Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Το τελευταίο της ζωής μου ταξείδιον (ΚΔ' - Αν δεν ταϊσεις το ζώο πεθαίνει μόνο του, δεν το σκοτώνεις!)

Τα παζάρια στην Ασία είναι σκέτη απόλαυση. Είναι απίστευτο τι μηχανεύονται και τι ευρηματικό θέατρο παίζουν για να σου πάρουν μερικές ρουπίες παραπάνω. Κάθε τέχνασμα και απατεωνιά είναι σύμφωνη με τα εδώ επικρατούντα συναλλακτικά ήθη...
Το παζάρι στην Ποκάρα είναι τεράστιο. Στο τέλος του και σ' ένα ξεχωριστό σοκάκι υπάρχουν οι ψαράδες. Αυτοί, όπως και οι χασάπηδες, θεωρούνται "κατώτερη τάξη". Γιατί το επάγγελμά τους είναι να σκοτώνουν ζώα. Κάτι που απαγορεύει ρητά ο ινδουισμός κι ο βουδισμός.
Έλα όμως που οι πιστοί των θρησκειών αυτών τρώνε με ευχαρίστηση τόσα τα ψάρια όσο και τα λοιπά κρεατικά. Άλλωστε στις αντίξοες συνθήκες που ζουν έχουν απόλυτη ανάγκη ένα πλουσιότερο διαιτολόγιο. 
Οπότε εδώ επιστρατεύεται η περιβόητη υποκρισία που χαρακτηρίζει όλες τις θρησκείες. Δεν είναι μόνο οι δικοί μας καλόγεροι που βαφτίζουν το κρέας ψάρι και το τρώνε. Οι ανατολικές θρησκείες ίσως και να το τερματίζουν. 
Έτσι, επιτρέπουν σε μια ομάδα ανθρώπων, συγκεκριμένα τους ψαράδες και τους χασάπηδες, να "αμαρτήσουν" προς όφελος των υπολοίπων. Ταυτόχρονα όμως τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τους κρατούν σε απόσταση μην τυχόν και τους κολλήσουν την αμαρτία!
Βέβαια το ψάρεμα δεν θεωρείται τόσο μεγάλη αμαρτία. Ίσως γιατί και τα ψάρια να θεωρούνται ζώα δεύτερης κατηγορίας. Το χειρότερο έγκλημα είναι να σκοτώσεις αγελάδα. Αυτό τιμωρείται πολύ αυστηρά στο Νεπάλ. Στην Ινδία δεν υπάρχει σχετικός νόμος γιατί εκεί απλά δεν σκοτώνει κανείς αγελάδα...
Αλλά η θρησκευτική υποκρισία βρίσκει κι εδώ λύσεις. Οι Νεπαλέζοι δεν σκοτώνουν τα γιακ, αλλά τα αφήνουν στον σταύλο 5-6 μέρες χωρίς νερό και φαγητό. Μετά τα αφήνουν ελεύθερα. Τα περισσότερα πεθαίνουν σε λίγες ώρες. Κάποια άλλα τρων ή πίνουν μέχρι σκασμού. Έτσι αποκτούν το κρέας τους χωρίς να κάνουν φονικό!
Άκουσα για έναν φουκαρά Αμερικανό μιας ανθρωπιστικής αποστολής που νόμιζε πως μόνο οι αγελάδες είναι ιερά ζώα στο Νεπάλ. Και έσφαξε ένα βόδι. Έλα όμως που και τα βόδια θεωρούνται ιερά! Τον μπουζούριασαν τον άνθρωπο και κινδύνευε να μείνει πολλά χρόνια στη φυλακή. 
Τελικά επενέβησαν οι πρεσβείες κι έγινε μια δίκη παρωδία όπου το βόδι βαφτίστηκε βουβάλι, η σφαγή του οποίου επιτρέπεται απ' το νόμο. Κι έτσι τη γλίτωσε ο Αμερικάνος...

2 σχόλια:

morfeas είπε...

H Θρησκεία είναι κάθε πολιτιστικό σύστημα σχεδιασμένων ηθών, συμπεριφορών, απόψεων και καθημερινών πρακτικών, όπως κοσμοθεάσων, ιερών κειμένων, ιερών τόπων και οργανισμών τα οποία συνδέουν τους ανθρώπους με υπερφυσικά φαινόμενα ή οντότητες.
Θα έλειπε η υποκρισία?
Ωραία ιστορία!

Ψονθομφανήχ είπε...

σε σωστή βάση το έθεσες!