Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πόσο "ένδοξοι" ήταν οι βασιλείς του Βυζαντίου? (ΙΣΤ' - Εγκληματίας Πολέμου)

Όπως έχουμε ξαναπεί η λεγόμενη Μακεδονική Δυναστεία ήταν αρμένικης καταγωγής αλλά ονομάστηκε "μακεδονική" επειδή ο ιδρυτής της γεννήθηκε κάπου στη Θράκη, που τότε ανήκε στο θέμα της Μακεδονίας.
Ο Βασίλειος Β', που αργότερα πήρε το προσωνύμιο "Βουλγαροκτόνος", ανέβηκε στο θρόνο σε μικρή ηλικία, μόλις 21 ετών, το 976. Εκείνη την εποχή στα ανάκτορα έλυνε κι έδενε ένας ευνούχος, ονόματι Βασίλειος. Αυτός ήταν ασφαλώς η προσωποποίηση της πλεκτάνης και του παρασκηνίου, αλλά, παρ' όλ' αυτά πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Βασίλειο. Όμως δεν του ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη, γι' αυτό εκείνος δήμευσε την περιουσία του και τον φυλάκισε με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύ γρήγορα. Βλέπετε η ευγνωμοσύνη ήταν άγνωστη λέξη σε κείνες τις δολοφονικές μηχανές που ονομάζονταν "Βασιλείς της Νέας Ρώμης και της του Κωνσταντίνου Πολέως".
Ο Βασίλειος ήταν χαρισματικός στρατιωτικός και αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους. Ίσως πιο επικίνδυνες κι απ' τους Βούλγαρους ήταν οι αρμένικες οικογένειες των Φωκάδων και Σκληρών που είχαν αποκτήσει τεράστια οικονομική και στρατιωτική δύναμη στην Ανατολή και συνεχώς στασίαζαν.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα για τον Βασίλειο μια και είναι γνωστός για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου στην παγκόσμια ιστορία, αυτό της τύφλωσης 15.000 Βούλγαρων αιχμαλώτων πολέμου. 
Τελικά πέθανε ανύπαντρος και χωρίς απογόνους και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος Η΄, σε ηλικία 66 ετών, το 1025.
Αυτός βασίλευσε περίπου 4 χρόνια αλλά αποδείχθηκε καταστροφικός. Άνθρωπος φιλήδονος (περνούσε τις μέρες του στον ιππόδρομο, στις πόρνες και παίζοντας ζάρια), μέγας φορομπήχτης και αντιπαθούσε την στρατιωτική και γραφειοκρατική ιεραρχία. 
Άφησε στο θρόνο την κόρη του Ζωή, μια εξίσου τεμπέλα, οκνηρή και φιλήδονη γυναίκα, που την απασχολούσαν μόνο τ' αρώματα και τα καλλυντικά. Αυτή, αν και πουρό, άλλαζε τους εραστές σαν τα πουκάμισα. Κι όταν γνώρισε ένα ωραίο τεκνό, τον Μιχαήλ, δημητηρίαζε το νόμιμο σύζυγό της Ρωμανό ποτίζοντάς τον καθημερινά δηλητήριο βραδείας ενέργιεας, για να μη δώσει υποψίες. 
Εκείνος όμως δεν έλεγε να πεθάνει, κι ας του έπεσαν όλες οι τρίχες απ' το κεφάλι και το σαγόνι του. Οπότε το διαβολικό ζευγαράκι αποφάσισε και τον έπνιξε μέσα στο λουτρό του. Ο γάμος τους έγινε ενώ το πτώμα του Ρωμανού ήταν ακόμα άθαφτο μέσα στο παλάτι!
Έτσι στο θρόνο ακολουθεί μια σειρά ανίκανων εραστών της Ζωής που οι περισσότεροι δεν είχαν καλή τύχη. Π.χ. ο Μιχαήλ Ε' Καλαφάτης, που τον είχε υιοθετήσει η Ζωή αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να τη φυλακίσει, τυφλώθηκε και εξορίστηκε σε μοναστήρι.
Ο νέος βασιλιάς Κωνσταντίνος Θ' ο Μονομάχος, παρά το φιλοπόλεμο επίθετο, ήταν άνθρωπος της καλοπέρασης, των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτός, αν και τυπικά ήταν σύζυγος της Ζωής, είχε επίσημη ερωμένη και μάλιστα από την πανίσχυρη οικογένεια των Σκληρών, γι' αυτό και την αποκαλούσε Σκλήραινα!

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία είναι εσφαλμένη σε σημεία, έτσι μου είχε πει ο πνευματικός μου, η Ζωή ήταν μια εντελώς ενάρετη γυναίκα η οποία ναι μεν είχε τα αμαρτήματα της όπως ξέρουμε από τα γραπτά για τις γυναίκες ανά τους αιώνες, τα οποία όμως μετασχημάτισε (μετουσίωσε) σε αρετές, διασφαλίζοντας τις απαγορευμένες επιθυμίες της σε μια δραστηριότητα κοινωνικά αποδεκτή! Η έλλειψη της αρετής και η απουσία ενάρετων ανθρώπων γύρω της, έφερε ως αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με τον περίγυρο της λόγω της ενάρετης φύσης της. Ο Κωνσταντίνος Θ' ο μονομάχος μη δεχόμενος την πλέον ενάρετη φύση της, συνήθιζε να την περιπαίζει! λόγω της αδυναμίας της δικής του θεωρίας να ανταπεξέλθει στα πραγματικά γεγονότα, έφερε στο προσκήνιο τα δικά του συμπεριφορικά προβλήματα στεκούμενος όρθιος μπροστά της, ενώ εκείνη ήταν καθιστή με αποτέλεσμα το κεφάλι της να φαίνεται μπροστά στα γεννητικά του όργανα. Κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα στον Ιωάννη ο αυλικός του σπιτιού, ο οποίος βρισκόταν στην δεκαετία των 20 , να αρχίσει μια επίμονη προσπάθεια ώστε να την κατακτήσει ερωτικά λόγω της δικής του αυξημένης ερωτικής διάθεσης. Η Ζωή για να καταφέρει να τον αποφύγει άρχισε να τον πλησιάζει φιλικά δείχνοντας του την μηδενική της διάθεση για φλερτ αναφερόμενη συνεχώς στις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ίδιος με την μητέρα του, όποτε αυτός ξέφευγε της χριστιανικής του πορείας εκείνη του θύμιζε τα θέματα με την μάνα του.


Αντώνης

Ψονθομφανήχ είπε...

να σαι καλά ρε Αντώνη! Με το τρολάρισμά σου μας έκανες
και γελάσαμε!

Ανώνυμος είπε...

χρειάζεται το γέλιο , για να ξεχνάμε και λίγο τον κορονοιό. Να προσέχεις.


Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

και προσέχουμε για να έχουμε. Ελπίζω να μην ενόχλησε η διάθεση για λίγο τρολάρισμα, είναι ωραίο να χαμογελάμε.


Αντώνης
θα γράφω Ανώνυμος στην συνέχεια γιατί δεν θέλω να δει το όνομα μου ο πνευματικός μου, μπορεί τυχαία να περάσει, δεν τον έχω ενημερώσει και ούτε πρόκειται


Ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

ίσως σχολιάζω, ίσως όχι. Θα το σκεφτώ. Αλλά θα είμαι εδώ.


Ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

όσο για τον Μιχαήλ και σε αυτό το σημείο είναι εσφαλμένη η ιστορία. Όταν γνώρισε τον Μιχαήλ, ένιωσε ασφάλεια δίπλα του γιατί ήξερε ότι δεν θα την ενοχλήσει ο Μιχαήλ. Απο την πρώτη στιγμή ο Μιχαήλ στάθηκε δίπλα της και εκείνη ένιωσε ασφάλεια, το πήρε σαν σημάδι από τον Θεό. Του είπε στην συνέχεια ποιον της θυμίζει, του τον έδειξε, είχαν την ίδια ηλικία με αυτόν που του έδειξε. και εκείνη σίγουρα ήξερε τι σήμαινε το όνομά του, για την ίδια. Το όνομα του επιβεβαίωνε την ασφάλεια της. Το όνομα του Μιχαήλ, είχε πει ο πνευματικός μου ήταν ίδιο με το όνομα συγγενικού της αγαπημένου προσώπου που δεν ήταν πλέον στην ζωή. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται. όλα για καλό.

άντε , λίγο ακόμα τρολάρισμα για το καλό. Χαμογελάμε
Ανώνυμος

Ψονθομφανήχ είπε...

να χαμογελάς ρε φίλε, αλλά πρώτα να παίρνεις και την άδεια του πνευματικού σου

Ανώνυμος είπε...

σαν τον Ρωμανό; που έπρεπε να πάρει άδεια από την μαινάδα; δεν κακοπέρναγε κι όλας, μόνο πτώμα δεν τον λες τον Ρωμανό. Η Ζωή ήταν γι'αυτόν απλά ένα παιχνίδι, για να περνάει την ώρα του. Ο Ρωμανός είχε στο μυαλό του μόνο πότε θα πιάσει τον κώλο της Μαινάδας.


Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

γι'αυτό η Ζωή δεν τον αναγνώριζε πια, δεν ήξερε ποιος είναι, δεν έμαθε ποτέ. Ας χειροκροτήσουμε δυνατά και συνεχόμενα τον Ρωμανό με την Μαινάδα, οτι ήθελε το είχε!

η ιστορία γράφτηκε λάθος, αλλά μπορεί και σωστά
Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

τώρα που διαβάζω πάλι την μυθοπλασία που έγραψα για τον Ιωάννη, με έχουν πιάσει τα γέλια. ο Ιωάννης πάντως είχε πάρα πολύ φαντασία και έβλεπε ότι έβλεπε όχι όπως ήταν αλλά όπως τα νόμιζε λόγω της σεξουαλικής του ορμής λόγω νεότητας (εδώ γελάμε). το θέμα είναι ότι άρχισε να περιπαίζει την Ζωή ακόμα και μπροστά στους άλλους κάνοντάς της σχόλια με υπονοούμενα πχ αυτό που έγραψα για την καθιστή Ζωή (εδώ δεν γελάμε). Όταν ο Ιωάννης ένιωσε ότι πλησίασε την Ζωή έγινε το θαύμα, ότι είχε να πει το έλεγε στην Ζωή απευθείας, αυτό που δεν περίμενε όμως ήταν ότι θα μιλάει αρκετά συχνά για τα προβλήματα με την μάνα του. Είδες η Ζωή; ωραίος τίτλος για ένα τραγούδι. θα τα αντιγράψω αυτά που έγραψα για να συμπληρώσω κι άλλα, μπορεί να βγάλω και βιβλίο εκτός από τραγούδι!


σταματάω το τρολάρισμα
Αντώνης

Ψονθομφανήχ είπε...

και πολύ καλά κάνεις!

Ανώνυμος είπε...

έκανα αντιγραφή τα σχόλια μου ώστε να συμπληρώσω κι άλλο κείμενο να το κάνω βιβλίο, αν μπορείτε σβήστε τα για να μην μου αντιγράψουν τα κείμενα ευχαριστώ. και οτι άλλο είναι τρολάρισμα. Δεν είχα σχολιάσει ποτέ κάπου, πρώτη φορά σχολιάζω, είμαι παρορμητικός και πολυλογάς, μου το λένε και οι φίλοι μου. Τώρα με τον κορονοιό είπα να εξασκήσω το συγγραφικό μου ταλέντο, αν έχω

Ψονθομφανήχ είπε...

γράψε τα Άπαντά σου και να μας αφιερώσεις τους 20 πρώτους τόμους!

Ανώνυμος είπε...

Στους 20 πρώτους τόμους η Ζωή -τεμπέλα, οκνηρή και φιλήδονη γαρ- θα είναι καθιστή. Μετά τους 20 βλέπουμε! Θα δοθεί η αφιέρωση σε εσένα λόγω έμπνευσης


Ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Αν μπορείς κάνε μια αποθήκευση, ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα καταρχήν να σου ζητήσω συγνώμη για τις σάλτσες και θα σου πω...σε διαβάζω 10 χρόνια ; κάπου εκεί, έχω σχολιάσει 2 με 3 φορές νομίζω. Σκέφτηκα να συμμετέχω μια φορά με την γραφή μου, πήρα την ιστορία σου και την ανέπτυξα αλλιώς στα σχόλια. Μοιάζει τρολάρισμα, αλλά εμπνεύστηκα -έτσι είναι η έμπνευση σε αυτούς που γράφουν- και έπλασα μια ιστορία και με βοήθησαν τα σχόλια σου. Βέβαια η μεγάλη μου έμπνευση ήταν μια αδελφική φίλη που πέρασε πριν λίγο καιρό έναν πλατωνικό έρωτα χωρίς ανταπόκριση και έλεγε για αγάπες και τέτοια. Βέβαια η ιστορία που βγήκε είναι αρκετά πικάντικη και τι καλύτερο για μια αρχική σελίδα ενός βιβλίου; ο τίτλος που βγήκε είναι ,είδες η Ζωή; . Ευχαριστώ για την υπομονή, συγνώμη για το τρολάρισμα, πραγματικά θα το κάνω βιβλίο. το πρώτο βιβλίο θα σου το στείλω.

ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

για τον Βασίλειο δεν έγραψα, θα συμπεριληφθεί μετά τους 20 πρώτους τόμους! αχαχαχ

Ψονθομφανήχ είπε...

σωραίος ρε ανώνυμε! Τι πίνεις και δεν μας δίνεις?

Δημήτριος είπε...

https://youtu.be/Gs6WTpwxhFQ
Δυο συμπεράσματα μέχρι τώρα
αν κρίνω και από άλλο μου βιντεο η βυζαντινολογία δεν πρέπει να διαφέρει τον πολύ κόσμο
(μάλλον θα φταίει που δεν έχουνε διαβάσει ΨΟΝΘΟ!!!)
και δεύτερον πάρα πολλοί είναι υπεράνω χρημάτων ...
ρε φίλε με τέτοιο τίτλο και ψήφισες αρνητικά; κράτα και μια πισινή βρε αδερφέ !!