Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΓ - Οι εικονομάχοι Ίσαυροι)

Ο Λέων Γ' καταγόταν απ' την Ισαυρία, μια περιοχή της νοτιοδυτικής μικρασίας, γνωστής για τους σκληρούς και απολίτιστους (τότε) κατοίκους της. Ο πατέρας του είχε μετοικίσει, όπως και πολλοί Ίσαυροι, στη Θράκη. 
Εκεί ο Λέων συνάντησε και βοήθησε τον εξόριστο αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β' να επανέλθει στο θρόνο, με την ενίσχυση και των Βουλγάρων.
Ως αντάλλαγμα, ο νέος αυτοκράτορας τον αναγόρευσε "σπαθάριο", αλλά επειδή δεν τον πολυεμπιστευόταν τον έστελνε σε όλες τις επικίνδυνες πολεμικές αποστολές, απ' τις οποίες όμως ο Λέων βγήκε όχι μόνο ζωντανός αλλά και ενισχυμένος. Έτσι, για να μην τα πολυλογούμε, ως στρατηγός του Θέματος Ανατολικών, εισήλθε το 717 μ.Χ. στη Βασιλεύουσα και στέφθηκε αυτοκράτορας απ' τον Πατριάρχη.
Στη συνέχεια ο Λέων είχε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες εναντίων των Αράβων και των Βουλγάρων. Όμως στην ιστορία έμεινε γνωστός για τον μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε προκειμένου να εκσυγχρονίσει το κράτος του. 
Επόμενο ήταν να έλθει σε σύγκρουση με την πανίσχυρη εκκλησία, κυρίως στην προσπάθειά του να περιορίσει την επιρροή των μοναχών, τις λαϊκές δεισιδαιμονίες, τη λειψανολατρία και εικονολατρία. Ξεκίνησε έτσι τη λεγόμενη "εικονομαχία", που για πολλές δεκαετίες ταλάνισε συθέμελα την αυτοκρατορία.
Την ίδια πολιτική ακολούθησε κι ο γιος του, επίσης σπουδαίος στρατιωτικός, αλλά επειδή την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, κανείς δεν στάθηκε στις μεγάλες πολεμικές του επιτυχίες. Επικεντρώθηκαν στον αμείλικτο πόλεμο κατά των εικόνων στον οποίο επιδόθηκε. Βέβαια, οι νικητές εικονολάτρες δεν μας λένε πως οι οπαδοί της εικονομαχίας είχαν ανακηρύξει "άγιο" τον Κωνσταντίνο Ε'. Όπως έχουν εξαφανίσει και όλα τα εικονομαχικά χρονογραφήματα της εποχής εκείνης, ενώ σώζονται οι εναντίον του ύβρεις απ' τον Ιωάννη Δαμασκηνό που εξαπέλυε τους κεραυνούς του εκ του ασφαλούς απ' τη Συρία.
Βέβαια, κι ο Κωνσταντίνος Ε΄ δεν ήταν κανένα "άγιο παιδί"! Όταν οι εικονολάτρες επαναστάτησαν με μπροστάρη τον Αρμένιο γαμπρό του Αρτάβασδο, ο Κωνσταντίνος, αφού τους συνέτριψε, τύφλωσε τον σφετεριστή και τον γιο του και θανάτωσε τους ισχυρότερους οπαδούς τους...

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κι αν είναι αυτό το ερωτικό τους παρελθόν!
Επίτηδες το κάνουν για να πετάξουν με τη σειρά τους μετά τη "μπάλα" σε σένα, να αποκτήσουν το "δικαίωμα" να σε ψαρέψουν..

Ψονθομφανήχ είπε...

μάλλον σε λάθος πόστ έγινε το σχόλιο! Ο δαίμων του πληκτρολογίου... χαχαχα

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Συμβαίνουν κι αυτά...