Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πρέπει να γίνουν τζαμιά στην Αθήνα?

Η Σώτη Τριανταφύλλου με τα τελευταία άρθρα της στο περιοδικό Athens Voice ξανάνοιξε το θέμα της δημιουργίας τζαμιών στις δυτικές χώρες (και στην Αθήνα).
Η θέση της είναι αρνητική, με βασικό επιχείρημα πως τα τζαμιά όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ένταξη των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες, αλλά, αντίθετα, προκαλούν την περαιτέρω γκετοποίησή τους, ενθαρρύνοντάς τους να διεκδικούν μια όλο και ισχυρότερη δημόσια παρουσία.
Νομίζω πως η κυρία Σώτη κάνει δυο αφετηριακά λάθη:
Πρώτον, θεωρεί πως οι μουσουλμάνοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμφιλιωθούν με τη Δύση. Και πως θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους θεοκρατικό καθεστώς.
Πολύ φοβάμαι πως η Σώτη δεν γνώρισε κανέναν μουσουλμάνο στη ζωή της. Γιατί η δική μου άποψη απ' τους πολλούς μουσουλμάνους που γνώρισα στην Αθήνα είναι τελείως διαφορετική!
Από πού ν' αρχίσω και πού να τελειώσω?
Απ' τον Αιγύπτιο Άτεφ που με παρακαλάει να τον φιλοξενήσω την περίοδο του Ραμαζανιού για να μπορεί να τρώει και να πίνει σαν γουρούνι, δηλαδή σαν Έλληνας?
Τον Σύριο Χακίμ, που έμαθε να μπινελικώνει τα θεία χειρότερα κι από Έλληνα οικοδόμο της δεκαετίας του '60?
Ή τον Σουδανό σουνίτη ιερά Μουνίρ, που μου μιλούσε επί δυο ώρες κάτω απ' τη βροχή για τον Αριστοτέλη και τη δυτική μεσαιωνική θεολογία?
Δεν παριστάνω πως δεν βλέπω τι γίνεται στην αραβική χερσόνησο, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν ή στον Καύκασο. Αλλά οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας, παλιοί και νέοι, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση τις φοβίες της Σώτης.
Το δεύτερο λάθος της κυρίας είναι πως το διαχρονικό πρόβλημα του θρησκευτικού σκοταδισμού/φανατισμού το εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο Ισλάμ.
Μιλάει για "ιστορική εχθρότητα" τους Ισλάμ με τη Δύση, λες και αγνοεί τη διπλή ιστορική εχθρότητα της Ορθοδοξίας, τόσο με τη Δύση όσο και με τον Ελληνισμό!
Επικαλείται τη "μισαλλοδοξία" κάποιων μουσουλμάνων, λες κι εμείς δεν βιώνουμε καθημερινά τη χριστιανική μισαλλοδοξία!
Κάνει λόγο για "μουσουλμανική εσωστρέφεια" και "επιθετική απόρριψη κάθε κοσμικού εκσυγχρονισμού". Αλήθεια, μήπως ξέχασε ποιοι εμποδίζουν εδώ και χρόνια τη δημιουργία αποτεφρωτήρων?
Βλέπει στο Ισλάμ "πρόθεση εξισλαμισμού" των Δυτικών. Και την ερωτώ: δεν την ενοχλεί ο φασιστικής νοοτροπίας νηπιοβαπτισμός των παιδιών μας? Ξέχασε την παράνοια που ζήσαμε κυρίως τη δεκαετία του '90 που κάθε Ελληνάρας Χριστιανός κυνηγούσε να βαφτίσει ό,τι ζωντανό πέρναγε τα ελληνο-αλβανικά σύνορα?
Για να μην πολυλογώ: το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι το Ισλάμ, αλλά οι θρησκείες γενικώς. Και κυρίως οι τρεις λεγόμενες "μονοθεϊστικές", που πηγάζουν απ' τη μισαλλόδοξη εβραϊκή Βίβλο: Ιουδαϊσμός-Χριστιανισμός-Ισλαμισμός. Αυτές κυρίως καλλιεργούν το σκοταδισμό, το φανατισμό, το μίσος, το διχασμό, τον ανορθολογισμό...
Νομίζω πως αν ξεριζωθούν τα καρκινώματα που ονομάζονται "θρησκείες", τότε θα πληγεί θανάσιμα κι η άλλη μεγάλη ασθένεια της ανθρωπότητας, ο εθνικισμός. 
Αυτά τα δύο είναι σε μεγάλο βαθμό συγκοινωνούντα δοχεία...

9 σχόλια:

Μαρία είπε...

Εναντίον του τζαμιού δήλωσε πρόσφατα κι ο Σπηλιοτόπουλος

Ψονθομφανήχ είπε...

Ο συγκεκριμένος, Μαράκι μου, για να κόψει κανέναν ψήφο απ’ τον Κασιδιάρη, είναι ικανός μέχρι και χειροπέδες να φορέσει!

Ασυλλόγιστη είπε...

Πφφφ τις βαριέμαι τις αναλύσεις

Χρόνια σε περιμένω είπε...

Εμείς θέλουμε τα "βρόμικα"

Ψονθομφανήχ είπε...

Σποράκια, μη με παρασέρνεται στο κακό!

Ανώνυμος είπε...

Οπότε και εσύ τρως σαν γουρούνι, αφού εισαι Ελληνας.

Συμφωνώ με την Τριανταφύλλου κσι συμφωνώ και με εσένα περι θρησκειών.

Ενα παρόμοιο συμβάν εγινε και σε έμενα με εναν Πακιστανό και τον εργοδότη του που ειχε βάλει και εψηνε μπριζολίδια με μπυρόνια στην δουλειά. Αυτά πριν καμιά καμιά δεκαριά χρόνια. Γιατι πριν δυο χρόνια που τους ξανα ειδα και τους θύμισα το συμβάν έλεγε οτι ο Πακιστανός χάλασε. Ηρθε μαλλον το Πακιστάν και τον βρήκε και τωρα δεν καταδέχεται.

Για ποιο λόγο η ολιγαρχία των αγορών πιέζει για τζαμί ? γιατι τους έχει πιάσει τέτοιο ενδιαφέρον? Δεν είναι πολυ περίεργο?

http://anarmodios.wordpress.com/2012/09/23/1-538/


Π

υ.γ. περιμένω εκείνο το άρθρο που έταξες

Ψονθομφανήχ είπε...

Οι Χριστιανοί τρώμε και γουρούνια και σα γουρούνια.
Νομίζω το κάναμε μεγάλο ζήτημα το (ένα) τζαμί στην Αθήνα!
Λες αυτό το καημένο τζαμί στο Βοτανικό να αποτελεί τον πολυορκητικό κρυό του Ισλάμ για να αλώσει τον δυτικό κόσμο;

Λες για το θέμα της... Ιωνίας.
Δε νομίζω πως μπορώ να βγάλω λαγό απ’ το καπέλο.
Το επεξεργάζομαι πάντως...

Ανώνυμος είπε...

Οχι, λεω οτι αυτο το τζαμί θα μαζέψει όσους προσπάθησαν να ξεφύγουν. Επίσης θα υπάρχει το "εμείς" και το οι "άλλοι" και εφόσον θα υπάρχει τόσος εθνικισμός και θρησκευτικός φανατισμός τα πράγματα δεν θα ειναι παραμυθένια. Δηλαδή αυτό που εννοούσε και η Τριανταφυλλου (θα ξεχωρίσουν τα κοπάδια).

Ναι, για το θέμα της Ιωνίας λεω.

Την καληνύχτα μου φιλέ Ψ.

Π

Ψονθομφανήχ είπε...

Τι να πω... θεωρώ κάπως υπερβολικό να λέμε πως ένα τζαμί θα είναι τόσο επικίνδυνο!
Αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά...