Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (53) - Ψάχνωντας την Κιβωτό του Νώε!


Το Βαν είναι μια κλασική ανατολίτικη-συντηρητική πόλη. Σπάνια να δεις γυναίκα στο δρόμο ή στα καπηλειά.
Υπάρχει όμως ένα σούπερ ξενοδοχείο-μπουρδελάκι με την επωνυμία "Νώε". Είναι λίγο πέρα απ’ την κεντρική λεωφόρο, κι όπως πληροφορούμαι τα "κορίτσια" είν’ απ’ τη Ρωσία και τον Καύκασο.
Η αστυνομία κάθε βράδυ το κλείνει και την επόμενη μέρα το απόγευμα ... τσουπ... ξανανοίγει.
Τρέχω να προλάβω πριν το καθιερωμένο βραδινό κλείσιμο!
Βορειοανατολικότερα του Βαν είν’ το πανύψηλο όρος Αραράτ. Σύμφωνα με τη Βίβλο εκεί προσάραξε η κιβωτός του Νώε μετά τον κατακλυσμό.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες βαρεμένοι Ευαγγελιστές απ’ την Αμερική καταφθάνουν για ν’ ανακαλύψουν την Κιβωτό και να επιβεβαιώσουν την ιστορική ακρίβεια της Βίβλου. 
Φυσικά δεν βρήκαν ποτέ τίποτα. Αλλά το Αραράτ είναι στην εμπόλεμη ζώνη. Οι Κούρδοι αντάρτες απαγάγουν τα πανηλίθια αμερικανάκια και εισπράττουν χοντρά λίτρα...
Αποφασίζω κι εγώ ν’ ανέβω στο βουνό να βρω την Κιβωτό. Με προειδοποιούν πως το μέρος εκείνο γίνεται συχνά πεδίο σκληρών μαχών. Αυτό με αποθαρρύνει κάπως.
Αποφασίσω να το ψάξω περισσότερο.
 Ένας μουσουλμάνος νομοδιδάσκαλος μου εξηγεί πως η κιβωτός δεν βρίσκεται στο Αραράτ αλλά στο Κουντί, ένα βουνό πολύ νοτιότερα, στα σύνορα με τη Συρία. 
Και πώς έγινε τόσο μεγάλο λάθος, τον ρώτησα. 
"Πρόκειται για λάθος μεταφραστικό", μου εξηγεί. "Η Βίβλος γράφτηκε αρχικά στα συριακά, στη συνέχεια μεταφράστηκε στα εβραϊκά και μετά στα ελληνικά και λατινικά. Από μετάφραση σε μετάφραση... το όρος  Κάρντο-Κουντί έγινε Αραράτ"!
Νομίζω πως το ’χα ξαναγράψει με άλλη αφορμή: η παγκόσμια ιστορία των θρησκειών είναι ουσιαστικά ιστορία εσφαλμένων μεταφράσεων και παρεξηγήσεων!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο Νώε τι έφτιαξε?
Κιβωτό ή μπουρδελάκι?

Ανώνυμος είπε...

Η Βίβλος και άλλα θρησκευτικά κείμενα έλαβαν την τελική του μορφή με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Μέχρι τότε ο κάθένας αντέγραφε ότι του κατέβαινε.
;)

Ψονθομφανήχ είπε...

Έχω την εντύπωση πως η λεγόμενη "Καινή Διαθήκη"
παγιώθηκε περί τα μέσα του 4ου αιώνα.
Δεν είναι τυχαίο πως τα παλαιότερα χειρόγραφα που διαθέτουμε
(συναϊτικός και βατικανός κώδικας) προέρχονται από εκείνη
την περίοδο...