Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τι πρέπει να ξέρουμε για την Κατοχή (ΙΓ’ - Οι πρώτες μαζικές αντιδράσεις)

61) Το ΕΑΜ ιδρύθηκε στις 27 Σεπτ. 1941 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και των κομμάτων Σοσιαλιστικού και Αγροτικού. Η συνεργασία αυτή δεν ήταν κάτι νέο. Τα ίδια κόμματα είχαν συμπράξει το 1935 στη συγκρότηση του Παλλαϊκού Μετώπου. Και στη μεταξική περίοδο είχαν δημιουργήσει το Αντιδικτατορικό Μέτωπο Νέων με την επιπλέον  συμμετοχή της Φιλελεύθερης Νεολαίας και του Προοδευτικού Κόμματος του Καφαντάρη. Ήδη απ’ τον Ιούλιο 1941 λειτουργούσε το Εθνικό Εργατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο με κύριο στόχο ν’ αντικαταστήσει τις δοσιλογικές οργανώσεις της ΓΣΕΕ.
62) Την πρώτη περίοδο το ΕΑΜ δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει μαζικές οργανώσεις. Ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης και τα δυσάρεστα νέα απ’ τα μέτωπα αποθάρρυναν πολλούς απ’ την ανάπτυξη αντιστασιακής δράσης. Φυσικό ήταν οι πρώτοι πυρήνες του ΕΑΜ να ταυτίζονται με τους αντίστοιχους του ΚΚΕ. Απ’ το καλοκαίρι όμως του 1942 το ΕΑΜ άρχισε να μαζικοποιείται, δημιουργώντας στο ΚΚΕ υπαρξιακό πρόβλημα καθώς ήταν ανέτοιμο θεωρητικά και οργανωτικά να μετατραπεί από ένα κόμμα στελεχών σε λαϊκό κίνημα.
63) Απ’ το καλοκαίρι του 1942 αρχίζει η επισιτιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Η ζωή αρχίζει να ξαναβρίσκει μια σχετική κανονικότητα που δημιουργεί τις συνθήκες ενεργότερης συμμετοχής των κατοίκων της Αθήνας στο αντιστασιακό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως αναβαθμίζεται και ο ρυθμιστικός ρόλος του Κράτους που είχε εντελώς χαθεί τον πρώτο χρόνο της Κατοχής. Έτσι, δεν είναι και λίγοι αυτοί που συσπειρώνονται γύρω απ’ τις κατοχικές κυβερνήσεις επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντα και φιλοδοξίες τους (εργολάβοι, στρατιωτικοί, μαυραγορίτες, επιχειρηματίες κ.λπ). Έτσι, σταδιακά αρχίζουν να διαμορφώνονται τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που λίγο αργότερα θα προσπαθήσουν να λύσουν βίαια τους λογαριασμούς τους...
64) Το πρώτο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν προήλθε απ’ τους παραδοσιακούς χώρους κοινωνικής αναταραχής, αλλά απ’ τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Στις 12 Απριλίου 1942 ξεσπά απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που αιφνιδιάζει την κυβέρνηση, η οποία αντιδρά υπερβολικά χαρακτηρίζοντάς την "πραξικόπημα" και διώκοντας τους πρωταγωνιστές της.
64) Λίγες μέρες μετά την απεργία των Δημ. Υπαλλήλων, το ΕΑΜ και άλλες οργανώσεις αποφασίζουν να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ξεκινάει μια μεγάλη πορεία απ’ την πλατεία Εξαρχείων, με πρωταγωνιστές φοιτητές, μαθητές και αναπήρους του αλβανικού μετώπου. Μέσω της οδού Σόλωνος καταλήγει στην πλατεία Κολωνακίου και κατατίθενται στεφάνια στους ανδριάντες των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν πολύ μαζικότερη εκείνης της 28ης Οκτωβρίου 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια: