Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το σεξ στη Σοβιετική Ένωση...

Το 1918, ένα χρόνο μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων, αρχίζει να εφαρμόζεται ο πιο προοδευτικός οικογενειακός κώδικας όλων των εποχών.
Τον συνέταξε, με εντολή του Λένιν, η στρατευμένη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι.
Ο Κώδικας αυτός, που συμπληρώθηκε το 1926, στόχο είχε να "καταργήσει την υποκρισία της αστικής οικογένειας".
Καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο και το πολιτικό διαζύγιο (στο χρόνο ρεκόρ των επτά ημερών), νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, αναγνώρισε την ελεύθερη συμβίωση κλπ.
Αλλά όταν επικράτησε ο Στάλιν, αρχίζει και η αναδίπλωση: απαγορεύονται οι προγαμιαίες και εξωσυζυγικές σχέσεις, δυσκολεύουν φοβερά τα διαζύγια, θεοποιείται η πολύτεκνη οικογένεια, απαγορεύονται οι "ερωτικές διαστροφές", με δυο λόγια το σεξουαλικό υποτάσσεται στο κοινωνικό...
Βλέπουμε, δηλαδή, πως όσο ο σοσιαλισμός εξελίσσεται σε εργαλείο που διευκολύνει την κυριαρχία ανθρώπου στον άνθρωπο, τόσο περισσότερο προσεγγίζει και η ηθική του την αστική ηθική!
Και όσο η απανθρωπιά του καθεστώτος διευρύνεται, τόσο ο έρωτας και το σεξ στοχοποιούνται.
Οι Σοβιετικοί έφτασαν στο σημείο να θεωρούν ανήθικη ακόμα και τη δημόσια επίδειξη συντροφικής τρυφερότητας.
Όπως συμβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία...

4 σχόλια:

'Αθη είπε...

Γειάσου ματάκια,ε,εμ α υτός ήταν ο ξεπεσμός όπως λέω,εγώ των ανθρώπινων αξιών...όπως είχε γίνει εδώ με τη Χούντα που απαγόρευαν στους ανθρώπους ακόμη..καινα...'φταρνιστούν'δημόσια...πόσο μάλλον να κάνουν και..'επείδηξη'΄των..συναισθημάτων τους για κάποιον...ή γι'αυτόν που αγαπούν τέσπα..ε,είναι ανήθικο να δείχνεις δημόσια αυτό που αισθάνεσαι για κάποιον?...πάντως δεν ξέρω..εγώ ΔΕΝ το θεωρώ ανήθικο όταν υπάρχει,κάποιο όριο τέσπα..σ'άυτά που κάνεις..όταν δ εν 'ξεφέυγεις'και δ εν κάνεις..έκτροπα...δεν νομίζω ότι είναι ανήθικο...καλησπέρες..

Ψονθομφανήχ είπε...

Τελικά, δεν μας διευκρίνισες Αθούλα:
λενινίστρια ή σταλινίστρια είσαι;

Μαρία είπε...

Α κατάλαβα, είναι η συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης

Ασυλλόγιστη είπε...

Εμείς δεν την προλάβαμε τη Σοβιετική