Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί είμαι (ή δεν είμαι) Μαρξιστής! (Δ’ - Οι "πατατιές" του Μαρξ)

Κολλητός του Μαρξ ήταν ο Ένγκελς. Γόνος πλούσιας οικογένειας με κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια στο Μάντσεστερ και στη Βεστφαλία.
Ο Ένγκελς είχε επισκεφθεί τον Μαρξ στην Κολωνία όταν εκείνος εργαζόταν ως αρχισυντάκτης εφημερίδας. Τότε ο Μαρξ δεν τον καλοδέχτηκε. Αλλά ξανασυναντήθηκαν στο Παρίσι όπου τον έκανε δεκτό ως ισότιμο διανοούμενο και πολιτικό σύντροφο.
Ο Ένγκελς γνώριζε καλύτερα από το Μαρξ τη λειτουργία του καπιταλισμού και είχε επισημάνει το ρόλο της Αγγλίας στο καπιταλιστικό σύστημα. Ο Μαρξ ήταν ένας εριστικός άνθρωπος. Ο Ένγκελς ήταν ο μόνος πιστός του σύντροφος, ο χρηματοδότης του, αλλά και αυτός που τον προσγείωνε κάπως στην πραγματικότητα.
Ο Μαρξ, αν και απέκτησε οικογένεια, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του άνεργος, φτωχικά και μάλλον μοναχικά. Πέθανε στο Λονδίνο το 1883, ενώ ο Ένγκελς το 1895 αφήνοντας όλη την περιουσία του στα παιδιά του Μαρξ...
Ενώ ο Χέγκελ δεν απέδιδε κανέναν ιστορικό ρόλο στους φιλοσόφους, ο Μαρξ θεωρούσε πως οι φιλόσοφοι δεν αρκεί να ερμηνεύσουν τον κόσμο αλλά πρέπει και να τον αλλάξουν. Δηλαδή προτείνει την πολιτική στράτευση των φιλοσόφων. 
Καλό ακούγεται, αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα της πολιτικής στράτευσης. Αν είναι ν’ αλλάξουμε τα πράγματα προς το χειρότερο... καλύτερα να λείπει το βύσσινο.
Οι απόψεις του Μαρξ περί συνεχούς αλλαγής των κοινωνιών και του κόσμου δεν είναι καινούργιες. Σας θυμίζω ενδεικτικά τον Ηράκλειτο με "τα πάντα ρει". 
Αλλά και οι συγκρούσεις-συνθέσεις των αντιθέτων είναι μια πανάρχαιη φιλοσοφική άποψη (π.χ. το γινγκ και γιανγκ των Κινέζων).
Όμως μόνο οι ιδεαλιστές φιλόσοφοι και θεολόγοι υποστηρίζουν πως κάποτε έρχεται το "τέλος της ιστορίας". Αυτό είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες "πατατιές" του Μαρξ.  
"Τέλος της ιστορίας" θα έχουμε μόνο όταν εξαφανιστεί και το τελευταίο ζευγάρι ανθρώπων. Ως τότε θα γράφονται συνεχώς νέες σελίδες και επεισόδια της ανθρώπινης ιστορίας.
"Ο υλικός κόσμος φτιάχνει τις ιδέες κι όχι το αντίστροφο", έλεγε ο Μαρξ. Μακάρι να ήταν απολύτως έτσι, αλλά δεν είναι. Και γι’ αυτό οργιάζουν γύρω μας οι κάθε είδους προπαγάνδες που παλεύουν να μας βραχυκυκλώσουν απ’ τα παιδικά μας χρόνια.
Κοιτάξτε δίπλα σας όλους αυτούς τους φασίστες-ρατσιστές-ψωνισμένους. Σας ερωτώ: ο υλικός κόσμος τους έφτιαξε έτσι ή το "κακό συναπάντημα" οικογένεια-σχολείο-εκκλησία-ΜΜΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: