Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (24) - Σουλτάνο ή Κεμάλ;

Στο γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει η σημερινή Τουρκία μαινόταν ανέκαθεν, τουλάχιστον απ’ τον 6ο π.Χ. αιώνα, ένας ανηλεής πολιτισμικός πόλεμος Ανατολής και Δύσης. Με "Δύση" να θεωρούνται τα μικρασιατικά παράλια κι η περιοχή Ελλησπόντου-Προποντίδας.
Η σημερινή Τουρκία δεν είναι αυτή που βλέπουμε στα θέρετρα κατά μήκος της Μεσογείου και του Αιγαίου. Η "καρδιά" κι η δύναμη του τουρκικού κράτους βρίσκεται στην Ανατολία, στις περιοχές που αναβιώνει ο θρησκευτικός φανατισμός.
Η Τουρκία, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να εδραιώσει τους δημοκρατικούς της θεσμούς και ταυτόχρονα να επιστρέψει στο οθωμανικό της παρελθόν. Στην εποχή της ανεκτικότητας, όπου όλοι οι λαοί κι οι θρησκείες μπορούσαν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Παρατηρώ τη νεολαία της Κωνσταντινούπολης. Διακρίνω φοβερή ενέργεια και πάθος. Τουλάχιστον σ’ όσους δεν έχουν αποβλακωθεί απ’ τη θρησκεία.
Σε μια μπυραρία γνωρίζω τη Σεβίμ. Μακριά καστανά μαλλιά και δέρμα σα πορσελάνη. Υποστηρίζει με πάθος το κοσμικό όραμα του Κεμάλ.  Απορρίπτει το οθωμανικό παρελθόν και την αυτοκρατορική-πολυεθνική ιδέα. 
Υποστηρίζει την ύπαρξη ενός εθνικού κράτους με απόλυτη συνοχή. Εκτιμά μόνο δύο Σουλτάνους: το Μωάμεθ τον Πορθητή και τον Σουλεϊμάν, που έφερε τους Οθωμανούς έξω απ’ τα τείχη της Βιέννης. 
Ειδικά για τον τελευταίο το στόμα της στάζει μέλι. Δεν έχει κι άδικο. Ο Σουλεϊμάν δεν ήταν μόνο μεγάλος πολέμαρχος. Στις μέρες του η Πόλη ήταν πολύ ανώτερη απ’ το Λονδίνο και το Παρίσι. Πολλοί Ευρωπαίοι χριστιανοί εξισλαμίζονταν προκειμένου να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Άσε που ήταν και σπουδαίος μελετητής του Αριστοτέλη.
Φέρνω τη κουβέντα σ’ έναν άλλον σουλτάνο, τον Μουράτ Γ’. Η Σεβίμ δεν τον έχει ξανακούσει. Τα τουρκικά βιβλία δεν λένε τίποτα γι’ αυτόν.
Της εξηγώ πως ήταν ο πιο γυναικάς ηγέτης όλων των εποχών. Είχε γκαστρώσει τουλάχιστον 20 γυναίκες κι είχε αποκτήσει πάνω από 112 παιδιά.
Είχε εντυπωσιακή εμφάνιση, προστάτευε τις τέχνες, έγραφε κι ο ίδιος αξιόλογα ποιήματα και κάπνιζε όπιο. Του άρεσε να διοργανώνει αγώνες νάνων και βωβών. Είχε κόκκινη γενειάδα και μανία με τα ρολόγια, αφιερώνοντας ώρες για να τα διαλύει και να τα ξανασυναρμολογεί!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

112 παιδιά? Πολυβόλο ο ηγέτης

Ψονθομφανήχ είπε...

Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσα πολλά!
Αν πηδήξεις 1000 φορές στη ζωή σου, τα κάνεις τα 112 παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

Με εναν απλό μαθηματικό υπολογισμό, αν πηδαγε μέχρι τα 65 του χρόνια πρεπει να πηδαγε κάθε 23 μέρες για να βγουν τα 1000 πηδήματα ,αρα καταλήγουμε οτι "βούδας" ηταν και αυτός,τζάμπα μάγκας δηλαδή

Ψονθομφανήχ είπε...

Στα μαθηματικά δεν τα πας και τόσο καλά!
Υπολογίζεις πως άρχισε να πηδάει μόλις βγήκε απ' την κοιλιά της μάνας του?

Πάντως εγώ "Βούδας" δεν είμαι.
Γιατί εκείνος έτρωγε ελάχιστο και πάχαινε, εγώ τρώω τον άμπακο και δεν παίρνω δράμι!

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν σε λέμε λόγω φαγητού " Βούδα "

Ψονθομφανήχ είπε...

Λόγω "Νιρβάνα" ...ε;