιγύπτιοι!
Όχι οι αρχαίοι, οι σημερινοί!
Αγαλιάζει η ψυχή μου μαζί τους...