Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΚΣΤ' - Χρειάζομαι αγρανάπαυση!)

Κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν είμαι ούτε καν στα μισά του ταξιδιού μου. Έχουν μείνει πίσω οι τρεις μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι προορισμοί: Κίνα, Θιβέτ και Ινδία. Τα υπόλοιπα είναι μόνο μαϊντανός και ορεκτικά.
Αλλά μου συμβαίνει κάτι το παράξενο. Αισθάνομαι ήδη "γεμάτος" από εικόνες, εμπειρίες, σκέψεις και συζητήσεις. Χρειάζομαι χρόνο για να τ' αφομοιώσω όλ' αυτά που έζησα, να τα επεξεργαστώ, να κατακάτσει στο μυαλό μου η "σκόνη", να αποθηκευτούν όσα είναι αξιόλογα στα αντίστοιχα "κουτάκια" ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέα πράγματα.
Υπάρχει σχετικά ένας πολύ ωραίος μύθος:
Κάποιος ψαγμένος νεαρός, αφού πέρασε από πολλούς δασκάλους και γκουρού, έφτασε και σ' ένα γερο-σοφό για να τον παρακαλέσει να τον δεχτεί ως μαθητή του. "Πολλά έχω μάθει από άλλους δασκάλους", του είπε, "αλλά από δω και πέρα μόνο εσύ μπορείς να μου ανοίξεις το δρόμο"!
Ο γερο-σοφός σηκώθηκε κι έφερε δυο πανέμορφα πορσελάνινα φλιτζάνια με τσάι και μια χάλκινη κανατούλα όπου άχνιζε το αρωματικό αφέψημα.
Ο μαθητής πήρε το ένα φλιτζάνι και ήπιε μερικές γουλίτσες. Αμέσως ο δάσκαλος σήκωσε την τσαγιέρα κι άρχισε να προσθέτει τσάι στο φλιτζάνι του μαθητή. Το υγρό έφτασε ως το χείλος της πορσελάνης, αλλά εκείνος συνέχιζε να ρίχνει.
Τότε ο μαθητής πήρε το θάρρος να επιστήσει την προσοχή του δασκάλου. "Μη ρίχνεις άλλο τσάι Δάσκαλε, το φλιτζάνι γέμισε, δεν χωράει άλλο!".
"Χαίρομαι που το πρόσεξες", είπε ο Δάσκαλος. "Το φλιτζάνι δεν έχει άλλο χώρο για τσάι, το δικό σου μυαλό έχει χώρο γι' αυτά που ζητάς να μάθεις από μένα?"...
Έτσι είναι. Πρέπει να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί όσα είδε κι έμαθε. Να τα ταξινομήσει, να απορρίψει τα άχρηστα και ανούσια και να δημιουργήσει χώρο για τη νέα γνώση!
Αισθάνομαι πως αν συνεχίσω το ταξίδι θα ενεργώ κάπως σα ρομποτάκι. Θα περιφέρομαι δω κι εκεί άσκοπα και χωρίς καμία ωφέλεια. Οπότε αποφασίζω να επιστρέψω στην Αθήνα. Κι όταν με το καλό δημιουργήσω χώρους στο μυαλό μου, ξαναπέρνω το δισάκι του ταξιδευτή...

7 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Ώστε τοσες μερες που έγραφες τη συνέχεια των ιστοριών ήσουνα στο εξωτερικό ;εγώ νομίζα ότι τα έγραφες ετεροχρονισμένα ενεκα τα είχες ζήσει στο παρελθόν ,τι να πω; καλή επάνοδο στα πάτρια εδάφη.

Ψονθομφανήχ είπε...

Mέχρι ένα σημείο, τις πρώτες 15 μέρες περίπου, ήταν ζωντανό ρεπορτάζ. Μετά έγραφα από σημειώσεις...

Δημήτριος είπε...

OK πολύ ωραία . Από μέρους μου ο μόνος τρόπος να σχολιάσω τα τεκταινόμενα με εποικοδομητική οπτική είναι να παραθέσω το κάτωθι βίντεο μου:

https://youtu.be/58L-Sr30nYk

Υγ. Άντεξες 15 μέρες να τρέχεις δώθε κείθε στο άγνωστο; μπράβο.. χαλκέντερος!
Μου κανει εντύπωση γιατί στο άγιο όρος έδειξές να δυσκολεύεσαι λίγο στο να ξεκινήσεις για να περιηγηθείς στα βουνά και στις μονές...

Ψονθομφανήχ είπε...

πολύ ωραία η διάκριση στην έμφαση στο "γιατί" κι όχι στο "αυτός"!

Δημήτριος είπε...

Ε, όσο να 'ναι σπούδασας περι τά φυσικά και γνώστης περί της σημασίας της επιστημονικής επανάστασης μετέπειτα στο Διαφωτισμό και στη βιομηχανική επανάσταση είπα να συνεισφέρω κι εγώ στο Think tank της ανθρωπότητας, τρομαρα μου,
για τοξικούς ανθρώπους θα μιλήσουμε αναλυτικά σε αλλη περίστασή διότι έπιασα τον εαυτό μου προς στιγμή να σκέφτεται ως τέτοιος ("που πας ρε άνθρωπε με τον κορονοϊό στα ντουζενια του;")

Ψονθομφανήχ είπε...

Το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δεν ήταν και τόσο τρομακτικά
τα πράγματα...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εάν λάβουμε υπόψη στα σοβαρά τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών, τότε πρέπει να ζούμε με το κεφάλι μέσα, εώς το 2022... και αν!!! Είναι όμως αυτό εφικτό; Και κυρίως λογικό;