Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Όταν δεν έχω γκόμενα κοιμάμαι με τους φιλόσοφους! (Α' - Παρμενίδης, ο θεραπευτής της στυτικής ανικανότητας!)


Τι τα θες ρε φίλε... Όταν δεν έχεις γκόμενα, έχεις νεύρα κι όλα σου φταίνε.
Ανοίγω μια Βεργίνα κι αρχίζω να διαβάζω για τον Παρμενίδη.
Λένε πως ο Χέγκελ είπε κάποτε πως με τον Παρμενίδη άρχισε η πραγματική φιλοσοφία.
Εγώ πιστεύω πως η φιλοσοφία άρχισε από τότε που δεν έπιασε η πρώτη μαλακία...
Ήταν, για τον Παρμενίδη μιλάμε τώρα, ιδρυτής της λεγόμενης Ελεατικής Σχολής. Κι απ' το έργο του "περί φύσεως" σώζονται μόνο 153 στίχοι, όλοι τους σε ποιητική μορφή.
Διαβάζω πως έκανε διάκριση του "Είναι", δηλαδή της έσχατης πραγματικότητας, και του "Φαίνεσθαι", δηλαδή του εμπειρικού κόσμου. Και πως δεν τον κολλούσε ύπνος γιατί τον απασχολούσε το πρόβλημα της ενότητας-ταυτότητας-αλλαγής των όντων.
Πες τε με άξεστο, αλλά όλ' αυτά τα βρίσκω μεγάλες μπαρούφες. Ήταν η εποχή που οι αποκρυφισμοί κι οι μυστικισμού έδιναν κι έπαιρναν, και δεν βρίσκω το λόγο στη σημερινή εποχή της φυσικής ν' ασχολούμαστε με μεταφυσικές αρλούμπες.
Ο Παρμενίδης δεν μιλάει επιστημονικά. Θεωρεί το Είναι μια μεταφυσική αντότητα και του αποδίδει θεϊκές ιδιότητες: αιώνιο, άχρονο, αδιαίρετο, μονογενές, ακίνητο, αμετάβλητο, άπειρο, τέλειο, μοναδικό! 
Τι είπατε? Αααα, πολύ σωστά καταλάβατε από πού αντέγραψαν οι Χριστιανοί τα δόγματά τους!
Ο Παρμενίδης κι οι μαθητές του πίστευαν πως δεν υπάρχει Αλλαγή. Πως τα όντα αλλάζουν φαινομενικά χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.
Τι κρίμα! Αν το 'χα διαβάσει νωρίτερα θα το 'τριβα στη μούρη της μαλάκος που διαμαρτυρόταν γιατί δεν μου σηκώθηκε τις προάλλες. 
Βρε αμόρφωτη κι αφιλοσόφητη, όταν πίνεις τον άμπακο ενεργοποιείς το Είναι κι αυτό που Φαίνεται δεν είν' ό,τι φαίνεται! Αντί να θαυμάζεις τη μακαριότητα του ακίνητου και αμετάβλητου Είναι, σε πιάνουν οι υστερίες σου...
Ώπα! Να και κάτι που θα συμφωνήσω με τον Παρμενίδη: λέει πως υπάρχει μια μυστηριώδης "ανώνυμη θεά" που βρίσκεται μέσα στον κόσμο κι όχι έξω απ' αυτόν. Είναι η "υπέρτατη δύναμη της ανάγκης" που επιβάλλει την τάξη και κινεί τα πάντα, η πρωταρχική αιτία των πάντων!
Γιατί ρε δικέ μου το κάνεις πολύπλοκο το πράμα?
Πες το με απλά λόγια: το μουνί σέρνει καράβι!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το "Είναι" και το "Φαίνεσθαι" του Παρμενίδη είναι φθηνή αντιγραφή του άτμαν (υποκειμενική πραγματικότητα) και του βράχμαν (αντικειμενική πραγματικότητα) του ινδουισμού. Τα περισσότερα πράγματα που αντέγραψαν οι δυτικοί από τους ινδούς και τους κινέζους είτε τα αντιλήφθηκαν λάθος, είτε τα αντέγραψαν επιφανειακά (π.χ. ενότητα των αντιθέτων του Ηράκλειτου), με αποτέλεσμα να πέσουν σε αντιφάσεις και αδιέξοδα. Π.χ. η αφύπνιση στον ινδουισμό σύμφωνα με μία ερμηνεία (υπάρχουν και άλλες ερμηνείες) έρχεται όταν συνειδητοποιηθεί ότι το άτμαν και το βράχμαν είναι ένα και το αυτό. Αυτό το διευκρινίζει και ο Κρισναμούρτι που δεν ήταν πιστός καμίας θρησκείας.
Να υπενθυμίσω ότι ο Δημόκριτος αντέγραψε σχεδόν σχεδόν όλες τις ιδέες του Παρμενίδη, εκτός από την ιδέα ότι η αλλαγή είναι ψευδαίσθηση. Η ιδέα ότι τα άτομα είναι αιώνια και αμετάβλητα προέρχεται από τον Παρμενίδη.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomism#Greek_atomism

Ψονθομφανήχ είπε...

Φίλε μου, στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα έχω καταλήξει κι εγώ μετά από πολύ-πολύ διάβασμα και σκέχη...

Ανώνυμος είπε...

Ανοιχτή και ανεξάρτητη σκέψη.
Κάτι δηλαδή εντελώς σπάνιο στο matrix που λέγεται Ελλαδιστάν.
Τι matrix δηλαδή, πες βόθρο καλύτερα.
Δες εδώ:

«Κούρεμα» πάνω από 30% στις απολαβές ανώτερων στελεχών στα ΕΛΠΕ.
Οι απολαβές των στελεχών αυτών μαζί με τα μπόνους κυμαίνονται σε ετήσια βάση μεταξύ 200.000 ευρώ και 280.000 ευρώ, με τις αμοιβές των εκτελεστικών μελών του ΔΣ να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η πρωτοβουλία της διοίκησης για τις περικοπές - η εισήγηση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς κάποια μέλη του ΔΣ μειοψήφησαν - δεν θα βελτιώσει δραστικά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, αφού το μισθολογικό κόστος όλου του προσωπικού αντιστοιχεί στο 2%-3% του συνολικού κόστους λειτουργίας.
lol
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=724810

Ψονθομφανήχ είπε...

Τα ΕΛΠΕ είναι ιδιωτική επιχείρηση. Η μείωση των μισθών δεν ανακουφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό...
Ενδεχομένως ν' αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας, οπότε θ' αυξηθεί και το μέρισμα που εισπράτει το δημόσιο ως μέτοχος...

Ανώνυμος είπε...

Είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος τομέας η νοοτροπία είναι ακριβώς η ίδια.
Παράδειγμα: οι συντάξεις λέει των δημοσίων υπαλλήλων δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό!
Μωρέ τι μας λες!