Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

"Ημερολόγιο λιποταξίας" (59) - Στην πατρίδα του Διογένη!


Σινώπη!
Η πατρίδα του αγαπημένου μου Διογένη του Κυνικού.
Έφυγε από δω για να γλυτώσει τη φυλακή. Ήταν βλέπετε μεγάλο λαμόγιο και παραχαράχτης.
Και κατέφυγε στην Αθήνα. Μέτοικος, χωρίς πολιτικά δικαιώματα, παραμελημένος.
Αντέδρασε κι αυτός πετώντας στα σκουπίδια τον πατριωτισμό τους κι έγινε κλασσικός κοσμοπολίτης-διεθνιστής.
Έχω πολλά κοινά με τον Διογένη. Ένα το ανακάλυψα τώρα τελευταία: είμαι με το ένα πόδι στην Αθήνα και το άλλο στην Κόρινθο...
Πιάνω κουβέντα με ντόπιους Σινωπίτες και με διαβεβαιώνουν πως και σήμερα υπάρχουν πολλοί στην πόλη τους που ζουν σαν τον Διογένη: ανυπάκουοι στους κοινωνικούς κανόνες, αντισυμβατικοί, λέτσοι! "Καλεντερμεσρέπ" τους λένε στα τούρκικα...
Ο Περικλής, όταν η Αθήνα ήταν θαλασσοκράτειρα, πήρε τον αήττητο στόλο του κι έκανε μια περιοδεία στα παράλια του Πόντου. Καθαρή επίδειξη δύναμης. 
Σταμάτησε στη Σινώπη, έδιωξε τον δικτάτορα Τιμησίλαο, κι εγκατέστησε στην πόλη 600 Αθηναίους κληρούχους.
Αυτό το κόλπο με τους κληρούχους ήταν μεγάλη πουστιά των αρχαίων Αθηναίων.
Υποτίθεται πως έργο τους ήταν να μεταφέρουν στις πόλεις που εγκαθίσταντο την αθηναϊκή δημοκρατία και τον πολιτισμό. Αλλά στην πραγματικότητα παίζαν το ρόλο της "πέμπτης φάλαγγας", του "στρατού κατοχής" και του εύκολου άλλοθι για κάθε μελλοντική στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών Αθηναίων: "Κινδυνεύουν οι κληρούχοι μας..."!
Τα επιβλητικά τείχη της Σινώπης χτίστηκαν σε διάφορες εποχές. Ξεκινούν απ’ τη θάλασσα και φτάνουν μέχρι το λόφο που στο πίσω μέρος του είναι απότομος και απροσπέλαστος. Κάτι σαν τα τείχη του Θεμιστοκλή.
Στο λιμάνι της πόλης συνέβη το "Περλ Χάρμπορ" του τούρκικου στόλου. Καθώς μετέφερε το 1853 τρόφιμα και πολεμοφόδια στον στρατό του Βατούμ (που τότε ήταν τούρκικο), έπιασε μεγάλη τρικυμία οπότε αναγκάστηκε να καταφύγει στο λιμάνι της Σινώπης. 
Αλλά, στις 30 Νοεμβρίου δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση του ρώσικου ναυτικού. Ο ναύαρχος Οσμάν Πασάς αρνήθηκε να παραδοθεί, προτιμώντας τον ένδοξο αφανισμό. Ο τούρκικος στόλος καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Τούρκοι λένε πως οι Ρώσοι έριχναν αναμμένα πανιά πάνω στους Τούρκους ναύτες που προσπαθούσαν να γλυτώσουν κολυμπώντας.
Στη συνέχεια οι Ρώσοι έκαψαν τις τούρκικες συνοικίες της πόλης κι έφυγαν...
Οι Τούρκοι πήραν την εκδίκησή τους τον Οκτώβρη του 1914 που επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο ρώσικο στόλο που έκανε αμέριμνος γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα. 
Έτσι ξεκίνησε η συμμετοχή της Τουρκίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1 σχόλιο:

Ψονθομφανήχ είπε...

Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
και καλές διακοπες σ' όσους έφυγαν οι
σκπεύουν να φύγουν τούτες τις μέρες...