Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Συζήτηση με τον Κουφοντίνα! (ΛΒ’ - Οι "φιλικές ανακρίσεις" των Άγγλων)



Ψόνθο: Όσο κι αν προσπαθείς να εμφανίσεις τη δράση της 17Ν ως "αγγελική" και "καθαρή", υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία στην ιστορία σας. Π.χ. μετά τα χτυπήματα κατά του Διοικητή της Εθνικής Ττράπεζας Βρανόπουλου και του εφοπλιστή Περατικού, δημοσιεύσατε πολλά στοιχεία που ήταν απόρρητα και όλοι αναρωτιόντουσαν πού τα βρήκατε...
Κούφο: Μόλις ανέφερες δύο απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ο Βρανόπουλος έπαιξε ρόλο-κλειδί στο ξεπούλημα της ΑΓΕΤ Ηρακλής σε μαφιόζικο επιχειρηματικό όμιλο. Υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία για μίζες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για προσπάθεια καταστροφής της ισχυρής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Στον δε Περατικό δόθηκαν τζάπα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με επιπλέον κρατική επιχορήγησή του.  Για να τους βάλει λουκέτο σε τρία χρόνια.
Ψόνθο: Ναι, αλλά δεν απάντησες στην ερώτηση για την πηγή των πληροφοριών σας.
Κούφο: Οι πληροφορές δεν ήταν και τόσο απόρρητες και τις συγκεντρώναμε με πολύ κόπο. Πολύ μελέτη στις εφημερίδες και στον εξειδικευμένο τύπο, ψάξιμο σε αρχεία, τρέξιμο στο δρόμο, πολλές παρατηρήσεις και εφευρετικότητα.
Ψόνθο: Καλά, δεν μπορώ να πω ότι με έπεισες, αλλά πάμε παρακάτω. Κομβικής σημασίας ήταν η εκτέλεση του Άγγλου ταξίαρχου Σόντερς τον Ιούνιο του 2000. Πολλοί λένε πως αυτή ήταν η αρχή του τέλους της 17Ν.
Κούφο: Η εκτέλση Σόντερς ήταν όντως ιστορικό γεγονός. Ήταν ο πρώτος Άγγλος στρατιωτικός που σκοτώνεται στην Αθήνα μετά τα Δεκεμβριανά. Αυτό προκάλεσε την άμεση εμπλοκή των αγγλικών υπηρεσιών στις σχετικές έρευνες. Μιλάμε για μυστικές υπηρεσίες εξειδικευμένες στην αντάρτικη δράση και στις βρόμικες επιχειρήσεις.
Ψόνθο: Διαπιστώσατε κάποια μεγαλύτερη πίεση;
Κούφο: Οι Άγγλοι έριξαν μεγάλο βάρος στη δημιουργία ισχυρού προπαγανδιστικού μηχανισμού. Σε συνεργασία με το εκδοτικό κατεστημένο και, δυστυχώς, αρκετών διανοουμένων της "φιλήσυχης Αριστεράς". Η 17Ν έπρεπε να κατασυκοφαντηθεί, να χάσει τη λαϊκή της απήχηση, να εμφανιστεί σαν εγκληματική οργάνωση που εκτελεί "φιλειρηνιστές" αξιωματικούς. Παράλληλα άρχισε μια γιγανιαία προσπαθεια αναζήτησης καταδοτών μέσω των περιβόητων "φιλικών ανακρίσεων".
Ψόνθο: Τι ήταν πάλι αυτές;
Κούφο: Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών προσέγγιζαν με διάφορα προσχήματα αριστερούς που κατά το παρελθόν  είχαν κάποια σχέση με ομάδες δυναμικής δράσης, κυρίως επί χούντας. Είτε με συγκαλυμένες απειλές είτε με υποσχέσεις προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν διάφορες πληροφορίες. Φυσικά αυτό δεν μας άγγιξε αλλά αποκάλυψε τον ξεπεσμό ενός μεγάλου τμήματος της αριστερής διανόησης. Αντί να βγει με θάρρος να καταγγείλει το γεγονός, είτε συνεργάστηκε με τους ξένους πράκτορες είτε, στην καλύτερη περίπτωση, τους ανέχτηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: