Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Συζήτηση με τον Κουφοντίνα! (ΙΑ’ - Οι εφοπλιστάδες προσλάμβαναν πρώην βασανιστές της Χούντας!)

Ψόνθο: Μήτσο, για πες μας λίγο πώς ξεκίνησε η οργάνωση "17 Νοέμβρη".
Κούφο: Η 17Ν προήλθε απ’ τον ΕΛΑ. Ήταν, θα λέγαμε, μετεξέλιξη ενός απ’ τους πολλούς "πυρήνες" του. Αυτός ο "πυρήνας" συγκροτήθηκε τέλη καλοκαιριού του 1974, κρατιόταν στεγανός απ’ την υπόλοιπη οργάνωση, δεν πολυσυμμετείχε στη γενικότερη δράση του ΕΛΑ. Ως ομάδα έδινε έμφαση στην αυτοπειθαρχία και στην αρχή της ομοφωνίας.
Ψόνθο: Σε ποια σημεία διαφοροποιούνταν απ’ τον ΕΛΑ;
Κούφο: Κυρίως σε θέματα πολιτικής παρέμβασης. Θεωρούσαν πως οι επιλογές δράσης του ΕΛΑ δεν ανταποκρίνονταν στη λαϊκή διάθεση που απαιτούσε τιμωρία των ενόχων για τα μεγάλα εγκλήματα εις βάρος του λαού. Ήθελαν μια πιο δυναμική αντίδραση στην κρατική βία, μια πιο αποτελεσματική προετοιμασία των εργαζομένων και της νεολαίας για τη "μεγάλη σύγκρουση". Ζητούσαν "μεγάλες" ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα προκαλούσαν ισχυρό αντίκτυπο και θα περνούσαν ξεκάθαρα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Έπρεπε οι επαναστατικές δράσεις να δημιουργούν "πολιτικά γεγονότα" που να συνιστούν κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν αρκούσαν πρωτοβουλίες σε επίπεδο γειτονιάς. Τελικά ο πυρήνας αυτός αποχώρησε απ’ τον ΕΛΑ την άνοιξη του 1975.
Ψόνθο: Το πρώτο χτύπημα της 17Ν ήταν και το σημαντικότερο. Εκτέλεσε τα Χριστούγεννα του 1975 τον Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχη της Σία στην Ελλάδα. Απορώ πώς γνωρίζατε την ιδιότητα αυτού του προσώπου. Να, κάτι τέτοια κάνουν πολλούς να υποψιάζονται πως είχατε σχέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες ή το παρακράτος.
Κούφο: Αυτές είναι χιλιοειπωμένες ανοησίες. Ούτε και μπορούμε να αποδείξουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες. Αρχικά είχαμε σχεδιάσει να απαγάγουμε, φυλακίσουμε και δικάσουμε τον Γουέλς, αλλά πρακτικά προβλήματα μας ανάγκασαν να επιλέξουμε την εκτέλεσή του. Ήταν ένα πρόσωπο που είχε παίξει βρόμικο ρόλο στην Ελλάδα, στη Λατινική Αμερική και στο κυπριακό. Διαχειριζόταν προσωπικά πολλούς Έλληνες πολιτικούς, ακόμα και πρωθυπουργούς.
Ψόνθο: Πόσο εύκολη υπόθεση ήταν η εκτέλεσή του στο Ψυχικό;
Κούφο: Καθόλου εύκολη. Ένα μόνο σου λέω: καθώς πηγαίναμε στο Ψυχικό για την εκτέλεση, ο οδηγός του αυτοκινήτου μας σταμάτησε κι άρχισε να μας αραδιάζει μια σειρά από διαφωνίες του για την συγκεκριμένη ενέργεια, την οργάνωση κ.λπ. Λογικό κάποιοι να δειλιάζουν μπροστά στις κορυφαίες στιγμές δράσης. Όσοι το παραδέχονται συνήθως παραμένουν στην Οργάνωση ως βοηθητικοί. Εκείνοι που επικαλούνται δήθεν πολιτικές διαφωνίες την ύστατη ώρα είναι οι πλέον επικίνδυνοι. Μπορούν να μετατραπούν ακόμα και σε εχθρούς της οργάνωσης.
Ψόνθο: Το επόμενο χτύπημα έγινε έναν χρόνο αργότερα...
Κούφο: Ναι, εκτελέσαμε τον αρχιβασανιστή της Χούντας Μάλλιο, με το ίδιο 45άρι που εκτελέσαμε και τον Γουέλς. Ήταν το τιμωρό χέρι της λαϊκής δικαιοσύνης. Ήμασταν αποφασισμένοι να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της ατιμωρησίας του δωσιλογισμού. Πήραμε πίσω λίγο απ’ το αίμα μας. Θέλω ακόμη να πω πως πρώτος στόχος μας ήταν ο άλλος αρχιβασανιστής της ΕΣΑ, ο Θεοφιλογιαννάκος. Όμως η απειρία μας και μια σειρά συγκυριών δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας. Πρέπει εσείς οι νεότεροι να μάθετε πως πολλοί απ’ τους βασανιστές της Χούντας φυγαδεύτηκαν για ασφάλεια στο εξωτερικό όπου οι διάφοροι Λάτσηδες και εφοπλιστάδες τους προσλάμβαναν στις επιχειρήσεις τους ως "υπεύθυνους ασφαλείας"...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=876318

Ψονθομφανήχ είπε...

Λες να είναι χαφιές κι ο Κουφοντίνας;